Hopp til innhold

Kristin Clemet er kritisk til Listhaug som statsråd: - Ord som «hylekor» er for drøyt

Den tidligere Høyre-statsråden er kritisk til Sylvi Listhaugs retorikk i innvandringsdebatten.

Kristin Clemet

– FOR DRØYT: Kristin Clemet meder Listhaug går over streken når hun omtaler meningsmotstandere som «hylekor».

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

– En ting er å ta "folkemeningen" opp i seg. Noe annet er å hisse til konflikt og polarisering. Å bruke begreper som "hylekoret" om dem som er uenig med deg, eller å antyde at man er for "svenske tilstander" eller åpne grenser, fordi man reagerer på tonen og retorikken som brukes, er ikke passende for en statsråd.

Dette skriver tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet på sin egen blogg.

– Kan ikke ta igjen

Clemet skriver videre at hun forstår at Frp lenge har følt seg som outsidere i politikken, men at nå når de er inne i varmen og sitter i regjering må måten de snakker til folk på endre seg.

– Hun kan gjerne fortelle hvordan det har føltes i alle de årene Frp ikke var "stuerent". Men nå er Frp tatt inn i varmen. Da er de ikke lenger outsidere, og hun kan ikke bruke en slik posisjon til å "ta igjen". Nå er det derfor grenser for hvor ekskluderende og fiendtlig retorikken kan være. Statsminister Erna Solberg lanserte en plan for å bekjempe hatretorikk i går. Det er bra. Men avstanden mellom liv og lære bør ikke bli for stor.

Til NRK sier Clemet at en statsråd har en forpliktelse til å passe på hvilke ord og uttrykk man bruker, så man ikke virker mer splittende og støtende enn nødvendig.

– Jeg syns at det å bruke ord som «hylekor» er for drøyt, sier hun.

Ukvemsord

Hun mener dette fører til en mer polariserende debatt, og skylder på begge parter i saken.

–Jeg syns begge sidene i denne saken nå tar seg friheter til å bruke ord og uttrykk, som ikke er bra. Det resulterer i en polarisert debatt, hvor alle kaster ukvemsord i hodet på hverandre. Det kommer det ikke noe godt ut av.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har delt Clemet sitt innlegg på Twitter.

NRK har foreløpig ikke lykkes i å få en kommentar fra Isaksen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober