Hopp til innhold

Bernard har tilgitt folkemorderne

Bernards rystende historie ga folkemordet i Rwanda et ansikt. NRKs utenriksreporter Tomm Kristiansen jaktet på militsen som stod bak, men møtet med mannen som kunne tilgi, glemmer han aldri.

Tomm Kristiansen og Bernard i Kongo
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tomm Kristiansen møtte igjen Bernard, et av ofrene for folkemordet i Rwanda i 1994.

–Det gjorde et voldsomt inntrykk å få Bernards egen historie midt i fanget mens jeg var på et oppdrag som korrespondent. Jeg stod langt av gårde ute i jungelen og hadde endelig fått tak i morderne som var på rømmen etter folkemordet i 1994, forteller Kristiansen til NRK.no

Folkemordet i Rwanda i 1994 tilhører de grusomste kapitlene i Afrikas og Verdens historie, og brutaliteten i hendelsene gjør det vanskelig, selv for utenriksreporter å formidle mer overflaten av tragedien som rammet flere millioner mennesker direkte.

En sterk historie

Da Tomm Kristiansen var utenrikskorrespondent for NRK i 2002-2006, møtte han FN-medarbeideren Bernard, som skulle komme til å gi folkemordet på tutsier i Rwanda en helt ny betydning for ham. Dette forteller han om i 1. episode av NRKs serie «En sterk historie».

  • I kveld, 1. mars kan du se gjensynet mellom de to1. kl. 21.30 på NRK2.

Kristiansens plan var å trenge gjennom jungelen i Kongo, inn til skjulestedet der en gruppe av hutu-militsen holdt til. Bernard var informasjonsmedarbeider i FN- og hjalp Kristensen som tolk da han intervjuet obersten, en av de ansvarlige for drap under folkemordet i Rwanda.

–Vi gjennomfører intervjuet, men før jeg går til sengs den kvelden, sier tolken til meg: ”Det var ham som drepte kona mi”.

Under folkemordet i 1994, måtte Bernard oppleve å se kona si ble drept framfor øynene hans. I deres eget hus. Mens barna så på. Likevel har han tilgitt, og klart å leve videre.

–Å treffe en så briljant del av humanismen - i et område av verden vi omtrent bare kjenner skrekken og ondskapen fra, gjør voldsomt inntrykk, sier Kristiansen.

Brutalitet og tilgivelse

–Kan noen historier bli for sterke?

–Nei, det kan de ikke, men enkelte ting er så voldsomme at du nesten ikke klarer å formidle det. Fordi det sprenger rammene for hva vi klarer å forstå. Det kan både brutalitet og tilgivelse, sier Kristiansen.

I dag arbeider Kristiansen som kommunikasjon-sjef i Act International i Genève, men kommer tilbake til utenriksredaksjonen i NRK til høsten. I to perioder har han vært NRKs utenrikskorrespondent i Afrika, og fra 2006-2008 var han rådgiver for president Salva Kiir i Sør-Sudan.

–Har du lært noe av Bernard?

–Ja, at selv forferdelse kan tilgis. Bernard valser over min bevissthet når jeg er i vanskeligheter eller konflikter. Det er som en stemme som sier til meg at når han har kunnet tilgi slike forferdelser, må vel jeg kunne tilgi litt av hvert, sier Kristiansen til NRK.no.

Tomm Kristiansen
Foto: Heiko Junge/NTB

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.