Hopp til innhold

Kristin Halvorsen

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen var gjest i Stjerneklart mandag 18. mai.

 Finansminister Kristin Halvorsen la frem revidert nasjonalbudsjett.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

HØR: Stjerneklart med Kristin Halvorsen

Kristin Halvorsen ble født den 2. september 1960 i Horten som datter av direktør ved Hydro på Rafnes, Leif Georg Halvorsen og hans kone, lærer Marit Larsen. Kristin vokste opp i Porsgrunn sammen med foreldrene og tre yngre søsken, og da hun var 11 år gammel, flyttet familien til Qatar, der de bodde i tre år. Kristin fikk øynene opp for klassesamfunnets urettferdighet, noe som førte til at hun som 17-åring meldte seg inn i Sosialistisk Ungdom.

Hun fullførte videregående skole på samfunnsfaglinja i Skien, og begynte på Universitetet i Oslo i 1979 der hun studerte kriminologi grunnfag og sosialpedagogikk mellomfag fram til hun ble organisasjonssekretær i SU i 1982. I 1984 giftet hun seg med Charlo Jørgen Halvorsen og fikk senere to barn med ham.

Samme år fikk hun jobb som sekretær ved et advokatkontor i Oslo og ble leder for SU. Men allerede etter et år ble hun kvinnepolitisk sekretær i Sosialistisk Venstreparti - SV, et verv hun hadde i 4 år. Samtidig var hun vararepresentant på Stortinget for Oslo fra 1985-89. For i 1989 ble hun valgt fast inn på Stortinget for SV fra Oslo etter å ha vært SVs andrekandidat, og hun ble gjenvalgt på utjevningsmandat i 1993 med bare 161 stemmers overvekt.

I 1997 ble hun på nytt gjenvalgt, men denne gang som SVs førstekandidat i Oslo. Siden har hun blitt gjenvalgt ved hvert stortingsvalg. Hun satt i Finanskomitéen i 8 år, og deretter i Kontroll- og konstitusjonskomitéen i 4 år og i Utenrikskomitéen i 4 år. Kristin etterfulgte Erik Solheim som SV-leder i 1997 etter å ha vært kvinnepolitisk leder i 2 år.

De siste 4 årene har Kristin Halvorsen vært statsråd i Finansdepartementet i den rød-grønne regjeringen som ledes av Jens Stoltenberg. Hun er for øvrig Norges første kvinnelige finansminister. Hun står bak flere samarbeidsbøker og -publikasjoner, og i 2004 kom boka, ”Rett fra hjertet”, formet som en samtale mellom henne og journalist Ingolf Håkon Teigene. Kristin er også den første partileder i Norge som lanserte en blogg på Internett.

Kristin bor i Oslo og er altså gift med NRK-mannen Charlo Halvorsen og har 2 barn med ham.

Stjerneklart med Kristin Halvorsen, NRK P1, mandag 18. mai kl 22.05

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)