NRK Meny
Normal

Kulturministeren endrer Opera-styret

Kulturminister Linda Hofstad Helleland fikk kritikk for å være for passiv overfor Operaen. Nå tar ministeren grep.

Helleland og operaen

BRÅK I BJØRVIKA: Kulturministeren har fått kritikk for å ikke gripe inn i konfliktene ved Operaen. Som svar på kritikken setter hun inn flere med kunstfaglig bakgrunn i styret.

Foto: Atle Markeng, NRK / Cornelius Poppe, NTB Scanpix

I begynnelsen av juni fikk kulturministeren kritikk av både Arild Grande i Arbeiderpartiet, og advokat og ekspert på arbeidsrett, Jan Dege.

De mente ministeren hadde vært for passiv, og oppfordret henne til å engasjere seg etter de mange konfliktfylte sakene i Operaen den siste tiden.

Styret fikk også kraftig kritikk:

– Styret har manglet handlekraft og ansvarsfullhet. De har skjøvet direktøren foran seg, uttalte Dege, mens styreleder Anne Carine Tanum syntes styret hadde fungert godt.

Knappe to uker etter denne kritikken, gjør Helleland endringer i styret ved Operaen. I pressemeldingen vedgår ministeren at det skjer på grunn av utfordringene på huset.

– På grunn av de utfordringene Operaen står overfor har jeg sett det som nødvendig å gi Operaens styre en større nasjonal kunst- og kulturfaglig tyngde. Samlet sett besitter styret nå en bred og relevant kompetanse for å håndtere de viktige strategiske utfordringene framover, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding som ble sendt ut onsdag ettermiddag.

Organist og komponist kommer til

To nye fjes kommer til å sitte rundt styrebordet for Den Norske Opera & Ballett de neste årene: I dagens generalforsamling ble Gro Bergrabb og Håkon Berge valgt som nye styremedlemmer.

Gro Bergrabb er utdannet organist og kordirigent ved Norges musikkhøgskole i Oslo og Hochschule der Künste i Berlin, mens Håkon Berge er komponist, dirigent og musiker utdannet ved Rogaland musikkonservatorium og Norges musikkhøgskole.

De statlig oppnevnte styremedlemmene i Operaen er nå:

 • Styreleder Anne Carine Tanum
 • Nestleder Jan Petersen
 • Medlem Päivi Kärkkäinen
 • Medlem Harald Espedal
 • Medlem Gro Bergrabb
 • Medlem Håkon Berge

Kulturstrøm

 • Bare Egil og Tea på Nesaksla

  Torsdag 2. august blir det igjen konsert på toppen av Nesaksla i Åndalsnes 715 m.o.h. når Raumarock gjentar suksessen med fjellkonsert under årets festival. I år blir det to artister på toppen av fjellet når Bare Egil, alias Egil Hegerberg, og Tea Megaard skal spille hver sin konsert.

  Video T:462s2Bare Egil
  Foto: Nyhetsspiller
 • HØR: Jon Michelet spesial

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta. Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.

  Da Jon Michelet døde forrige lørdag er det ikke minst hans romaner under tittelen En sjøens helt, om de norske krigsseilerne, som står igjen som en litterær bauta.
Men Jon Michelet har også skildret verden på randen av tredje verdenskrig, han har gjort fotball til en litterær sjanger og han har gått til frontalangrep på nære forfatterkolleger.
 • – Du sier bare: Wow! Er det mulig?

  – Alle reiser til Europa og opplever Paris og Roma. Men få reiser til Norge. Jeg tror at det å gi dem muligheten til å oppleve en annerledes destinasjon vil appellere til kundene våre, sier Nguyen.