Kulturhus og kirker forfaller

Kulturhus og kirker i en rekke kommuner må oppgraderes for nærmere 20 milliarder kroner de neste fem årene.

Majorstuen kirke

Det løsner både murpuss og murstein fra klokketårnet i Majorstuen kirke i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En ny rapport utført på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund, viser at oppussingsbehovet er prekært for mange av landets kirker og kulturbygg.

- Kulturbygg i kommunene rundt omkring i hele landet er så dårlig vedlikeholdt at det kommer til å koste milliarder å få satt bygningene i stand, sier professor Svein Bjørberg.

Svein Bjørberg

Svein Bjørberg

Foto: NRK

Bjørberg har ledet arbeidet med undersøkelsen "Vedlikehold i kommunesektoren. Fra forfall til forbilde", som er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort av kommunenes vedlikehold.

Kirkene i dårligst stand

Ifølge Bjørberg har kirkene et oppgraderingsbehov på 13 milliarder kroner og de øvrige kulturbyggene et behov på rundt 6 milliarder kroner.

- Spesielt kirkene forfaller. Vedlikeholdet av fasader, tak og tekniske anlegg blir utsatt fordi kommunen ikke planlegger langsiktig nok, sier han.

Kommunene har ansvaret

- Ansvaret ligger på kommunene selv som eier byggene. Spørsmålet er hvordan man klarer å synliggjøre behovene og konsekvensene, påpeker Bjørberg.

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ulleren, mener både kommunene og staten må gjøre noe nå - hvis ikke vil det gå ut over kommunenes omdømme.

- Alternativet er at de må kvitte seg med byggene, og det er ikke gitt at det er så enkelt å få andre til å overta et kulturbygg, sier han.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB