– Dekningen er «overkill»

Norsk veteran på hoffjournalistikk mener verdenspressens dekning av dagens prinsebryllup er helt ute av dimensjoner.

Prins William og Kate Middleton

I dag klokken elleve gifter Kate Middleton og prins William seg. Anslagsvis to milliarder mennesker følger bryllupet på tv.

Foto: MARIO TESTINO / Afp

– Dette er «overkill». Jeg har aldri sett så stor pressedekning i forkant av et kongelig bryllup, sier Wibecke Lie, som i 25 år har dekket de kongeliges liv for NTB.

Den pensjonerte journalisten er for anledningen hentet inn igjen til NTB, og er på desken i dag for å følge vielsen mellom prins William og Catherine Elizabeth Middleton.

Wibecke Lie

Wibecke Lie har i 25 år dekket kongelige bryllup som journalist, men har aldri sett noe som likner på det som skjer i London i dag.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Merkelig og spesielt

Til sammen rundt 8.000 pressefolk fra hele verden er akkreditert til bryllupet, ifølge Sky News.

Bare BBC vil alene ha minst 550 personer på jobb, blant annet for å betjene de rundt 100 kameraene som skal rigges opp i Westminster Abbey og langs prosesjonsruten.

Amerikanske CNN brukte 50 reportere under jordskjelvkatastrofen i Japan, men sender 125 til bryllupet i London, ifølge Wall Street Journal.

– Det er merkelig, morsomt og litt spesielt. Jeg tenker: Har de ikke annet å drive med i verden for tiden, sier Lie og ler.

Hør saken fra Kulturnytt:

To milliarder seere

Piers Morgan

Talkshowvert Piers Morgan er nyhetskanalen CNNs anker på bryllupsdagen.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters
Barbara Walters

Veteran Barbara Walters styrer showet på kanalen ABC.

Foto: Mike Coppola / Afp
 Katie Couric

Katie Couric har bryllupet som sin siste jobb for kanalen CBS før hun slutter.

Foto: Peter Kramer / Ap

Mens 750 millioner TV-tittere fulgte bryllupet mellom prins Charles og hans Diana i 1981, regner ekspertene med at minst to milliarder vil følge bryllupet mellom sønnen prins William og hans Catherine.

Journalister fra Manila til Mexico by har meldt sin ankomst til London, men aller størst er interessen i USA og samveldelandene.

Også i Tyskland er interessen enorm, noe som blant annet resulterer i at det britiske prinsebryllupet skal overføres direkte ved 16 kinoer rundt omkring i landet.

Lederen for Foreign Press Association i London, Christopher Wyld, har aldri opplevd maken til mediekjør.

– Det er mye større interesse for dette enn noe annet, inkludert finanskrisen, sier Wyld til AFP.

– Det er urmonarkiet

Over 40 fjernsynskanaler har rigget opp utendørsstudio i Green Park ved Buckingham Palace.

Blant disse er gigantene ABC, Sky News, NBC, CBS og Al Jazeera.

– De største tv-kanalene har sendt sine beste nyhetsankere for å dekke dette. Men ingen kommer i nærheten av kirken, så de har satt opp svære studio mot Buckingham Palace. Det er noe jeg aldri har sett maken til, sier Wibecke Lie.

Hun mener den enorme interessen skyldes det britiske monarkiets særstilling i verden.

– Det britiske monarkiet er urmonarkiet. Andre kongehus blir små sett i sammenlikning med det britiske og hva Storbritannia og samveldet har betydd i verdenshistorien, sier den erfarne hoffjournalisten.

(NRK/NTB)

Diana og prins Charles

Det kongelige bryllupet i 1981 samlet 750 millioner TV-tittere. Nesten tre ganger så mange er ventet å følge dagens bryllup.

Foto: AP

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games