Kristanna Loken vil lage film i Norge

Terminator-skuespilleren planlegger en film om den norske utvandringen til USA. Både hun og faren håper de kan spille inn filmen i Norge.

Kristanna Loken og Arnold Schwarzenegger i filmen Terminator 3

GJENNOMBRUDD: Kristanna Loken, født Kristanna Sommer Løken, gikk fra å være relativt ukjent til å spille mot Arnold Schwarzenegger i Terminator 3.

Foto: Columbia TriStar / Photo: Robert Zuckerman

Kristanna og Chris Loken stående foran et hus

NORSKAMERIKANERE: Chris Lokens foreldre snakket norsk hjemme og de feiret norske helligdager. Kristanna Loken har vært i Norge flere ganger.

Foto: Privat

Hun ble kalt «norske» Kristanna Loken da hun spilte en av hovedrollene i storfilmen «Terminator 3» med Arnold Schwarzenegger i 2003.

Nå vil den amerikanske skuespilleren og produsenten for alvor gjøre ære på sin norske arv ved å lage film basert på besteforeldrenes historie.

Sammen med faren sin, manusforfatteren Chris Loken, skal hun ta for seg historien om et ungt par som utvandrer fra Norge til Wisconsin på slutten av 1800-tallet.

– Handlingen er løst basert på besteforeldrene mine. Det er en medfølende, hjertevarm historie om hvordan et ungt par overvinner store utfordringer, både fysisk og mentalt, forteller Kristanna Loken til NRK.

Filmen, med den foreløpige tittelen «The Clearing», begynner i Norge og forflytter seg deretter til den amerikanske staten Wisconsin, hvor filmens hovedpersoner gjør sitt ytterste for å lykkes i sitt nye hjemland.

– Gjennom det unge paret prøver vi å fortelle historien om bølgen av norske immigranter som dro fra Norge til Midtvesten i det 19. århundret for å hugge trær og deretter dyrke jord. De norske innvandrerne er den dag i dag viktige for hvor utbredt familiegårder ble her i USA, sier Kristanna og faren Chris Loken til NRK.

Inspirert av forfedrene

Hennes besteforeldre på både mor- og farssiden var fra Norge, henholdsvis fra Trøndelag og Østfold. For at filmen skal bli så autentisk som mulig, ønsker Loken å lage filmen – enten deler eller hele – i Norge.

– Siden vi er norskamerikanske vil vi hylle både Norge og våre forfedre, de som har bidratt til å bygge landet vårt.

Chris og Kristanna Loken arbeider fremdeles med å få finansieringen på plass, filmens budsjett er derfor ennå ikke klart. De to har fulgt med på planene om å få på plass en filminsentivordning i Norge, og er spente på hvor stor del av utgiftene de kan få refundert.

Håper på statlig pengerabatt

I slutten av mai la kulturminister Thorhild Widvey fram filmmeldingen, hvor Regjeringen foreslår en ordning hvor utenlandske og norske filmskapere skal få tilbakebetalt penger dersom prosjektet blir spilt inn i Norge.

Detaljene om den såkalte insentivordningen er fremdeles ukjent, men Chris og Kristanna Loken tror tilbakebetalingen fra norske myndigheter vil påvirke «The Clearing».

– Den vil hjelpe oss med å finne ut hvor vi skal lage filmen, og hvor store deler av den som blir spilt inn i Norge.

De er ennå ikke sikre på hvor i landet «The Clearing» vil bli spilt inn, men det er viktig for dem at omgivelsene er i tråd med 1800-tallets rurale Norge.

Kristanna Loken skyter ild ut av et våpen i filmen Terminator 3

FØRSTE: Kristanna Loken spilte den første kvinnelige terminatoren i Terminator-trilogien. Siden det har hun spilt i serien the L Word og en rekke mindre kjente filmer.

Foto: Columbia TriStar / Photo: Robert Zuckerman

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter