NRK Meny
Normal

Kritikerprisen til Munch-samarbeid

Nasjonalmuseet og Munch-museet deler Kunstkritikerprisen 2013 for samarbeidet om jubileumsutstillingen Munch 150.

Munch 150

HYLLES FOR MUNCH-HYLLEST: Nasjonalmuseet og Munch-museet hedres for samarbeidet rundt «Munch 150». Her fra utstillingsåpningen på Nasjonalgalleriet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Prisen overrekkes under et arrangement Nasjonalmuseets hovedkontor tirsdag kveld.

Les NRKs anmeldelse: Storslagen Munchfeiring

Det er sjette gang Norsk kritikerlag deler ut kunstkritikerprisen, som gis til den utstillingen eller det kunstprosjektet som de rundt 90 medlemmene av Kritikerlagets kunstseksjon stemmer frem som mest betydningsfullt.

Prisen er en statuett utformet av bildekunstner Arne Nøst.

De andre nominerte var utstillingene « Hold stenhårdt fast på greia di » ved Kunsthall Oslo og « Arne Nordheim i kunsten » ved Henie Onstad Kunstsenter.

Tidligere vinnere av Kunstkritikerprisen inkluderer Bergen Kunsthall (2008) og Elmgreen og Dragseths prosjekt «The Collectors» (2009).

Det er ikke første gang Kritikerlaget gir prisen til et samarbeid mellom flere institusjoner. I 2012 ble Kunstmuseene i Bergen og Stiftelsen 3,14 hedret for sine utstillinger med kinesisk samtidskunst.

Les også: Munch-utstilling ga rekordoverskudd

Kulturstrøm

 • Sterkt om Nina Simone

  Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.

 • Aurora i svært god form.

  Lekenheten og bruken av hele Auroras feilfrie vokalspekter gjør «Forgotten Love» til et mer definerende og fascinerende «comeback» enn forrige singel, mener P3s anmelder. Terningkast 5.

  Aurora
  Foto: Ketil Mosnes
 • Dansk nasjonalpoet er død

  Benny Andersen er i Norge er mest kjent for sitt samarbeid med sangeren Povl Dissing. Deres vise «Svantes lykkelige dag (om lidt er kaffen klar)» var en monsterhit i Norge. Benny Andersen fikk sitt folkelige gjennombrudd med diktsamlingen og platen Svantes viser i 1972. Han er en høyt elsket nasjonalskald, og utgivelsen av hans samlede dikt i 1998 slo alle rekorder for diktutgivelser. (NTB)

  Benny Andersen er død.
  Foto: Liselotte Sabroe/ritzau Scanpix / NTB scanpix