NRK Meny
Normal

Kulturarbeideren på Senja

– De som flytter ut går glipp av det gode liv, et naboskap og en lokalkultur som betyr mye. Det vi ikke har eller ikke kjenner til, det savner vi heller ikke, sier Hans Kristian Eriksen (76) på Stonglandseidet på Senja.

Hans Kristian Eriksen

For sitt forfatterskap og sin kulturinnsats har Hans Kristian Eriksen fått kongens fortjenstmedalje i gull.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Hans Kristian Eriksen kaller seg kulturarbeider, en tittel som virker dekkende for det som han har vært opptatt med og engasjert i. Han er historiker, litteraturviter, museumsmann, botaniker og forfatter - men av yrke er han lærer. Det var nemlig som nyutdannet lærer at finnmarkingen i en alder av 22 år slo seg ned på Senja. Kjærligheten førte han dit.

Skiftet identitet

Hans Kristian Eriksen

Hans Kristian Eriksen skiftet identitet da han flyttet fra Finnmark til Senja.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Det tok ikke lang tid før jeg følte meg bundet til denne øya og stedet, sier Eriksen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Jeg skiftet identitet fra å være finnmarking til å bli senjaværing, sier han og tenker tilbake til mange inntrykk.

– Språk, dagligliv og jordbruk var forskjellig fra indre Kiberg. Fiske var litt likt, men likevel annerledes. Møte med naturen i Ånderdalen ga meg et positivt sjokk og noen år senere foreslo jeg å frede et lite urskogområde i denne dalen. Dette ble til slutt Ånderdalen Nasjonalpark.

I 1972 tok Hans Kristian Eriksen initiativet til utgivelsen av Årbok for Senja, en spesiell bygdebok med vekt på lokal kultur og historie.

Fire år tidligere ga han ut sin første av i alt 16 bøker. Han debuterte i 1969 med boken «Partisaner i Finnmark».

Programmet ble første gang sendt 2. oktober 2005.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. mars kl 07.03

Kulturstrøm

 • Dom mot tyrkiske journalister

  Minst 13 journalister fra den tyrkiske avisen Cumhuriyet ble dømt for terroranklager i Istanbul i kveld. Tre ble frikjent, ifølge Reuters.

  Tyrkiske journalister i rettsak
  Foto: Yasin Akgul / AFP
 • Nordic Light er i gang

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag. Fotofestivalen blir arrangert for trettande gang i år og trekker fotografar og fotointeresserte frå heile verda.

  Kreativ leiar Morten Krogvold stod for den offisielle opninga av årets Nordic Light-festival i Kristiansund i dag.