Kruttsterk Dracula

Kruttårnteateret i Stavern feirer sine 25 år med å sette opp klassikeren Dracula. Det er begeistende, kjempegøy og herlig ukorrekt familieteater.

Kruttårnteateret viser Dracula

Det er ellevilt og morsomt når Kruttårnteateret viser Dracula.

Foto: Peder Torp Mathisen / Østlands-Posten

Blodspruten har nådd veggene i rotunden i Kruttårnet på Citadelløya utenfor Stavern. For 25 år på rad inviterer nationtaltheaterskuespillere til ellevilt sommerteater, og denne gangen har de begitt seg ut på skrekkteater for hele familien. I Kruttårnet befinner Dracula og andre vampyrer seg – derav blodspruten.

Sommertradisjon

Kruttårnteateret er en populær sommertradisjon både hos publikum og skuespillere. Det sies at skuespillerne står i kø for å få være med, og det er ikke så rart. Produksjonen preges av spilleglede, sangglede og elleville påfunn, det virker som et teater uten begrensninger. Begeistringen hos skuespillerne smitter over til publikum på sekunder, og i den intime rotunden blir det to morsomme timer for alle involverte.

Lekt frem

I år er det skuespillerne Christian Greger Strøm, Nils Jørgen Kaalstad, Trond Fausa Aurvåg, Berhard Arnø og Marian Saastad Ottesen som sammen med musikkansvarlig Simon Revholt og regissør Alexander Mørk-Eidem har lekt frem forestillingen.

Historien er løselig basert på Bram Stokers bok Dracula: Jonathan er fanget i grev Draculas tårn, og forloveden Mina drar for å redde ham. På veien treffer hun vampyrjegeren van Helsing, og de slår følge for å ta knekken på den blodtørstige greven. På reisen møter de de mest utrolige vesener, og alt går bra til slutt.

Overskuddsprosjekt

Dracula i Kruttårnet er fullt av overraskelser. Vampyrer klatrer på bærekonstruksjonen i taket, tapper ”blod” fra publikum, hvitløk skjuler seg i truser og lommer, og skuespillerne bryter ut i sangparodier rett som det er. Alt fra barnesanger til poplåter fra 80-tallet dukker opp i ny vampyrdrakt, og hele forestillingen har preg av å være et overskuddsprosjekt. Så er det også skuespillerdrevet – humoren og påfunnene er mer på kanten enn i tradisjonelle teaterforestillinger, og skuespillerne ordner alt selv: Skysser publikum om bord i båten som tar dem over til øya, står i døra og kontrollerer billetter, ønsker velkommen.

Herlig

Det er ellevilt og morsomt, og skuespillerne klarer akkurat å hente inn historien før den forsvinner i alle påfunnene. Spillegleden er stor, og det er ingen grunn til å gå glipp av årets forestilling. Frykt og humor er viktige stikkord, og barna får både kjenne på og le av det skumle. Variasjonen mellom skummelt og ellevilt holder intensiteten oppe, og så er det herlig å se upretensiøst teater som tør å bikke over til det ukorrekte. Kan man ønske seg noe mer enn ellevilt og bloddryppede familieteater på en sommerdag?

Kruttårnteatret, Stavern
Dracula
Regi: Alexander Mørk-Eidem
Musikk: Simon Revholt
Medvirkende: Christian Greger Strøm (Dracula), Trond Fausa Aurvåg (van Helsing), Nils Jørgen Kaalstad (Jonathan), Bernhard Arnø (svensk vampyr), Marian Saastad Ottesen (Mina)

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.