Giske: -Jeg er sjokkert

Fremskrittspartiet vil drive lovpålagte kulturskoler på dugnad. -Dette vil ødelegge det frivillige kulturlivet, mener kulturministeren.

Elever ved Notodden Kulturskole

Elever ved Notodden Kulturskole, Telemark.

Foto: Notodden Kulturskole

Kulturminister Trond Giske mener det er kulturskolene som skal bistå de frivillige, ikke omvendt. Fremskrittspartiets forslag om å drive landets kulturskoler på dugnad har vakt sterke protester fra fagmiljøene, nå går også kulturministeren ut mot erkefienden.

 En bærebjelke

-Jeg er ganske bestyrtet. Jeg mener at kulturskolene skal være en bidragsyter og hjelpe de frivillige organisasjonene, ikke at det skal være kulturlivet i sin fulle bredde som skal bære kulturskolen.

Kulturministeren mener at kulturskolen er helt sentral for å opprettholde det frivillige kulturlivet.

-Jeg vet at mange kordirigenter, korpsdirigenter, og andre som driver opplæring i ulike instrumentgrupper, får hjelp fra kulturskolen, og denne ordningen bør fortsatt styrkes. Jeg tror det er en veldig viktig bærebjelke i det frivillige kulturlivet.

Ballettelever ved Notodden Kulturskole

Ballettelever ved Notodden Kulturskole

Foto: Notodden Kulturskole

Utdannelse er unødvendig

I Kulturnytt onsdag lanserte Frps ordførerkandidat i Vindafjord kommune sin ide for hvordan kommunene kan slippe å betale noe som helst for kulturskolen.

-Den skal drives på reint frivillig arbeid, eller kun for deler av lønnen. Man skal utnytte de miljøene man har, sier Terje Halleland.

Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knutsen

Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knutsen

Foto: Scanpix

Hallelands forslag om dugnadsdrift slo an hos partiledelsen sentralt. Kulturpolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, Ulf Erik Knutsen, synes det er unødvendig å bruke penger på å lønne utdannete pedagoger.

-Vi vil få mer ut av hver krone. For å lære basiskunnskaper om å spille et instrument, eller det å male litt, trenger man ikke fem-seks-syv-åtte års høgskoleutdanning, sier han.

-Vil få dramatiske følger

Leder i Norsk Kulturskoleråd, Harry Rishaug tror det vil få alvorlige følger for kulturskoletilbudet dersom Frps forslag om dugnadsdrift settes ut i livet.

-Det vil være dramatisk. Det som i dag er et bredt engasjement i det frivillige kulturlivet vil bli eksklusivt og kun for dem som har god råd.

Velgerne bestemmer

Kulturskolerådet kunne i går legge fram en undersøkelse som viser at det allerede er store forskjeller på kostnadene for kulturskoletilbudet i de ulike kommunene. Kulturministeren mener tallene viser hvem kulturskoleinteresserte burde stemme på.

-Kommunevalget er en ypperlig anledning til å sørge for at man får et flertall som satser på kultur. I rød-grønne Trondheim er prisene blitt holdt konstant på 1600 ,- i årsavgift, det har blitt bygget ut flere plasser og køene har gått ned. Samtidig har andre steder opplevd en enorm prisvekst, parallelt med at dekningsgraden har gått ned.

Les også: -Frp vet ikke hva de snakker om

Les også: Frp vil avskaffe kulturskolen

Les også: -Kulturskolen burde være gratis

 

Kulturstrøm

 • Museums-Norge til Skottland

  Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande har invitert hele Museums-Norge med på studietur til Skottland i mars. Hensikten er å diskutere fremtiden for norske museer, og bli inspirert av skotske løsninger på museumsutfordringer. Grande peker på at skottene blant annet har klart å mobilisere private penger for å finansiere museumsdrift. Hør mer om saken her i NRKs Nyhetsmorgen.

  Edinburgh Castle
 • Forskning bak høy betalingsmur

  Norske universiteter og høyskoler forhandler på overtid for å få på plass en avtale med forlagene som holder dem med e-tidsskrifter, skriver Universitas. Underdirektør ved Universitetsbiblioteket Håvard Kolle Riis sier til Universitas at forlagene Elsevier, Wiley, Taylor & Francis og Springer Nature ikke har innfridd kravene om rimeligere abonnementsløsning, og om at alle forskningsresultater skal være åpent tilgjengelig. Norge betaler over 300 millioner i året for abonnementene, slik modellen er nå.

  Tidsskrifter bak betalingsmur
  Foto: Thomas Brun / NTB scanpix
 • Nominasjoner til årets bilde klare

  Hvem som har tatt årets beste pressebilde i 2018 skal avgjøres 15. mars på Litteraturhuset i Oslo. Konkurransen arrangeres av Pressefotografenes klubb, men er åpen for alle fotografer som tar fotojournalistiske bilder. Se listen over nominerte her hos Journalisten.

  Laster Twitter-innhold