NRK Meny
Normal

Krisen som rammer alle

Uansett om du er gift eller ugift, rik eller fattig, kvinne eller mann, midtlivskrisen rammer alle. Og det gjelder over hele verden.

Tankefull mann
Foto: Scanpix / SCANPIX

Hør: Midtlivskrisen rammer alle

En undersøkelse publisert i tidsskriftet Social Science & Medicine der mer enn to millioner mennesker har deltatt, viser at årene midt i livet er de tyngste. Det gjelder uansett hvor man kommer fra, og hvordan livssituasjonen er.

Forfallet begynner

- Kroppen vår begynner å forfalle da. Det høres forferdelig ut, men generelt lever jo vi mennesker en viss tid, livet varer ikke evig, forklarer psykiater og sexolog Haakon Aars.

Det mest overraskende med undersøkelsen er at resultatene i alle 72 landene den er gjennomført er såpass like. Uansett hvilket land man kommer fra, om man er gift eller ikke, eller om man er mann eller kvinne, så kommer midtlivskrisen.

Ingen grunn til å grave seg ned

Men det er ingen grunn til å grave seg ned, for statistisk sett får folk det langt bedre med seg selv når de blir eldre igjen.

- Midtlivskrisen er også på en måte begynnelsen på en opptur. Man begynner å bearbeide tingene og sier: "ja, da griper vi dagen i dag". Så kan man begynne å glede seg over det livet som er, og de dagene som kommer, sier Aars.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Furuholmen festivalutstiller

  Musiker i a-ha og billedkunstner Magne Furuholmen blir utstiller i årets Filmfestivalutstilling i Haugesund. Filmfestivalutstillingen er et samarbeid mellom Den Norske filmfestivalen og Haugesund Billedgalleri, og utstillingen åpner 19. august.

  Magne Furuholmen
  Foto: Guri Norstrøm / NRK
 • Samisk kunst på Nasjonalmuseet

  Nasjonalmuseet kjøper inn politiske verk av Máret Ánne Sara fra Kautokeino, skriver Sagat. Saras teppe av reinsdyrhoder med skuddhull i panna har figurert i offentligheten siden januar 2016. Nasjonalmuseet har også kjøpe flere andre samiske verk.

  Máret Ánne Sara
  Foto: Samuel Frode Grønmo / NRK