Hopp til innhold

Kritiserer ny mannekanal

TVNorges nye kanal MAX skal gi menn «tøffere tv». Kanaler retta mot ett kjønn trekker opp gamle grenser mellom kvinner og menn, mener kjønnsforskere.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men'.

Elisabeth Moss, Jon Hamm og Christina Hendricks fra 'Mad Men', en av seriene på TVNorges nye kanal MAX.

Foto: MAX

Den første norske tv-kanalen retta mot menn starter sendingene i dag. TVNorge står bak kanalen MAX, som skal sende underholdning spesielt tilpassa menn mellom 15 og 49 år.

Kanalen skal ifølge reklamen gi menn «litt tøffere tv». Dette vekker reaksjoner hos kjønnsforskere.

– Jeg ble oppgitt

– Jeg ble oppgitt da jeg hørte om kanalen MAX. Dette er nok et forsøk på å trekke opp gamle grenser mellom menn og kvinner. Det er ikke nok at vi ser dette i leketøy og klær, nå skal også tv-kanalene definere kjønnsforskjeller. Dette lukker for kjønnsforståelse istedet for å åpne, sier Anne Lorentzen, kjønnsforsker ved Universitetet i Oslo.

Anne Lorentzen

Kjønnsforsker Anne Lorentzen.

Foto: Geir Dokken

Kulturviter og kjønnsforsker ved Universitetet i Stavanger, Fredrik Langeland, mener kanalen MAX er et tegn på at det tradisjonelle kjønnsmønsteret er på vei tilbake.

– Man er i dag usikker på hva mannsrollen er, og mange vil tilbake til slik det var før. Denne kanalen spiller på at menn skal være menn igjen, og at menn skal få lov til å like damer, fotball og krig, sier han.

Enda en nisjekanal

Nisjekanaler der publikum defineres utfra kjønn er på frammarsj. I 2007 lanserte TVNorge kvinnekanalen FEM, og i fjor kom Disney med egen tv-kanal for gutter. I tillegg lanserte TV 2 nylig sin kvinnekanal TV2 Bliss.

– Faren med slike kanaler er at man lager stereotype bilder av hva kjønn er. Det hindrer både menn og kvinner å utfolde seg, mener Langeland.

Conan O'Brien

Talkshowkongen Conan O'Brien.

Foto: Paul Drinkwater/NBC / Scanpix/AP

MAX skal utelukkende vise innkjøpte programmer. Sendeskjemaet består primært av action- og dramaserier, samt talkshowkongen Conan O'Brien, og flere bilprogrammer.

Anne Lorentzen mener MAX kan gjøre seg en bjørnetjeneste ved å rendyrke kanalen til et mannlig publikum.

– Hvis MAX skal vise kvalitetsserier som både kan ha mannlig og kvinnelig publikum, kan det virke mot sin hensikt å markedsføre kanalen eksklusivt mot menn, sier hun.

– Spiller på kjønnsnostalgi

Den prisbelønte dramaserien «Mad Men» er MAX' fremste trekkplaster. Serien finner sted i New Yorks reklamemiljø på femti- og sekstitallet, og skildrer et samfunn der tradisjonelle kjønnsrollemønstre rår.

Kjønnsforsker Langeland mener «Mad Men» i så måte passer bra i den nye kanalen.

Svein Tore Bergestuen

Kommunikasjonssjef i TVNorge Svein Tore Bergestuen.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– «Mad Men» er en trygg vei å gå for MAX. Den har både den kjønnsrollenostalgien som kanalen spiller på, samtidig som serien kritiserer bildet den selv tegner av forholdene, sier han.

– Menn er underprioritert

Kommunikasjonssjef i TVNorge, Svein Tore Bergestuen, er ikke bekymra. Han mener menn har vært underprioritert i det norske tv-markedet.

– Det er lett å kalle det bakstreversk og gammeldags å være tydelig på hva både menn og kvinner vil ha, men det er ikke mer hokus-pokus enn at menn foretrekker andre programmer enn kvinner. Da gjelder det for oss å legge til rette for det, sier Bergestuen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)