Fikk dårlig samvittighet for dette

«Hilsen en med dårlig samvittighet». Slik undertegnes et anonymt brev som sendes med en bit av en vase fra Peru. Avsenderen skriver at det var feil å ta med seg en slik kunstskatt til Norge.

brev og gjenstand

ANGRET: En anonym avsender sendte tilbake denne biten fra en vase fra Peru med et anonymt brev.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Brevet ble sendt til Kulturhistorisk museum sammen med en liten plastboks der biten av vasen var pakket forsiktig inn.

500 skatter ligger innelåst på museet fordi de enten er ervervet på ulovlig vis, eller er vanskelig å tilbakeføre.

I brevet står det at avsenderen fant dette i en ørken i Peru for mange år siden. Det ble fortalt at dette var en gjenstand fra en pyramide som ikke var helt gravd frem.

«I ettertid har jeg skjønt at dette er noe som burde sendes tilbake til Peru», skriver den anonyme avsenderen.

Anonymt brev

En anonym avsender ville gjerne gi til Kulturhistorisk museum noe han hadde tatt med fra Peru.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Vi prøver å få mest mulig oppmerksomhet rundt disse gjenstandene folk kjøper eller tar med seg, for at de skal skjønne at det ofte er ulovlig, forteller Håkon Roland, førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum.

Ikke lett å sende tilbake

Gjenstandene er kommet inn via tollbeslag, politirazzia eller levert fra lensmannskontorene. De 500 gjenstandene som museet tar vare på, er vanskelig å tilbakeføre. Dermed må ekspertene ved avdelingen for numismatikk og klassisk arkeologi forske for å finne ut hvem som egentlig eier dem.

Roland pakker forsiktig ut en pose med eldgamle mynter. Små kongemynter fra 1300-tallet, beslaglagt ved en politiaksjon i Buskerud.

– Dette er et funn som er gravd opp ulovlig, sier han. Han forklarer at det i mange land drives ulovlig metallsøkervirksomhet på kulturhistoriske områder.

gjenstander

Disse gjenstandene ble forsøkt omsatt ulovlig i Norge. De stammer trolig fra 1200–1300 tallet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Han tar på seg hvite hansker og løfter opp et krusifiks, noen ringer og smykker.

– Vi tror disse gjenstandene kommer fra Baltikum på bakgrunn av sporene vi har funnet, sier han og tidfester gjenstandene til 1200–1300 tallet.

Gjenstandene er forsøkt omsatt ulovlig her i Norge. Det lages ofte falske dokumenter for å lure kjøperne. Dermed er det vanskelig for arkeologene å finne opprinnelsen.

– Ja det er veldig vanskelig. Mange av gjenstandene vi har her er litt i limbo. Det er ikke lett å vite hvordan vi skal håndtere dem for å tilbakeføre dem til rettmessig eier og land.

førsteamanuensis

Håkon Roland som er arkeolog forsøker å finne ut hvor de stjålne gjenstandene stammer fra.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

2500 år gammel mynt

Roland pakker forsiktig ut en liten sølvmynt. Den kommer fra Bulgaria, men er trolig 2500 år gammel fra fra den greske byen Thassos. Den ble beslaglagt av tollmyndighetene da den ble forsøkt sendt som en vanlig postforsendelse.

– Det er gravert inn en satyr som røver en nymfe, sier arkeologen og peker på motivet.

FN har pekt på at omsetningen av kulturskatter trolig er verdens fjerde største kriminalitetsproblem. Antikke mynter omsettes i milliontall.

– Hver gang dette skjer mister vi kunnskap, og det blir vanskelig å skrive historien vår, forklarer Roland.

Kulturstrøm

 • Ralph Lauren med Pride-kolleksjon

  Fem unisex-plagg for barn og voksne er utviklet i samarbeid med Stonewall Community Foundation, og deler av salget vil gå til ulike LGBTQIA+-organisasjoner i hele verden, skriver Melk&Honning. Kampanjen frontes av kjente profiler – alle med en kobling til LGBTQIA+-miljøet, blant dem skiutøver Gus Kenworthy (bildet), ballettdanser Harper Watters og forfatter og komiker Patti Harrison.

  Gus Kenworthy på Dew Tour Breckenridge 2018
  Foto: Tom Pennington / AFP
 • Cohens brev til Marianne på auksjon

  I juni skal Leonard Cohens samling av over 50 brev til sin norske muse Marianne Ihlen – inspirasjonen for «So Long Marianne» – under hammeren i New York. Auksjonshuset Christie's kaller auksjonen for «Write and Tell Me Your Heart. Leonard Cohen's Letters to Marianne». (NTB)

  Leonard Cohens brev til Marianne Ihlen
  Foto: Christie's/NTB Tema