Kulturministeren endrer Opera-styret

Kulturminister Linda Hofstad Helleland fikk kritikk for å være for passiv overfor Operaen. Nå tar ministeren grep.

Helleland og operaen

BRÅK I BJØRVIKA: Kulturministeren har fått kritikk for å ikke gripe inn i konfliktene ved Operaen. Som svar på kritikken setter hun inn flere med kunstfaglig bakgrunn i styret.

Foto: Atle Markeng, NRK / Cornelius Poppe, NTB Scanpix

I begynnelsen av juni fikk kulturministeren kritikk av både Arild Grande i Arbeiderpartiet, og advokat og ekspert på arbeidsrett, Jan Dege.

De mente ministeren hadde vært for passiv, og oppfordret henne til å engasjere seg etter de mange konfliktfylte sakene i Operaen den siste tiden.

Styret fikk også kraftig kritikk:

– Styret har manglet handlekraft og ansvarsfullhet. De har skjøvet direktøren foran seg, uttalte Dege, mens styreleder Anne Carine Tanum syntes styret hadde fungert godt.

Knappe to uker etter denne kritikken, gjør Helleland endringer i styret ved Operaen. I pressemeldingen vedgår ministeren at det skjer på grunn av utfordringene på huset.

– På grunn av de utfordringene Operaen står overfor har jeg sett det som nødvendig å gi Operaens styre en større nasjonal kunst- og kulturfaglig tyngde. Samlet sett besitter styret nå en bred og relevant kompetanse for å håndtere de viktige strategiske utfordringene framover, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

Organist og komponist kommer til

To nye fjes kommer til å sitte rundt styrebordet for Den Norske Opera & Ballett de neste årene: I dagens generalforsamling ble Gro Bergrabb og Håkon Berge valgt som nye styremedlemmer.

Gro Bergrabb er utdannet organist og kordirigent ved Norges musikkhøgskole i Oslo og Hochschule der Künste i Berlin, mens Håkon Berge er komponist, dirigent og musiker utdannet ved Rogaland musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole.

De statlig oppnevnte styremedlemmene i Operaen er nå:

 • Styreleder Anne Carine Tanum
 • Nestleder Jan Petersen
 • Medlem Päivi Kärkkäinen
 • Medlem Harald Espedal
 • Medlem Gro Bergrabb
 • Medlem Håkon Berge

Kulturstrøm

 • Kraftsalve mot egen bransje

  – Vi må samarbeide med myndighetene for å beskytte noe som er mye viktigere enn teknologi; demokratiet. Det var her før oss, og det må eksistere og fungere etter oss, sier Brad Smith, president i Microsoft i et intervju med NPRs All Things Considered. Les hele saken i NRKBeta.

  Brad Smith
  Foto: GARY HE / Reuters/Scanpix
 • Jackson-dokumentar fikk Emmy-pris

  Dokumentarfilmen hvor den avdøde popstjernen Michael Jackson beskyldes for seksuelle overgrep, har fått Emmy-prisen for beste dokumentar. I filmen forteller to amerikanske menn om hvordan Jackson angivelig misbrukte dem da de var barn.

  Leaving neverland