NRK Meny
Normal

Kulturministeren vil undersøke folks holdninger til falske nyheter

Politikere er nødt til å tåle vinklinger eller premisser de misliker uten å kalle det «falske nyheter», sier kulturminister Linda Hofstad Helleland. Nå ber hun Medietilsynet undersøke nordmenns bevissthet til falske nyheter.

Linda Hofstad Helleland

ADVARER: Politikere må være forsiktige med å bruke merkelappen «falske nyheter» på nyhetssaker de ikke liker, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland da hun torsdag talte til Journalistens jubileumskonferanse. Her under presentasjonen av Mediemangfoldsutvalgets rapport tidligere denne uka.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kulturministeren er opptatt av fenomenet falske nyheter og manipulering med informasjon.

Skal utrede falske nyheter

– Vi ser at det brer om seg. Det er nettopp foretatt en undersøkelse i Sverige som blant annet viser at hver tredje svenske er usikker på sin egen evne til å oppdage falske nyheter. Derfor ønsker jeg at Medietilsynet foretar en lignende undersøkelse i Norge, sier kulturministeren til NRK.

Undersøkelsen skal ta for seg nordmenns holdninger til falske nyheter. Ministeren ønsker kunnskap om nordmenns evne til å forstå hva som kan være falske nyheter og hva som ikke er det.

– Når vi ser omfanget av dette, må vi komme tilbake til tiltak, sier Helleland.

Advarte mot begrepsmisbruk

Torsdag talte kulturministeren på jubileumskonferansen til fagbladet Journalisten, der hun viet store deler av gratulasjonstalen til å advare mot fremveksten av «falske nyheter».

I talen rettet hun også en formanende pekefinger til politikere som misbruker begrepet «falske nyheter» om nyhetssaker de ikke liker.

– Man skal være veldig forsiktig med å definere en falsk nyhet ut fra at man ikke liker premisset eller vinklingen på en sak, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland til Journalisten.

Helleland avviser overfor NRK at kritikken er rettet mot andre medlemmer av regjeringen.

– Nei, dette handler om saker som er økonomisk eller politisk motivert for å manipulere fakta. Jeg tror det er et stykke til vi kommer til det vi har sett i USA. Men, vi skal alle være bevisste, sier Helleland.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters