Kulturhus og kirker forfaller

Kulturhus og kirker i en rekke kommuner må oppgraderes for nærmere 20 milliarder kroner de neste fem årene.

Majorstuen kirke

Det løsner både murpuss og murstein fra klokketårnet i Majorstuen kirke i Oslo.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

En ny rapport utført på oppdrag for Kommunenes Sentralforbund, viser at oppussingsbehovet er prekært for mange av landets kirker og kulturbygg.

- Kulturbygg i kommunene rundt omkring i hele landet er så dårlig vedlikeholdt at det kommer til å koste milliarder å få satt bygningene i stand, sier professor Svein Bjørberg.

Svein Bjørberg

Svein Bjørberg

Foto: NRK

Bjørberg har ledet arbeidet med undersøkelsen "Vedlikehold i kommunesektoren. Fra forfall til forbilde", som er den mest omfattende undersøkelsen som er gjort av kommunenes vedlikehold.

Kirkene i dårligst stand

Ifølge Bjørberg har kirkene et oppgraderingsbehov på 13 milliarder kroner og de øvrige kulturbyggene et behov på rundt 6 milliarder kroner.

- Spesielt kirkene forfaller. Vedlikeholdet av fasader, tak og tekniske anlegg blir utsatt fordi kommunen ikke planlegger langsiktig nok, sier han.

Kommunene har ansvaret

- Ansvaret ligger på kommunene selv som eier byggene. Spørsmålet er hvordan man klarer å synliggjøre behovene og konsekvensene, påpeker Bjørberg.

Administrerende direktør i Kommunenes Sentralforbund, Olav Ulleren, mener både kommunene og staten må gjøre noe nå - hvis ikke vil det gå ut over kommunenes omdømme.

- Alternativet er at de må kvitte seg med byggene, og det er ikke gitt at det er så enkelt å få andre til å overta et kulturbygg, sier han.

Kulturstrøm

  • VG og Dagbladet i Giske-krangel

    VG-journalistene som har skrevet boken «Alle skal ned» hevder Dagbladet hadde Trond Giske som en av sine hovedkilder i dekningen av varslingssakene mot den daværende Ap-nestlederen: «Kilder i Dagbladet som forfatterne har snakket med, sier avisen hadde et tett kildeforhold til Trond Giske. Han skal ha vært en av flere kilder som ga dem stadig nye opplysninger om hva som foregikk i både sentralstyret og de fortrolige møtene om varslingssakene». – Påstander og spekulasjoner om Dagbladet i boken får stå for forfatternes egen regning, svarer Dagbladet-redaktør Alexandra Beverfjord til Kampanje.

  • Maja Lundes julebok på førsteplass

    Maja Lunde og Lisa Aisatos bok «Snøsøsteren» går rett til topps på Bokhandlerforeningens Bokliste for skjønnlitteratur. Det melder nettstedet Bok365. Boka er en litterær julekalender som fortelles i 24 kapitler. VG mente boka var en «uvanlig spennende kalenderbok» og ga den terningkast seks.