Hopp til innhold

Operasjef trekker et lettelsens sukk

– Jeg pustet lettet ut over at det ikke ble en kulturminister fra Fremskrittspartiet. Det var operasjef Per Boye Hansens første tanke da han fikk høre om Thorhild Widvey.

Ingrid Lorentzen og Per Boye Hansen

Operasjef Per Boye Hansen er lettet over at statsråden kommer fra Høyre. Her sammen med ballettsjef Ingrid Lorentzen på Operataket

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Thorhild Widvey

Thorhild Widvey

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / NTB scanpix

Vår nye kulturminister er hentet fra Høyres rekker. Forrige gang hun satt i regjering, bestyrte hun Olje- og energidepartementet.

Widvey er for mange velgere et relativt ukjent ansikt, til tross for at hun satt på Stortinget i ni år (1989–1997) og har vært både statssekretær i to departement og statsråd i ett.

– En minister fra Frp ville gitt store deler av kulturlivet store problemer. Så får vi bare håpe at Høyre får gjennomført noe av sin interessante kulturpolitikk, sier operasjef Per Boye Hansen.

Han trekker fram at partiet har sagt at kvaliteten på kulturlivet skal styrkes og synes det lover godt at hun er en dreven politiker.

– Viktig med handlekraft

Trude Marit Risnes

Trude Marit Risnes

Foto: Privat

Widvey er rogalending og kjent for direktøren for Stavanger Symfoniorkester, Trude Marit Risnes. Hun synes ikke det er noe problem at den nye kulturministeren ikke har noen kulturpolitisk erfaring.

– Jeg tror det viktigste er å være handlekraftig og engasjert. Er man en lærevillig person er absolutt kulturlivet noe man kan sette seg inn i, sier hun.

Og hun påpeker at hun tror det blir viktig med god økonomisk styring av kulturlivet.

Positiv opposisjon

– Såfremt det er henne som kommer spaserende ut fra Slottet i morgen, så vil jeg si at jeg er positiv til hennes statsrådspost, sier Arnfinn Bjerkestrand. Før valget var han leder for «Kulturkampen», en mobilisering for den rødgrønne regjeringens kulturpolitikk.

– Det hviler jo mye på enkeltstatsråder her, og særlig på kulturministeren. For jeg mener det er et stykke igjen til å utmeisle en god kulturpolitikk, sier Bjerkestrand.

Det har ikke lykkes oss å få tak i Thorhild Widvey.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.