Kulturhus og kirker forfaller

Kulturhus og kirker i en rekke kommuner må oppgraderes for nærmere 20 milliarder kroner de neste fem årene.

Majorstuen kirke

Det løsner både murpuss og murstein fra klokketårnet i Majorstuen kirke i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En ny rapport utført på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund, viser at oppussingsbehovet er prekært for mange av landets kirker og kulturbygg.

- Kulturbygg i kommunene rundt omkring i hele landet er så dårlig vedlikeholdt at det kommer til å koste milliarder å få satt bygningene i stand, sier professor Svein Bjørberg.

Svein Bjørberg

Svein Bjørberg

Foto: NRK

Bjørberg har ledet arbeidet med undersøkelsen "Vedlikehold i kommunesektoren. Fra forfall til forbilde", som er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort av kommunenes vedlikehold.

Kirkene i dårligst stand

Ifølge Bjørberg har kirkene et oppgraderingsbehov på 13 milliarder kroner og de øvrige kulturbyggene et behov på rundt 6 milliarder kroner.

- Spesielt kirkene forfaller. Vedlikeholdet av fasader, tak og tekniske anlegg blir utsatt fordi kommunen ikke planlegger langsiktig nok, sier han.

Kommunene har ansvaret

- Ansvaret ligger på kommunene selv som eier byggene. Spørsmålet er hvordan man klarer å synliggjøre behovene og konsekvensene, påpeker Bjørberg.

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ulleren, mener både kommunene og staten må gjøre noe nå - hvis ikke vil det gå ut over kommunenes omdømme.

- Alternativet er at de må kvitte seg med byggene, og det er ikke gitt at det er så enkelt å få andre til å overta et kulturbygg, sier han.

Kulturstrøm

 • All By Myself med KORK

  KORK gjør sitt beste for å holde motet oppe når de ikke kan møtes på spillekontoret.

  Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?
 • Sangeren Bill Withers er død

  Den amerikanske sangeren og komponisten som blant annet sto bak låten «Ain't No Sunshine» er død, 81 år gammel. Withers døde av hjerteproblemer tidligere denne uken.

  Bill Withers
  Foto: Reed Saxon / NTB/Scanpix
 • Mediegiganter sammen mot korona

  BBC Global News, CNN International og Euronews går sammen i kampen mot den globale helsekrisen. De donerer gratis sendetid til informasjon om koronasmitten som til sammen når over 800 millioner mennesker, skriver CNN. Sendetiden gis til større flerspråklige organisasjoner og helsemyndighetersom vil beskytte befolkningen og hjelpe til med å stoppe spredningen av koronaviruset.