NRK Meny
Normal

Kritikerprisen til Per Petterson

Litteraturkritikerne mener Per Pettersons bok "Jeg forbanner tidens elv" er fjorårets beste voksenbok. - Den beste prisen å vinne.

Per Petterson fikk kritikerprisen for beste voksenbok 2008
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Per Petterson var tydelig beveget under dagens utdeling og måtte tørke noen tårer underveis.

- For meg er det svært, det er det beste. Unnskyld Brage! Sier Per Petterson til NRK.

- Det som gjør det ekstra stas med kritikerprisen at det er virkelig alle kritikerens avstemning.

Vinneren stemmes fram av medlemmene i Norsk Kritikerlag.

"Ved hjelp av sitt særegne, underspilte, men presise språk fortsetter Per Petterson i fjorårets bok sin utforskning av det høyspente kraftfeltet mellom mennesker som er knyttet til hverandre av så vel familiære tilfeldigheter som skjebnetunge føringer. Slik viderefører han også en svært velkjent tematikk fra sine tidligere romaner", sa Sindre Hovdenakk da litteraturkritikerprisen for 2008 ble utdelt i dag.

Jeg forbanner tidens elv
Foto: Oktober

"Jeg forbanner tidens elv" har Per Petterson også fått Brageprisen for, og han er også nominert til Nordisk Råds litteraturpris for romanen.

"Jeg forbanner tidens elv" er en roman som vokser, skriver NRKs anmelder. Det er en fortelling som får leserne til å trekke forbindelseslinjer mellom det lille livet og den store verden. Det er en roman som kaster om på stort og smått.

Les NRKs anmeldelse av Jeg forbanner tidens elv

De nominerte i kategorien for beste voksenbok var:

Inger Bråtveit for "Siss og Unn" (Oktober)
Per Petterson for "Jeg forbanner tidens elv" (Oktober)
Øyvind Rimbereid for "Herbarium" (Gyldendal)
Gunnhild Øyehaug for "Vente, blinke" (Kolon)

Petterson fikk også kritikerprisen i 2003 for suksessboka "Ut og
stjæle hester", som er solgt for oversettelse til 40 språk.

På spørsmål om Per Petterson trodde medlemmene lot seg påvirke av hans foregående suksess, svarte han at han trodde det var motsatt, nemlig at det var et så stort forventningspress på ham etter ”Ut og stjæle hester”.

- Hvis jeg sier jeg er lettet for å ha fått prisen for ”Jeg forbanner tidens elv”, så høres det tullete, luksuriøst og blærete ut. Men det er ikke sånn jeg mener det. Det jeg mener er at det for meg helt personlig gir meg en trygghet og en god grunn til å legge en helt annen bok bak meg, sa Petterson i sin takketale.

Petterson fikk også kritikerenprisen i 2003 for boken han ikke ville nevne ved navn.

Les også: Tidligere vinnere av voksenbokprisen

Beste barne- og ungdomsbok

Bjørn Sortland fikk kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2008

Bjrøn Sortland

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Norsk Litteraturkritikerlag delte torsdag også ut pris for beste barne- og ungdomsbok til Bjørn Sortland for ”Alle har eit sultent hjerte”.

- Å krype inn i sjelen til en ung jente, som attpåtil er blitt gravid, skulle by på noen utfordringer for en 40 år gammel mannlig forfatter. Men Bjørn Sortland overbeviser. Ikke ett sted i teksten får jeg som leser følelsen av at her er det en voksen forteller som later som om han er ung og redd. Ikke ett sted blir fortellingen høytravende eller klissete. Tankene som formidles er alvorlige og har en eksistensiell dimensjon, men de føles aldri påtvunget”, sa jurymedlem Anne Cathrine Straume i begrunnelsen for tildelingen av prisen til Bjørn Sortland.

Beste oversettelse

Kritikerprisen for beste oversettelse ble tildelt Steinar Lone for ”Orbitor. Venstre vinge” av Mircea Cartarescu.

Steinar Lone fikk kritikerprisen for beste oversettelse 2008

Steinar Lone

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

"Orbitor. Venstre vinge” er første del av Cartarescus delvis selvbiografiske trilogi, der handlingen for en stor del er lagt til Bucuresti, i unggutten Mirceas barndom og oppvekst. Juryen begrunnet sin avgjørelsen slik:

”Når juryen velger å gi prisen til et verk som ennå ikke er ferdig oversatt, og bare så vidt er ferdig skrevet, er det først og fremst fordi vi mener at oversettelsen av ”Venstre vinge” alene står som en oversetterbragd av de sjeldne, men også fordi vi gjerne vil se de to påfølgende delene på norsk”.

Les NRKs anmeldelse av Orbitor. Venstre vinge

Årets litteraturkritiker

Steinar Sivertsen ble torsdag kåret til Årets litteraturkritiker 2009

Steinar Sivertsen

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Årets litteraturkritiker ble Steinar Sivertsen for sin innsats som kritiker blant annet i Stavanger Aftenblad.

”I våre diskusjoner har flere av jurymedlemmene lagt vekt på at årets kritiker er en lærd leser som ikke skriver bare for de innvidde, noe som gir ham et stort nedslagsfelt fordi han henvender seg til mange - og ulike lesergrupper. Vi er begeistret over hans kunnskaper, utholdenhet, formidlingsevne og engasjement”, sa jurymedlem Kirstin Kalleberg da prisen ble overrakt Steinar Sivertsen.

Samtlige prisvinnere får et kobberstikk av Leong Va´.

Det blir opplesing med prisvinnerne i Litteraturhuset i kveld kl. 18.00.

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.