Bernard har tilgitt folkemorderne

Bernards rystende historie ga folkemordet i Rwanda et ansikt. NRKs utenriksreporter Tomm Kristiansen jaktet på militsen som stod bak, men møtet med mannen som kunne tilgi, glemmer han aldri.

Tomm Kristiansen og Bernard i Kongo
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tomm Kristiansen møtte igjen Bernard, et av ofrene for folkemordet i Rwanda i 1994.

–Det gjorde et voldsomt inntrykk å få Bernards egen historie midt i fanget mens jeg var på et oppdrag som korrespondent. Jeg stod langt av gårde ute i jungelen og hadde endelig fått tak i morderne som var på rømmen etter folkemordet i 1994, forteller Kristiansen til NRK.no

Folkemordet i Rwanda i 1994 tilhører de grusomste kapitlene i Afrikas og Verdens historie, og brutaliteten i hendelsene gjør det vanskelig, selv for utenriksreporter å formidle mer overflaten av tragedien som rammet flere millioner mennesker direkte.

En sterk historie

Da Tomm Kristiansen var utenrikskorrespondent for NRK i 2002-2006, møtte han FN-medarbeideren Bernard, som skulle komme til å gi folkemordet på tutsier i Rwanda en helt ny betydning for ham. Dette forteller han om i 1. episode av NRKs serie «En sterk historie».

 • I kveld, 1. mars kan du se gjensynet mellom de to1. kl. 21.30 på NRK2.

Kristiansens plan var å trenge gjennom jungelen i Kongo, inn til skjulestedet der en gruppe av hutu-militsen holdt til. Bernard var informasjonsmedarbeider i FN- og hjalp Kristensen som tolk da han intervjuet obersten, en av de ansvarlige for drap under folkemordet i Rwanda.

–Vi gjennomfører intervjuet, men før jeg går til sengs den kvelden, sier tolken til meg: ”Det var ham som drepte kona mi”.

Under folkemordet i 1994, måtte Bernard oppleve å se kona si ble drept framfor øynene hans. I deres eget hus. Mens barna så på. Likevel har han tilgitt, og klart å leve videre.

–Å treffe en så briljant del av humanismen - i et område av verden vi omtrent bare kjenner skrekken og ondskapen fra, gjør voldsomt inntrykk, sier Kristiansen.

Brutalitet og tilgivelse

–Kan noen historier bli for sterke?

–Nei, det kan de ikke, men enkelte ting er så voldsomme at du nesten ikke klarer å formidle det. Fordi det sprenger rammene for hva vi klarer å forstå. Det kan både brutalitet og tilgivelse, sier Kristiansen.

I dag arbeider Kristiansen som kommunikasjon-sjef i Act International i Genève, men kommer tilbake til utenriksredaksjonen i NRK til høsten. I to perioder har han vært NRKs utenrikskorrespondent i Afrika, og fra 2006-2008 var han rådgiver for president Salva Kiir i Sør-Sudan.

–Har du lært noe av Bernard?

–Ja, at selv forferdelse kan tilgis. Bernard valser over min bevissthet når jeg er i vanskeligheter eller konflikter. Det er som en stemme som sier til meg at når han har kunnet tilgi slike forferdelser, må vel jeg kunne tilgi litt av hvert, sier Kristiansen til NRK.no.

Tomm Kristiansen
Foto: Heiko Junge/NTB

Kulturstrøm

 • Mørk og morbid humor

  Serieanmeldelse: «Too Old To Die Young». Den danske regissøren Nicolas Winding Refn (bildet) har fått lage TV for strømmetjenesten Amazon Prime. Han takker for tilliten ved å levere en mørk, foruroligende og stilsikker serie med morbid humor og hard vold, mener P3s Filmpolitiet. Les anmeldelsen her

  Nicolas Winding Refn
  Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP
 • Tredemølle til topps på reklamebørs

  «Martin», fyren som sliter med alle sine stemmestyrte dingser, og samtidig reklamerer for en matvarekjede, topper reklamebransjens kåring over beste reklame i 1. kvartal 2019. «Martin» på tredemølle oppnår enda bedre resultater enn fjorårets smarthus, melder Kampanje.