Hopp til innhold

Kristin uten utfordringer

Å spille ut historien om Kristin Lavransdatter i en to timer lang forestilling er et ambisiøst forsøk som ender opp med verken å utfordre Undsets stoff eller publikum.

Sveinung Næprud og Gunnhild Sundli

Sveinung Næprud og Gunnhild Sundli spiller Gaute og Kristin i stykket. Oppsetningen utfordrer verken Sigrid Undsets stoff eller publikum, mener vår anmelder.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Etter to års opphold grunnet manglende engasjement og økonomi, er Kristinspelet på Jørundgard i Sel i gang igjen denne sommeren.

Karen Frøsland Nystøyl anmeldelse - mindre

Med nytt manus og ny regi satses det friskt, men det loddes ikke dypt i denne oppsetningen.

Ser seg tilbake

Spelet om Kristin Lavransdatter hadde premiere på Jørundgard i 1997, og ble spilt årlig frem til 2008. Disse forestillingene tok utgangspunkt i Kransen, første del av Sigrid Undsets romantrilogi.

Årets oppsetning tar for seg alle tre bøkene. Det er et omfattende verk, og mye går tapt på veien mot scenen.

Den aldrende Kristin Lavransdatter er på vei til Nidaros for siste gang. Hun er full av anger over valg hun har tatt i livet, og hun ønsker å gjøre bot. Minnene dukker opp – de er mange, og både gode og vonde.

Hun gjenopplever de hendelsene som formet henne, og alt fra møtet med Alvemøen til tapet av Erlend spilles ut foran henne.

Stemningsskifter

De viktigste hendelsene fra Kristins liv er med, men stort mer enn dette rekker ikke forestillingen å favne. Helt i starten av stykket møtes de tre Kristinene: barnet, den unge og den gamle, og dette møtet skaper forventninger om det som skal komme.

Men forestillingen rekker ikke mer enn å gjengi Kristins historie i de viktigste episodene og slik opprettholde en rød tråd.

Gunnhild Sundli spiller Kristin

Gunnhild Sundli kommer helskinnet gjennom tolkningen av Kristin Lavransdatter, mener vår anmelder.

Foto: Arne Sørenes / NRK

Motivasjon bak handlingene blir det ikke alltid tid til, og dermed er utfordringen stor for Gunnhild Sundli (Kristin som ung) og Terje Skonseng Naudeer (Erlend) når de skal spille ut rollefigurenes valg. Det blir mange stemningsskift, noen av dem brå, selv om de to likevel kommer seg helskinnet gjennom det.

De unngår å la rollefigurene bli ensidige, selv om det innimellom ikke er langt unna.

Gamle Kristin

Mange skuespillere skaper liv, røre, middelalderstemning og gode overganger i stykket. Men ofte glemmes og gjemmes den aldrende Kristin (Kristin Anita Johnsen) bort – hun befinner seg nemlig på scenen så å si gjennom hele stykket.

Dette er en krevende rolle som hun gjør godt. Gamle Kristin Lavransdatter følger intenst med på episodene som spilles ut, hun ler og sørger og lever sterkt gjennom minnene. Selv om hun sier lite, har hun et uttrykk som setter den unge Kristin i relieff.

Her har regissør Svein Gundersen gjort et godt valg. At den aldrende Kristin er så tydelig til stede skaper en dybde stykket ellers mangler. Oppsetningen ønsker å vise Kristin i spennet mellom Kransen og Korset – og det skjer i samspillet mellom den gamle og den unge Kristin.

Highlights

Å høre lydbøkene om Kristin Lavransdatter tar nærmere 50 timer. En sceneversjon på cirka to timer må nødvendigvis bli en highlight-versjon. Slike versjoner har sjelden stor dybde, selv om de har underholdningsverdi.

Denne versjonen yter ikke romanverket rettferdighet. Sigrid Undsets stoff blir ikke utfordret. Det blir ikke publikum heller.

Video Kristin Lavransdatter i Sel

VIDEO: Etter pause i to år er Kristin Lavransdatter tilbake på Jørundgard i Gudbrandsdalen. Det tradisjonsrike spelet har fått nytt manus og nye skuespillere. Se Dagsrevyens reportasje. Reporter Reidar Kjæstad.

Kulturstrøm

 • 545 millioner kroner i gebyr for prissamarbeid i bokmarkedet

  Konkurransetilsynet ilegger Norges fire største forlag, Gyldendal, Cappelen Damm, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug, og Bokbasen overtredelsesgebyr på til sammen 545 millioner kroner for brudd på konkurranseloven.

  Det er ulovlig for konkurrenter å dele informasjon som kan begrense konkurransen i et marked, skriver Konkurransetilsynet.

  – Konkurransetilsynet har gjennom etterforskningen funnet mange bevis på at forlagene har delt konkurransesensitiv informasjon i en database de alle hadde tilgang til, sier konkurransedirektør Tina Søreide.

  – Dette har gitt aktørene fullstendig oversikt over hverandres opptreden i markedet, og kan ha ført til at vi forbrukere har måttet betale høyere priser på bøker.

 • Dagsavisen-ansatte får sluttpakke

  Krigen om leserne i Oslo har ført Dagsavisen ut i opplagskrise. Nå får alle ansatte over 62 år tilbud om sluttpakke.

  – Ledelsen prøver å løse dette med frivillighet, og håpet er at det skal være nok. Men vi vet jo ikke, sier klubbleder Pål Karstensen i Dagsavisen til Klassekampen. (NTB)

 • Kanye West ansatte holocaust-fornekter

  Rapperen Kanye West har tatt med den høyreekstremistiske holocaust-fornekteren Nick Fuentes i sin valgkampstab.

  For bare noen dager siden hadde West, som nå kaller seg Ye, Fuentes med seg på et middagsbesøk hos tidligere president Donald Trump i Mar-a-Lago i Florida. Trump fikk mye tyn for å ha tatt ham imot, men forsvarte seg med at han ikke hadde hørt om ham.

  Den 24 år gamle høyreekstremisten, som var med på stormingen av Kongressen i januar, tar seg fri fra strømmingen av sitt ytre høyreprogram for å bistå med Wests kampanje for å stille som presidentkandidat.

  Han blir da kollega av Milo Yiannopoulos, tidigere redaktør i ultrakonservative Breitbart News og nå ansatt på kontoret til kongressrepresentanten Marjorie Taylor Greene, som har sagt at innretninger i verdensrommet som samler energi fra solen, eid av jødiske bankierer, kan ha vært årsaken til skogbrannene i California.

  West kunngjorde i forrige uke at han ville forsøke seg på Det hvite hus igjen. Han stilte også i 2020, men fikk bare 60.000 stemmer i tolv delstater, et beskjedent tall i forhold til de 81 millioner Joe Biden fikk, og de 74 millioner som Trump fikk.

  Under middagen i Mar-a-Lago ba West Trump om å bli hans visepresidentkandidat, et tilbud som ikke falt i god jord hos Trump. (NTB-DPA)