Kritisk til VGs valg om å ikke trykke Muhammed-karikaturene

Både kulturredaktøren i avisa som laget Muhammed-karikaturene, Jyllands-Posten, og William Nygaard går hardt ut mot VG for at avisa har sensurert seg selv og ikke trykket tegningene.

William Nygaard

Forlagsjef William Nygaard er kritisk til VGs vurderinger og argumenter for å ikke publisere Muhammed-karikaturene.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Reaksjoner fra religiøse ekstremister på bakgrunn av ytringer har igjen blitt meget aktuelt etter at sju FN-ansatte ble drept i et angrep mot organisasjonens hovedkvarter i den afghanske byen Mazar-e Sharif på fredag.

FN-angrep i Afghanistan

Afghanere bærer vekk en mann som ble såret under angrepet på FN-hovedkontoret i Afghanistan fredag.

Foto: Mustafa Najafizada / Ap

Bakgrunnen for demonstrasjonene i byen, med påfølgende opptøyer og angrep på det internasjonale samfunnets nærvær, var en amerikansk pastors brenning av muslimenes hellige bok Koranen.

Les også: – 20 drept i FN-angrep i Afghanistan

En aksjon som har fått mediedekning, og bildene av den brennende Koranen har blitt publisert verden over.

FNs spesialutsending i Afghanistan, svenske Staffan de Mistura, har i ettertid blant annet uttalt at volden som tok livet av flere av hans ansatte er et resultat av koranbrenningen som ble gjort i ytringsfrihetens navn.

Tidligere har det vært omfattende diskusjon rundt slik bruk av ytringsfriheten etter publiseringen av Muhammed-karikaturene, og på journalistkonferansen Skup gikk flere til angrep på avisa VGs valg om å la være å publisere.

– Nettopp fordi det var blitt en stor sak var det avgjørende at VG og alle andre medier sto fram som garantister for ytringsfrihet og handlet deretter. Men det gjorde ikke VG. Det var pinlig, sier William Nygaard til fagbladet Journalisten.

– Vi er midt i selvsensuren

Flemming Rose

Flemming Rose fra Jyllands-Posten mener ingen har rett til å reservere seg mot alle krenkelser.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Forlagsredaktør William Nygaard som er kjent for å ha satt ytringsfriheten høyt ved å publisere Salman Rushdies bok «Sataniske vers». Han mener VG sviktet sitt ansvar for ytringsfriheten da de tok standpunktet om å ikke publisere karikaturene.

– Argumentasjonen var pinlig. Det brukes vikarierende argumenter, men i realiteten er vi midt i selvsensuren. Hvis dette er verdigrunnlaget for VG, blir avisas troverdighet mindre, sier Nygaard til Journalisten.

VG ved tidligere sjefredaktør Bernt Olufsen har argumentert med både ansattes sikkerhet og et ønske om å ikke krenke tusenvis av lesere som har et forhold til Islam og profeten Muhammed som grunn for å ikke trykke tegningene.

Men Nygaard er sammen med utenriksredaktør, og tidligere kulturedaktør, Flemming Rose i avisa Jyllands-Posten som opprinnelig laget og fikk trykket tegningene lite imponert over VGs valg og begrunnelse.

Rose mente at VGs argumenter kunne sammenlignes med totalitære regimers påskudd for å undertrykke opposisjonelle.

Jyllands-Posten-redaktøren mener at ingen har en spesiell rett til å ikke bli krenket.

– Olufsen marginaliserer dessuten en svak gruppe ytterligere ved å behandle dem annerledes enn oss andre. I et demokrati har ingen en særlig rett til ikke å bli krenket, sa Rose til Journalisten.

– Må respektere enkeltredaksjoners valg

Bernt Olufsen

Bernt Olufsen i VG.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Bernt Olufsen forsvarer derimot valget. Vurderingen var at de ikke ønsket å unødig krenke mange tusen lesere, og ansattes sikkerhet var også med i tankegangen.

At mange i pressekretser og ytringsfrihetsforkjempere mente at publisering var viktig for alle aviser og medier gjorde at han følte det var ekstra viktig å gjøre en selvstendig vurdering.

– Det forsterket mitt behov for en selvstendig vurdering. Dere må akseptere at noen ikke følger det dere mener er selvfølgelig. Det var en vanskelig avveining, men jeg mente trykking ikke var riktig i forhold til den farlige situasjonen vi var i, og i forhold til avisas formålsparagraf, sier Olufsen til fagbladet.

Den nylig avgåtte VG-redaktøren understreket at VG som avis alltid har vært forsiktig når det gjelder religiøs krenkelse.

Kulturstrøm

  • «Atlantic Crossing» skal diskuteres

    Dramaserien «Atlantic Crossing» tas opp i Kringkastingsrådet. Forfatter Tor Bomann-Larsen skal legge fram sin kritikk om tukling med historiske fakta om kongefamilien. Serieskaper Alexander Eik og forfatter Linda May Kallestein deltar også på møtet.

  • Økende seertall for Maskorama

    860.000 tv-seere i Norge så tredje episode av NRK1s Maskorama på lineær tv i helgen. Det er det høyeste tallet så langt for serien. Regner man med de som har sett programmet på nett, er seertallet over 900.000, opplyser NRK.

    Mia Gundersen i Maskorama
    Foto: Julia Marie Naglestad / NRK