Kronprinsparet på premiere

Filmen Kongens Nei skal vises for et internasjonalt publikum i Canada i november. Til Toronto kommer også kronprinsparet for å se filmen om Kong Haakon.

Kongens nei

Filmen Kongens Nei skal vises i Toronto

Foto: Agnete Brun

Filmen Kongens Nei har satt rekorder her i Norge og har nådd et stort kinopublikum. Nå ligger den an til å bli årets mest sette norske film.

Etter bare tre helger har allerede nærmere 430.000 sett filmen.

Internasjonal premiere

Når kronprinsparet reiser til Canada i november, vil de være med på premieren i Toronto. Kronprins Haakon Magnus skal gå på rød løper når filmen om hans oldefar Kong Haakon vises for et internasjonalt publikum .

Kronprinsparet

Kronprinsparet reiser til Canada på premiere

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Kronprinsparet har sett filmen allerede. Kongeparet inviterte både skuespillere og alle som hadde lyst til ute-kino i Slottsparken tidligere i høst. Tusenvis møtte opp for å se filmen om de dramatiske døgnene i april 1940.

Og det er ikke bare filmpremiere kronprinsparet skal være med på. Kronprinsesse Mette Marit skal også være med forfatterne Erlend Loe og Hilde Kristin Kvalvaag på et arrangement om norsk litteratur.

Og kronprinsen skal delta på workshop for norsk og kanadisk musikkindustri.

Oscarkandidat

Filmen Kongens nei er Norges kandidat til Oscar.

I løpet av høsten vil det bli klart om den plukkes ut av Oscarkomiteen blant de filmene de nominerer i kategorien beste utenlandske film.

Kongens nei

Jesper Christensen spiller Kong Haakon i Kongens Nei

Foto: Paradox / Nordisk Film Distribusjon

Kong Harald og resten av kongefamilien var veldig fornøyd med hvordan historien om familien deres var fremstilt. Filmen tok for seg de dramatiske døgnene i april da tyskerne innvarderte Norge og Kong Haakon måtte svare på et tilbud fra tyskerne. Kong Harald var den gangen fem år gammel og hele familien la ut på en dramatisk flukt fra tyskerne, godt hjulpet av nordmenn.

Både regissøren Erik Poppe og hovedrolleinnehaveren Jesper Christensen har sammenlignet flukten for denne spesielle familien med flukten mange familier opplever gjennom Europa i dag. Og Jesper Christensen hadde spesielt familier som flykter fra Syria i tankene mens han spilte inn filmen. Nå gjenstår det å se om denne filmen slår an like mye internasjonalt som den har gjort her i Norge.

Kulturstrøm

  • Fikk pris for mest spilte låt

    Caroline Ailin får den gjeve Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt i 2020 – fordi hun er en av låtskriverne bak Dua Lipas «Don't Start Now», som i fjor ble nominert til en Grammy. Det er tredje gang at Musikkforleggerprisen for Årets mest spilte låt deles ut.

    LAGET MONSTERHIT I USA: Norske Caroline Ailin Furøyen i toppen av listene i USA med Dua Lipa