Kristtorn (Ilex aquifolium)

I serien om juleblomster tar Tor for seg Kristtorn i dag. En plante med lange tradisjoner over nesten hele verden. 

 

Gode ønsker for festen

Det å henge opp en kristtorngrein over inngangsdøra i jula for å bringe lykke og fred, er en minst 2000 år gammel tradisjon. En av Romerrikets virkelige kjempefester, Saturnalia, den hyldningsfesten til guden Saturn, ble arrangert 17. desember hvert år. Dagen før festen var det vanlig å sende en bukett kristtorngreiner til alle venner og naboer som uttrykk for gode ønsker for festen. Bukettene ble gjerne hengt opp over inngangsdøra, akkurat som vi gjør i juletida den dag i dag. Kanskje det virker?

Hundrevis av arter

Kristtorn er egentlig et ganske digert eviggrønt tre. Jeg har funnet opptegnelser om fem hundre år gamle, femten meter høye kristtorntrær med to meter tykke stammer i Danmark. Her i landet blir de neppe så store. Få overlever klimaet vårt. Kristtornarten Ilex aquifolium er mest aktuell der det er varmt nok, gjerne sør og vest i landet. Navnet Ilex betyr visstnok sølveik. Aquifolium kommer av latin acus = nål el. stikk og folia=blad, altså nålelignede eller stikkende blad.

Jeg aner ikke hvor mange kristtornarter som finnes, men siden arten finnes spredd omtrent over hele verden med unntak av Australia, er det tale om hundrevis. Siden vi gartnere har lekt mye med denne planten også, er det sikkert krysset fram enda flere.

Nå i julestria får du kjøpt store og små kristtorn av alle slag. Jeg syntes de passer utmerket som utejuletre med lys på. Selv om det er Ilex aquifolium, altså den som skulle tåle norsk vær, du får kjøpt, er det neppe sikkert at den vil klare vinteren likevel. Alle planter bruker tid på å tilpasse seg klimaet i det enkelte land. Vi kaller dem klimaraser eller provenienser. Flytter du en plante fra Firenze til Fredrikstad, vil den neppe klare overgangen, ikke bare på grunn av temperatur forskjellen men også fordi planta blir så inmari forvirra av at det lyst midt på natta halve sommeren og beikmørkt halve vinteren.

De du kjøper nå, kan med hell legges ned på bakken og dekkes med den snøen som kanskje kommer.

 

Kulturstrøm

 • Avsluttar samarbeid med R. Kelly

  Sony Music har bestemt seg for å avslutte samarbeidet med R. Kelly, melder Variety. Avgjerda kjem i kjølvatnet av eit stort press mot plateselskapet, etter at fleire kvinner stod fram i dokumentaren «Surviving R. Kelly» og skulda artisten for seksuelle overgrep.

  R. Kelly
  Foto: Frank Micelotta / AP
 • Klissete «chick flick»

  Jennifer Lopez viser du hun har av komisk talent i det som er en varm og artig komedie om å «klare det i storbyen», mener NRKs anmelder Marte Hedenstad om filmen «Second Act». Helt til den blir en klissete klisjé etter en tvist i andre halvdel. Terningkast 3.

  Second act
  Foto: SF Norge