Hopp til innhold

Kristin Krohn Devold

Tidligere forsvarsminister Kristin Krohn Devold var gjest i Stjerneklart mandag 19. oktober.

Generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Kristin Krohn Devold

Kristin Margrethe Krohn Devold ble født i Ålesund den 12. august 1961 som datter av skipsmegler Edvard ”Eddie” Devold og hans kone, reisebyråleder Kristin Krohn. Hun vokste opp i Ålesund sammen med foreldrene og de tre yngre søskenene Synnøve, Eddie jr. og Jakob.

Mens hun gikk på barne- og ungdomsskolen og videregående skole, spilte hun håndball på Sportsklubben Rollon, der hun også ble lagets kaptein. Hun tok eksamen på videregående skole i 1980, der hun blant annet var arrangementssjef for skolerevyene. Hun hadde en drøm om å bli lege. Men etter videregående dro hun til Oslo der hun studerte realfag ved Universitetet. Så dro hun til Bergen for å studere på Handelshøgskolen, samtidig som hun tok sosiologi mellomfag ved Universitetet der.

Da hun var ferdig med utdanningen, fikk hun jobb som markedskoordinator ved Norsk Data. Der traff hun den 5 år eldre Jan Gunnar Asbjørnsen som ble hennes ektemann noen år etter. Hun var sekretær for Høyres stortingsgruppe fra 1987 samtidig som hun innehadde en rekke styreverv, blant annet i Statistisk Sentralbyrå, Oslo Data og St. Hanshaugen alders- og sykehjem. I 1991 ble hun valgt inn i Oslo bystyre for Høyre der hun satt i finanskomitéen og ledet Byutviklingskomiteen fram til hun ble innvalgt på Stortinget fra Oslo for Høyre i 1993.

I sin første periode på Stortinget satt hun i Næringskomitéen og var presidentskapssekretær i Lagtinget. Hun ble innvalgt i Høyres sentralstyre i 1996, et verv hun hadde i 6 år. Hun ble gjenvalgt til Stortinget i 1997 og ble leder for justiskomitéen og vara til den utvidede utenrikskomité. Hun satt i styret for hovedkomitéen for håndball-VM i 1999 og fortsatte med mange styreverv, bl.a. i Redd Barna og kulturforlaget Andresen & Butenschøn AS. Hun ble på nytt gjenvalgt fra Oslo til Stortinget i 2001, men da Kjell Magne Bondevik dannet sin andre regjering etter valget, ble hun utnevnt til forsvarsminister.

Før hun gikk av som forsvarsminister ble hun utnevnt til kommandør av St. Olavs orden og fikk Bachelor’s Cross of the Order of Merit of the Republic of Poland. I 2006 ble hun Den norske Turistforenings 14. generalsekretær, den første kvinne i vervet. I 2007 ble hun skilt fra Jan Gunnar Asbjørnsen etter nesten 20 års ekteskap. Hun har to barn med ham – Peder Christen på 19 og Kristine på 16, og hun bor i Oslo og har hytte i Hemsedal.

Stjerneklart med Kristin Krohn Devold, NRK P1, mandag 19. oktober kl 22.05

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP