NRK Meny
Normal

Mener bin Laden-film kan være en sikkerhetsrisiko

Pentagon er involvert i filmprosjektet om raidet på Osama bin Laden, men nekter for at det er noen fare for at det skal lekke sensitive opplysninger til filmskaperne.

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om bin Laden

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om jakten på Osama bin Laden. Filmen er i ferd med å bli et hett diskusjonstema i opptakten til den amerikanske valgkampen.

Foto: AP

Filmen tar utgangspunkt i en av president Obamas store triumfer som statsleder, og er planlagt på kino oktober neste år rett før valgkampen starter.

Etter at New York Times spekulerte i hvordan filmen kan være en stemmesanker for Obama i valgkampen, tok det ikke lang tid før motstanderne begynte å rasle med sablene.

Republikaneren Peter King krevde tirsdag en etterforskning for å se hvor tette båndene mellom presidentens administrasjon og filmskaper Kathryn Bigelow virkelig er.

Frykter lekkasje

King, som leder sikkerhetskomiteen for innenrikssaker, sier ifølge Reuters at han frykter hemmelige opplysninger om spesialoppdrag kan komme på avveie.

– Anklagene er latterlige, kvitterte presidentens talsmann Jay Carney på en pressekonferanse i Det Hvite Hus.

– Vi diskuterer ikke hemmeligstemplet informasjon, og jeg hadde håpet at sikkerhetskomiteen ville konsentrere seg om viktige saker som terrortrusselen i stedet for å bruke tid på dette, la han til.

Filmen følger jakten på bin Laden gjennom tre forskjellige presidentperioder. Den starter med Clinton-administrasjonen og ender med Obama.

– Dette var en amerikansk triumf og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at filmen vil vise dette på best mulig vis, sier filmskaperne Kathryn Bigelow og Mark Boal som også jobbet sammen på Oscar-vinneren «The Hurt Locker».

The Hurt Locker

Krigsfilmen 'The Hurt Locker' fikk Oscar for beste film. Nå kommer filmskaperne med et nytt krigsepos.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Hjelper til med research

Oberst Dave Lapan i Pentagon bekrefter at forsvarsdepartementet er i gang med et samarbeid med Bigelow og Boal om jakten på verdens mest ettersøkte mann.

– Pentagon assisterer med research til manuset, slik det hender vi gjør for godt etablerte filmskapere. Men vi diskuterer ikke under noen omstendighet hemmeligstemplet informasjon, sier Lapan.

Pentagon har et mediekontor bestående av to personer som bistår filmer, TV-serier, dataspill og annen underholdning som skal nå et stort publikum.

Kulturstrøm

 • Westworld podcast episode 9

  I ukas Westworld-episode «Vanishing Point» merker vi at det blåser opp til en blodig finale-episode! Tidslinjene møtes, planer avsløres og familieforbindelsene settes virkelig på prøve. Hør Filmpolitiets podcast her.

  Laster Instagram-innhold
 • Filmanmeldelse: «Ulvehunden» (4)

  Historien har noen kjappe overganger og enkle løsninger, men Ulvehunden er likevel en flott tegnefilm med høydramatiske topper og en interessant tematikk rundt ville dyrs tøffe møter med menneskers såkalte sivilisasjon, sier Filmpolitiets anmelder Birgir Vestmo. Les hele anmeldelsen her.

  Ulvehunden
  Foto: Selmer Media / Selmer Media
 • – Kulturpolitikken må styrke folk

  – Politikken bør fremme den demokratiske samtalen ved å styrke evne og vilje hos befolkningen til å finne og fortolke informasjon og forstå ytringer, slår en studie av kulturens rolle i Norge fast. Studien er gjort for Kulturdepartementet, og skal gi innspill til mulige endringer i kulturpolitikken.Det vises til flere trender som man venter kommer til å påvirke hvordan kulturen påvirker samfunnet i årene som kommer. Les hele rapporten her.