Hopp til innhold

Kulturlivet krever at antallsbegrensningen fjernes

– Hvis ikke dette skjer, vil det være en skade på kultursektoren som ikke kan repareres, sier Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder i Folketeateret.

Fra oppsetningen av Mamma Mia! på Folketeateret
Foto: Scenekvelder/Fredrik Arff

I morgen klokken tolv samles demonstranter fra kulturlivet for en markering foran Stortinget.

– Nå er det nok. Vi kan ikke lenger bære byrden for manglende helse- og sykehuskapasitet i dette landet, sier Jæger.

Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder.

Karianne Jæger, produsent i Scenekvelder.

Foto: Scenekvelder

Kulturlivet krever å bli behandlet på samme måte som butikker, museer og biblioteker, som selv får bestemme hvor mange som slipper inn, ut fra størrelsen på lokalene.

I forrige uke gikk kulturbransjen ut med tall som viste at svært få som har vært på kulturarrangementer er rapportert smittet. Og ingen har vært rapportert videremittet på arrangementene, i følge Folketeateret.

Tallene var hentet fra 12 store kulturscener, blant annet Grieghallen, Stavanger Konserthus, Olavshallen, fra mars 2020 til nå.

– Det gir ikke mening at det skal være mindre smittefarlig å gå på bar enn å sitte i en stor teatersal med utmerket ventilasjon og munnbind, sier Jæger.

I desember var det tredje gang kultur-Norge ble stengt ned.

I tillegg til kravet om å få opphevet begrensningen på antall publikummere ber bransjen om endring i støtteordningene.

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder mener det ikke går an å stole på regjeringens plan om ordninger for støtte.

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder

Atle Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder.

Foto: Scenekvelder

– Ingen har fått så mye som en krone siden nedstengingen i midten av desember 2021. Ingen vet når eller om pengene kommer i 2022, Halstensen, medeier og kunstnerisk leder i Scenekvelder.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Norske Konsertarrangører og foreningen for managere og bookingagenter NEMAA er blant de som står bak kravet og demonstrasjonen.

Nå håper de kulturministeren, Anette Trettebergstuen, også kommer på demonstrasjonen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober