Hopp til innhold

Mener bin Laden-film kan være en sikkerhetsrisiko

Pentagon er involvert i filmprosjektet om raidet på Osama bin Laden, men nekter for at det er noen fare for at det skal lekke sensitive opplysninger til filmskaperne.

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om bin Laden

Kathryn Bigelow og Mark Boal lager film om jakten på Osama bin Laden. Filmen er i ferd med å bli et hett diskusjonstema i opptakten til den amerikanske valgkampen.

Foto: AP

Filmen tar utgangspunkt i en av president Obamas store triumfer som statsleder, og er planlagt på kino oktober neste år rett før valgkampen starter.

Etter at New York Times spekulerte i hvordan filmen kan være en stemmesanker for Obama i valgkampen, tok det ikke lang tid før motstanderne begynte å rasle med sablene.

Republikaneren Peter King krevde tirsdag en etterforskning for å se hvor tette båndene mellom presidentens administrasjon og filmskaper Kathryn Bigelow virkelig er.

Frykter lekkasje

King, som leder sikkerhetskomiteen for innenrikssaker, sier ifølge Reuters at han frykter hemmelige opplysninger om spesialoppdrag kan komme på avveie.

– Anklagene er latterlige, kvitterte presidentens talsmann Jay Carney på en pressekonferanse i Det Hvite Hus.

– Vi diskuterer ikke hemmeligstemplet informasjon, og jeg hadde håpet at sikkerhetskomiteen ville konsentrere seg om viktige saker som terrortrusselen i stedet for å bruke tid på dette, la han til.

Filmen følger jakten på bin Laden gjennom tre forskjellige presidentperioder. Den starter med Clinton-administrasjonen og ender med Obama.

– Dette var en amerikansk triumf og det er ingen grunn til å tro noe annet enn at filmen vil vise dette på best mulig vis, sier filmskaperne Kathryn Bigelow og Mark Boal som også jobbet sammen på Oscar-vinneren «The Hurt Locker».

The Hurt Locker

Krigsfilmen 'The Hurt Locker' fikk Oscar for beste film. Nå kommer filmskaperne med et nytt krigsepos.

Foto: Foto/Copyright: Nordisk Film Distribusjon AS

Hjelper til med research

Oberst Dave Lapan i Pentagon bekrefter at forsvarsdepartementet er i gang med et samarbeid med Bigelow og Boal om jakten på verdens mest ettersøkte mann.

– Pentagon assisterer med research til manuset, slik det hender vi gjør for godt etablerte filmskapere. Men vi diskuterer ikke under noen omstendighet hemmeligstemplet informasjon, sier Lapan.

Pentagon har et mediekontor bestående av to personer som bistår filmer, TV-serier, dataspill og annen underholdning som skal nå et stort publikum.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.