Kulturarbeideren på Senja

– De som flytter ut går glipp av det gode liv, et naboskap og en lokalkultur som betyr mye. Det vi ikke har eller ikke kjenner til, det savner vi heller ikke, sier Hans Kristian Eriksen (76) på Stonglandseidet på Senja.

Hans Kristian Eriksen

For sitt forfatterskap og sin kulturinnsats har Hans Kristian Eriksen fått kongens fortjenstmedalje i gull.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

Hans Kristian Eriksen kaller seg kulturarbeider, en tittel som virker dekkende for det som han har vært opptatt med og engasjert i. Han er historiker, litteraturviter, museumsmann, botaniker og forfatter - men av yrke er han lærer. Det var nemlig som nyutdannet lærer at finnmarkingen i en alder av 22 år slo seg ned på Senja. Kjærligheten førte han dit.

Skiftet identitet

Hans Kristian Eriksen

Hans Kristian Eriksen skiftet identitet da han flyttet fra Finnmark til Senja.

Foto: Haakon Dirk Blaauw / NRK

– Det tok ikke lang tid før jeg følte meg bundet til denne øya og stedet, sier Eriksen bl.a. i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw. Jeg skiftet identitet fra å være finnmarking til å bli senjaværing, sier han og tenker tilbake til mange inntrykk.

– Språk, dagligliv og jordbruk var forskjellig fra indre Kiberg. Fiske var litt likt, men likevel annerledes. Møte med naturen i Ånderdalen ga meg et positivt sjokk og noen år senere foreslo jeg å frede et lite urskogområde i denne dalen. Dette ble til slutt Ånderdalen Nasjonalpark.

I 1972 tok Hans Kristian Eriksen initiativet til utgivelsen av Årbok for Senja, en spesiell bygdebok med vekt på lokal kultur og historie.

Fire år tidligere ga han ut sin første av i alt 16 bøker. Han debuterte i 1969 med boken «Partisaner i Finnmark».

Programmet ble første gang sendt 2. oktober 2005.

Sølvsuper, NRK P1, søndag 14. mars kl 07.03

Kulturstrøm

 • Filmspenning om plattformkollaps

  Filmen «Nordsjøen» pirker i selve grunnlaget for det norske velferdssamfunnet, nemlig oljen. En god spenningsfilm som trolig ville vært enda bedre om historiens miljøproblematikk hadde tatt større plass, skriver Birger Vestmo i Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "Nordsjøen".
  Foto: Fantefilm Fiksjon / Nordisk Film Distribusjon
 • Lettbeint animasjonsfilm

  I den nye animerte familiekomedien «Ron i ustand» er smarttelefonenes forbrukervennlige algoritmer utviklet til en megapopulær lekerobot. Hyggelig og lettbent, men ligner på mye vi har sett vært gjort bedre før, skriver Sigurd Vik i Filmpolitiet. Terningkast 3.

  Fra filmen "Ron i ustand"
  Foto: ©2020 20th Century Studios. All Rights Reserved.
 • Fullt hus på Munchmuseet

  Det var, ikke overraskende, fullt hus hele helgen på det nye Munchmuseet i Oslo. Da de 15.000 billettene ble sluppet, ble de revet bort på noen få timer, opplyser Munchmuseet til NRK.

  – De 15.000 var besøkende til utstillingene, men det var langt flere innom i resepsjonsområdet og på kafeen og i restauranten, sier presseansvarlig Maren Lindeberg.

  Også i tiden som kommer må folk kjøpe inngangsbillett på forhånd, enten på nettet eller i museumsbutikken.

  – Folk må velge tidspunkt for besøket, men når de først har kommet inn kan de bli så lenge de vil, sier Lindeberg. Hun sier det er forhåndsbestilt drøyt 14.800 billetter til utstillingene og arrangementer ut året.

  Munch-museet i Bjørvika
  Foto: Javier Ernesto Auris Chavez / NRK