NRK Meny
Normal

Kult å være moden dame

Nitimens samlivsekspert Bente Træen oppfordrer alle til IKKE å si til kvinner at de holder seg godt for alderen.Træen synes at fokus fra ung og pen bør flyttes til erfaring og kompetanse.

Bente Træen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller, Nyhetsspiller / SCANPIX

Å runde førti eller femti kan være vanskelig for mange kvinner. Man er ikke ung lenger, men ubønnhørlig middelaldrende.

- Vi vet at det er ett enormt fokus på ungdom og skjønnhet, se bare på alle bladene som retter seg mot godt voksne kvinner med tips og råd til hvordan man kan se ut som en 20 åring, sier Bente Træen. Jeg synes ikke vi skal fremheve 50 åringer som ser ut som 20 åringer. Vi bør i stedet legge vekt på den kompetansen og erfaringen modne kvinner har ervervet seg.

Mus

Den grå musa har det kanskje best?

Foto: Kin Cheung / Scanpix/AP

Best å være gjennomsnittelig

De fleste menn er ganske rause når det gjelder sin kjæres utseende, ei rynke eller to til tross. Bente mener vi kanskje bør høre mer på mennene våre og ta mindre hensyn til medsøstres kritiske blikk.

- Dessuten viser undersøkelser at kvinner som føler seg midt på treet pene har bedre mental helse enn kvinner som føler seg over gjennomsnittet pene eller stygge, sier sex forsker Bente Træen.

Kulturstrøm

 • Ny framtid for Tinnosbanen

  Stortinget skal i dag ta en viktig beslutning om framtida for Tinnosbanen. Familie og kulturkomiteen ber i sin Innstilling om utredning av gevinster og kostnader ved å sette i stand verdensarvobjektet Tinnosbanen enten til ren museumsbane, eller til en jernbanestrekning som også kan transportere gods og tømmer. Komiteen mener det haster å bestemme hvordan banen skal settes i stand, om Rjukan–Notodden industriarv skal beholde plassen på verdensarvlista.

  Tinnosbanen
  Foto: Helge Carlsen / NRK
 • Vant verdens viktigste konkurranse

  Diana Adamyan (18) fra Armenia vant søndag den prestisjetunge førsteprisen i årets Menuhin-konkurranse, det største en ung fiolinist kan oppnå. I juryen satt blant andre norske Henning Kraggerud. Australske Christian Li (10) er tidenes yngste vinner av juniorklassen, en pris han delte med 11 år gamle Chloe Chua fra Singapore.

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form