Hopp til innhold

Kulturlivet krever at antallsbegrensningen fjernes

– Hvis ikke dette skjer, vil det være en skade på kultursektoren som ikke kan repareres, sier Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder i Folketeateret.

Fra oppsetningen av Mamma Mia! på Folketeateret
Foto: Scenekvelder/Fredrik Arff

I morgen klokken tolv samles demonstranter fra kulturlivet for en markering foran Stortinget.

– Nå er det nok. Vi kan ikke lenger bære byrden for manglende helse- og sykehuskapasitet i dette landet, sier Jæger.

Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder.

Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder.

Foto: Scenekvelder

Kulturlivet krever å bli behandlet på samme måte som butikker, museer og biblioteker, som selv får bestemme hvor mange som slipper inn, ut fra størrelsen på lokalene.

I forrige uke gikk kulturbransjen ut med tall som viste at svært få som har vært på kulturarrangementer er rapportert smittet. Og ingen har vært rapportert videremittet på arrangementene, i følge Folketeateret.

Tallene var hentet fra 12 store kulturscener, blant annet Grieghallen, Stavanger Konserthus, Olavshallen, fra mars 2020 til nå.

– Det gir ikke mening at det skal være mindre smittefarlig å gå på bar enn å sitte i en stor teatersal med utmerket ventilasjon og munnbind, sier Jæger.

I desember var det tredje gang kultur-Norge ble stengt ned.

I tillegg til kravet om å få opphevet begrensningen på antall publikummere ber bransjen om endring i støtteordningene.

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder mener det ikke går an å stole på regjeringens plan om ordninger for støtte.

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder.

Foto: Scenekvelder

– Ingen har fått så mye som en krone siden nedstengingen i midten av desember 2021. Ingen vet når eller om pengene kommer i 2022, Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Norske Konsertarrangører og foreningen for managere og bookingagenter NEMAA er blant de som står bak kravet og demonstrasjonen.

Nå håper de kulturministeren, Anette Trettebergstuen, også kommer på demonstrasjonen.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB