Hopp til innhold

Vil redde Pompeii fra kollaps

1931 år etter at oldtidsbyen Pompeii ble begravet i aske, er det noe helt annet som truer verdensarvstedets videre eksistens. Dårlig vedlikehold.

Pompeii, gladiatorenes hus kollapset i 2010

«Gladiatorenes hus» i Pompeii kollapset i 2010. Nå skal bygningen gjenreises.

Foto: Franco Castanò / Ap

pompeii, kollaps

Italienske politimenn sperrer av et område etter at en murvegg raste sammen etter et kraftig regnskyll i fjor høst.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Med en ekstrabevilgning på i underkant av 800 millioner kroner, håper italienske myndigheter å redde verdensarvstedet Pompeii fra fullstendig kollaps.

Etter flere år med anklager og bekymringer om at vedlikeholdet av det historiske stedet har blitt neglisjert, har italienske myndigheter i samarbeid med EU blitt enige om å bevilge 105 millioner euro for å restaurere de mest utsatte bygningene i byen, melder BBC.

Les også: Fryktar kulturminne vil rase ned

Kollapset etter 1931 år

Oldtidsbyen Pompeii ble fullstendig begravet i aske etter et vulkanutbrudd i år 79. Byen ble gjenoppdaget i 1748, og en systematisk, arkeologisk utgravning startet i 1861. De siste årene har stadig flere bygninger kollapset, blant de mest kjente er «Gladiatorenes hus», som raste sammen i 2010.

– Med dette prosjektet ønsker vi å sikre alle bolighusene som per i dag står i fare for å kollapse, uttaler Italias statsminister Mario Monti til BBC.

Les også: Ekstrem varme drap offera i Pompeii

Beregninger viser imidlertid at det vil koste minst det dobbelte av hva EU og Italia vil punge ut for å redde hele byen, hevder organisasjonen Italia Nostra, som jobber for å bevare Italias kulturelle arv.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Pompeii

Italienske myndigheter har fått kritikk for dårlig vedlikehold av verdensarvstedet, etter flere kollapser de siste årene.

Foto: Salvatore Laporta / Ap

Vil unngå mafiaen

Til tross for at verdensarvstedet hvert år besøkes av 2,5 millioner betalende turister, har myndighetene blitt anklaget for å sette av for lite penger til vedlikehold.

Les også: Unntakstilstand i Pompeii

For myndighetene blir det også en utfordring å unngå at restaureringsmillionene havner i hendene på mafiaen, noe som er et stort problem i det belastede området i og rundt Napoli.

– Vi vil forsikre oss om at arbeidet blir utført av ærlige og kompetente arbeidere og selskaper uten bånd til organisert kriminalitet, lover statsministeren.

Ifølge New York Times tas problemet såpass alvorlig at myndighetene har utnevnt en egen «vaktbikkje» som har som oppgave å kontrollere at mafiaen ikke infiltrerer prosjektet via underleverandører.

Pompeii

Millioner av turister besøker Pompeii hvert år.

Foto: ROBERTO SALOMONE / Afp

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)