NRK Meny
Normal

– Noen dikterkonge blir han aldri

– Dronning Margrethes illustrasjoner er mer verdt en alle diktene til sammen. Slik skriver en av kritikerne om danske prins Henriks sjuende diktsamling.

Prins Henrik

Kritikerne er harde mot danske prins Henrik, som har gitt ut diktsamlingen «I mine lykkelige nætter»

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Under overskriften «Gammel vin på nye flasker» skriver Jyllands-Postens anmelder Lars Skinnebach dette om diktsamlingen «I mine lykkelige nætter»:

– Prins Henriks bidrag til kunsten er ikke mer originalt enn når en ape dreier håndtaket på en lirekasse, for å bli i dikterens egne kulørte bildeverden.

Anmelderen roser prinsens ukompliserte forhold til diktning og kunst. Han finner lettheten smittende, men tror diktene «kan gjøre lykke i et privat aftenselskap». De blir gitt ut i anledning prinsens 80-års-dag 11. juni.

Skinnebach gir den én av seks mulige stjerner.

– Pudret bulder

På fransk heter diktsamlingen «Dans mes nuits sereines», og den er illustrert med dronning Margrethes akvareller. I den 160 sider lange diktsamlingen står de franske og danske diktene side ved side. Også oversetter Niels Lyngsøe får pepper.

Weekendavisens Lars Bukdahl kritiserer at oversetteren har valgt å oversette diktene rimløst, selv om de rimer på originalspråket.

– Uten rimenes klagfulle poengteringer faller denne sært utidige poesi og alt dens pudrete bulder temmelig tungt til jorden, skriver han.

Tre stjerner fra BT

En av de mer positive anmeldelser finnes i avisen Berlingske Tidende. Jørgen Johansen drysser tre stjerner på den rojale utgivelsen.

Niels Lyngsø gjør det glimrende og i fin samklang med for eksempel de erotiske motivene i diktsamlingen. Det er med på å gjøre «I mine lykkelige nætter» til en passende fødselsdagsutgivelse, og at diktene ledsages av en håndfull av dronning Margrethes akvareller, understreker bokens element av feiring.

Jørgen Johansen i BT

– Gleden ved ordmusikken og den innlysende invitasjon til deklamasjon er et avgjørende element i prins Henriks poesi. «I mine lykkelige nætter» er en fornemt utstyrt diktsamling, hvor den franske og den danske teksten står side om side og innbyr til sammenligninger mellom ordene, skriver han.

– Parfymerte dikt

Heller ikke Ekstra Bladets Frank Sebastian Hansen er et fan. Han kaller utgivelsen for «en samling parfymerte dikt», og skriver at dronning Margrethes illustrasjoner «rommer mer poesi enn samtlige av bokens dikt til sammen».

Han skriver at prinsen aldri blir noen dikterkonge. Men roser ham for hans evne til «å sette seg selv i spill».

– Følgende bilde fra diktet «Gjensyn» er ganske rørende, men vanskelig å få vekk fra netthinnen igjen. «Kom og knug dig henrykt/ i mit fuldt udsprungne favntag». Prinsgemalen skriver bedre dikt enn han produserer vin, men noen dikterkonge blir han aldri, skriver Frank Sebastian Hansen.

Kulturstrøm

 • Kagge Forlag henter Fotland

  Forlaget melder at de har fått en ny redaktør på plass: Maiken Grønning Fotland. Hun kommer fra stillingen som reportasjeleder i Dagbladet Magasinet. Forlaget melder at de har fått inn en redaktør med teft for ideer – og evne til å sette dem ut i livet (NTB).

 • "Ny" Guns N' Roses-video fra 1989

  I 1989 spilte Guns N' Roses inn en musikkvideo til låten «It's So Easy» på nattklubben Cathouse i Los Angeles. Videoen ble aldri sluppet, i stedet ble den liggende i et skap i nesten 30 år. Men nå er den altså å se i en digitalt restaurert versjon på Apple Music, melder Billboard. Slippet av den ukjente musikkvideoen inngår i feiringen av bandets nyutgave av debutalbumet «Appetite for Destruction» fra 1987, skriver TT (NTB).

  Guns N' Roses
 • Sony kjøper EMI

  Japanske Sony kjøper musikkforlaget EMI for drøyt 15 milliarder kroner og sikrer seg dermed rettighetene til noen av verdens mest populære band og artister. I henhold til avtalen verdsettes EMI Music Publishing til drøyt 38 milliarder kroner (NTB).