Hopp til innhold

Kritisk til at TV-serie om høyreekstreme får drahjelp fra PST

PST har gitt skaperne av dramaserien «Alt du elsker» innspill om høyreekstreme. Burde de det? Ikke nødvendigvis, mener forsker Lars Gule.

KJÆRLIGHET OG RADIKALISERING: Jonas (Jakob Fort) og Sara (Mina Dale) er hovedpersonene i dramaserien «Alt du elsker».

KJÆRLIGHET OG RADIKALISERING: Jonas (Jakob Fort) og Sara (Mina Dale) er hovedpersonene i dramaserien «Alt du elsker».

Foto: Discovery

«Alt du elsker» er først og fremst en kjærlighetshistorie. Men også fortellingen om Jonas, en ung mann som prøver å navigere seg gjennom verden.

En verden som leder han inn i et høyreekstremt miljø.

Marie Hafting, manusforfatter

Marie Hafting er manusforfatteren bak serien «Alt du elsker».

Foto: Stig Jensen

Serieskaper Marie Hafting er takknemlig for rådene de fikk fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) under arbeidet med serien.

– Vi møtte forskjellige folk i PST som jobber med personer som er radikalisert, eller som står i fare for å bli det.

Hafting lærte hvordan PST ville forholdt seg til det som skjer med Jonas i serien, og hvordan de ville reagert i en lignende situasjon i virkeligheten.

– Hvorfor var dette viktig for deg?

– Det er viktig for oss at det du ser i serien ble riktig i forhold til hvordan PST jobber, sier serieskaperen.

Annett Aamodt

Annett Aamodt og PST bistod manusforfatter Marie Hafting i serien «Alt du elsker».

PST er også fornøyde med samarbeidet.

PST er opptatt med å bidra til en presis oppfatning av hvordan vi jobber, forteller kommunikasjonsrådgiver i PST, Annett Aamodt.

For serien «Alt du elsker» var det et ønske fra manusforfatter Maria Hafting å få innblikk i hvordan tjenesten jobber og hva som er den naturlige gangen i vår tjeneste når hendelser skjer.

Alt du elsker, Discovery, Mina Dale og Jakob Fort

«Alt du elsker» er et forsøk på å gi innsikt i hvordan unge menn blir radikalisert inn i farlige høyreekstreme miljø.

Foto: Discovery

– PST kan bli for ensidige

Men det er ikke alle som er like begeistret for dette samarbeidet

Forsker ved Oslo Met, Lars Gule, synes det er positivt at PST er åpne og deler sin kunnskap med andre.

Men mener det kan være problematisk om PST går inn og risikerer å gi et slags «godkjent»-stempel på visse type framstillinger av ekstremisme og ekstreme personligheter.

Lars Gule

Forsker ved Oslo Met, Lars Gule, er kritisk til at serieskaperen får råd om høyreekstreme fra PST.

Foto: NRK

Hvis PST går inn i en rådgiverrolle for forfattere, regissører og filmskapere kan de fort påvirke meninger på en måte som kan gjøre PST til et meningspoliti. De får en slags overordna oppgave til å kvalitetssikre de riktige synspunktene på ekstremister.

– Men kan man ikke risikere at uten PSTs rådgivning, så skaper man et uriktig bilde?

– Nei, forskere har ofte et bedre bilde av disse miljøene og ideologiene enn det PST har. Min erfaring er at PST veldig fort kan bli ensidige. Det er ingen grunn til å tro at PST er de enste som sitter på kunnskap om ekstremisme, sier Gule.

PST uenig i kritikken

PST har de siste tiårene forsøkt å åpne opp tjenesten, det er derfor helt naturlig for oss å snakke med profesjonelle som ønsker å vite mer om hvordan vi jobber.

Dette gjør vi ikke for å forsøke å påvirke det endelige resultatet, men for å bidra med en så presis oppfatning av hvordan vi jobber som mulig, sier Aamodt i PST.

For Hafting var PST en viktig kilde i researchen til serien, men ikke den eneste.

– Forskerne jeg har jobbet med, samtaler med tidligere høyreekstremister og ekskjærester av høyreekstremister har absolutt vært like viktige som PST, sier serieskaperen.

Hør om høyreekstremisme i TV-serier i Arena:

Akkurat nå er det flere aktuelle TV-serier og dokumentarer som viser hvordan unge menn blir radikalisert inn i høyreekstreme miljøer. I Arena i dag ser vi på hva fallgruven kan være, kan slike serier skape helter, eller kan de hjelpe oss til å forstå hvordan noen blir radikalisert. Vi får blant annet besøk av PST, skaperen av serien “Alt vi elsker”, og av en mann som har personlig erfaringer innenfor radikalisering på det mørke nettet.

Akkurat nå er det flere aktuelle TV-serier og dokumentarer som viser hvordan unge menn blir radikalisert inn i høyreekstreme miljøer. I Arena i dag ser vi på hva fallgruven kan være, kan slike serier skape helter, eller kan de hjelpe oss til å forstå hvordan noen blir radikalisert. Vi får blant annet besøk av PST, skaperen av serien “Alt vi elsker”, og av en mann som har personlig erfaringer innenfor radikalisering på det mørke nettet.

Kulturstrøm

 • Kirken: En grusom hendelse midt i Pride-feiringen

  Kirken slår ring om Pride-feiringen, kjærlighet og mangfold etter masseskytingen i Oslo sentrum.

  – Vi våkner til skrekk-meldingen om skudd, drepte og sårede på London pub. Dette burde vært utenkelig. Det er det ikke, skriver kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum på Facebook.

  Raaum beskriver angrepet som en sterk kontrast til feiringen av kjærlighet og mangfold, som hun deltok i fredag.

  Preses i Den norske kirke Olav Fykse Tveit skriver at han tenker og ber for alle som er rammet.

  – Grusomme hendelser med skyting, drap og alvorlige skader i Oslo sentrum i natt, midt i Pride-feiringen der mange er ute for å feire livet og kjærligheten, skriver han.

  (NTB)

 • Bent Høie: – Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte

  – I dag kan ikke paraden gjennomføres for å feire og kjempe. Det er ikke trygt i følge politiet. Flagget kan vi heise i solidaritet med de som er rammet direkte og for å vise at kjærligheten alltid vil vinne, skriver Bent Høie på Facebook.

 • Ny mentor i «The Voice»

  Artisten Jarle Bernhoft tar over som mentor i den kommende sesongen av «The Voice», melder TV2.

  Mandag denne uken ble det kjent at den folkekjære artisten og mentoren Matoma, er ferdig i The Voice.

  Hans arvtager Jarle Bernhoft sier han gleder seg til den nye jobben. – Jeg klarer nok ikke å fylle tårekvoten hans, men jeg må finne mine egne sko, sier Bernhoft.

Flere kulturnyheter