Hopp til innhold

Fikk dårlig samvittighet for dette

«Hilsen en med dårlig samvittighet». Slik undertegnes et anonymt brev som sendes med en bit av en vase fra Peru. Avsenderen skriver at det var feil å ta med seg en slik kunstskatt til Norge.

brev og gjenstand

ANGRET: En anonym avsender sendte tilbake denne biten fra en vase fra Peru med et anonymt brev.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Brevet ble sendt til Kulturhistorisk museum sammen med en liten plastboks der biten av vasen var pakket forsiktig inn.

500 skatter ligger innelåst på museet fordi de enten er ervervet på ulovlig vis, eller er vanskelig å tilbakeføre.

I brevet står det at avsenderen fant dette i en ørken i Peru for mange år siden. Det ble fortalt at dette var en gjenstand fra en pyramide som ikke var helt gravd frem.

«I ettertid har jeg skjønt at dette er noe som burde sendes tilbake til Peru», skriver den anonyme avsenderen.

Anonymt brev

En anonym avsender ville gjerne gi til Kulturhistorisk museum noe han hadde tatt med fra Peru.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

– Vi prøver å få mest mulig oppmerksomhet rundt disse gjenstandene folk kjøper eller tar med seg, for at de skal skjønne at det ofte er ulovlig, forteller Håkon Roland, førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum.

Ikke lett å sende tilbake

Gjenstandene er kommet inn via tollbeslag, politirazzia eller levert fra lensmannskontorene. De 500 gjenstandene som museet tar vare på, er vanskelig å tilbakeføre. Dermed må ekspertene ved avdelingen for numismatikk og klassisk arkeologi forske for å finne ut hvem som egentlig eier dem.

Roland pakker forsiktig ut en pose med eldgamle mynter. Små kongemynter fra 1300-tallet, beslaglagt ved en politiaksjon i Buskerud.

– Dette er et funn som er gravd opp ulovlig, sier han. Han forklarer at det i mange land drives ulovlig metallsøkervirksomhet på kulturhistoriske områder.

gjenstander

Disse gjenstandene ble forsøkt omsatt ulovlig i Norge. De stammer trolig fra 1200–1300 tallet.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

Han tar på seg hvite hansker og løfter opp et krusifiks, noen ringer og smykker.

– Vi tror disse gjenstandene kommer fra Baltikum på bakgrunn av sporene vi har funnet, sier han og tidfester gjenstandene til 1200–1300 tallet.

Gjenstandene er forsøkt omsatt ulovlig her i Norge. Det lages ofte falske dokumenter for å lure kjøperne. Dermed er det vanskelig for arkeologene å finne opprinnelsen.

– Ja det er veldig vanskelig. Mange av gjenstandene vi har her er litt i limbo. Det er ikke lett å vite hvordan vi skal håndtere dem for å tilbakeføre dem til rettmessig eier og land.

førsteamanuensis

Håkon Roland som er arkeolog forsøker å finne ut hvor de stjålne gjenstandene stammer fra.

Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK

2500 år gammel mynt

Roland pakker forsiktig ut en liten sølvmynt. Den kommer fra Bulgaria, men er trolig 2500 år gammel fra fra den greske byen Thassos. Den ble beslaglagt av tollmyndighetene da den ble forsøkt sendt som en vanlig postforsendelse.

– Det er gravert inn en satyr som røver en nymfe, sier arkeologen og peker på motivet.

FN har pekt på at omsetningen av kulturskatter trolig er verdens fjerde største kriminalitetsproblem. Antikke mynter omsettes i milliontall.

– Hver gang dette skjer mister vi kunnskap, og det blir vanskelig å skrive historien vår, forklarer Roland.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.