NRK Meny
Normal

Toppledere oppfatter journalister som uetiske

Norske toppledere er kritiske til journalisters etikk og kunnskapsnivå.

Pressekorps
Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Spesielt i situasjoner der man er i en krise, alle journalister løper i samme retning og blodtåken senker seg. Da kaster man en del gode journalistiske retningslinjer på båten, sier informasjonsdirektør i Terra Gruppen, Sigurd Ulven.

Norske toppledere opplever etiske overtramp fra journalister. Det er en av konklusjonene i en ny undersøkelse der man har spurt norske toppledere om deres forhold til media.

Kjenner seg igjen

Sigurd Ulven, infosjef Terra

Sigurd Ulven

Foto: Terra

Informasjonsdirektør i Terra Gruppen, Sigurd Ulven, sier han kjenner seg igjen i resultatene. Han opplevde tøffe tak da Terrasaken eksploderte og mener etikken ofres lettere når det stormer som verst.

– Jeg har mange eksempler på det. Jeg kunne oppholdt Pressens faglige utvalg (PFU) i lang tid om vi skulle forfulgt alt, men vi hadde jo 35.000 saker så det var helt umulig for oss å ta tak i alt.

Og sakene han snakker om gjaldt blant annet gjaldt kildekritikk og journalister som på forhånd hadde bestemt seg for vinkling av sakene.

– Du har lite å kjempe med når en stor mengde journalister løper i samme retning.

Ikke alene

Ulven er ikke alene om å oppleve etiske overtramp fra journalister.

I en undersøkelse som ble presentert tidligere i dag har 411 norske ledere i offentlig og privat sektor blitt spurt om sitt forhold til mediene. Undersøkelsen er utført av Synovate på oppdrag fra fra kommunikasjonsbyrået JKL og PriceWaterhouse coopers.

Generelt har toppledere et godt forhold til pressen, men nær halvparten mener journalistene gjør etiske overtramp. Hvilke etiske overtramp er det ikke gjort konkret rede for, men i følge undersøkelsen har en av tre opplevd at det de sier blir tatt ut av sammenheng, en av fem har opplevd å bli bevisst misforstått av journalisten eller at journalisten ikke gir innsikt i premissene for intervjuet.

Generelt har toppledere et godt forhold til pressen, men nær halvparten mener journalistene gjør etiske overtramp.

– Dette er i så fall i strid med pressens eget etiske regelverk, sier administrerende direktør i JKL, Per Høiby.

Per Høiby

Per Høiby

– Vi ser jo noen sammenhenger som kan relateres til Vær varsom-plakaten, men det viktigste er faktisk at den oppfatningen eksisterer hos nesten halvparten av norske ledere. Sånn sett er det et tillitsproblem, sier Høiby til NRK.

- Pressen har en utfordring, sier Ulven i Terra Gruppen.

– Det enkleste er å følge Vær Varsom-plakaten, men det vanskeligste blir det samme; Å følge Vær varsom-plakaten også når blodtåka senker seg.

Kulturstrøm

 • Populær 50 år etter sin død

  Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

  Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
 • Fotball-VM ble radiosuksess

  Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

  – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).

 • Mange feil i «World of Warcraft»

  Den nye versjonen av «World of Warcraft» som blei lansert denne veka var langt frå feilfri, melder VG. Fleire programfeil fører til at spelarar slit med å kome seg forbi fiendane; dei er rett og slett for gode til å slåst. Selskapet bak, Blizzard, forsikrar om at dei fiksar fleire hundre programvarefeil per dag.

  Gutt spiller World of Warcraft
  Foto: NIGEL TREBLIN / AFP