NRK Meny
Normal

Kulturhus og kirker forfaller

Kulturhus og kirker i en rekke kommuner må oppgraderes for nærmere 20 milliarder kroner de neste fem årene.

Majorstuen kirke

Det løsner både murpuss og murstein fra klokketårnet i Majorstuen kirke i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En ny rapport utført på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund, viser at oppussingsbehovet er prekært for mange av landets kirker og kulturbygg.

- Kulturbygg i kommunene rundt omkring i hele landet er så dårlig vedlikeholdt at det kommer til å koste milliarder å få satt bygningene i stand, sier professor Svein Bjørberg.

Svein Bjørberg

Svein Bjørberg

Foto: NRK

Bjørberg har ledet arbeidet med undersøkelsen "Vedlikehold i kommunesektoren. Fra forfall til forbilde", som er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort av kommunenes vedlikehold.

Kirkene i dårligst stand

Ifølge Bjørberg har kirkene et oppgraderingsbehov på 13 milliarder kroner og de øvrige kulturbyggene et behov på rundt 6 milliarder kroner.

- Spesielt kirkene forfaller. Vedlikeholdet av fasader, tak og tekniske anlegg blir utsatt fordi kommunen ikke planlegger langsiktig nok, sier han.

Kommunene har ansvaret

- Ansvaret ligger på kommunene selv som eier byggene. Spørsmålet er hvordan man klarer å synliggjøre behovene og konsekvensene, påpeker Bjørberg.

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ulleren, mener både kommunene og staten må gjøre noe nå - hvis ikke vil det gå ut over kommunenes omdømme.

- Alternativet er at de må kvitte seg med byggene, og det er ikke gitt at det er så enkelt å få andre til å overta et kulturbygg, sier han.

Flere kulturnyheter