NRK Meny
Normal

Krisen rammer arkitekter

Norske arkitekter må si opp ansatte på grunn av problemene i verdensøkonomien.

Operaen i Bjørvika

Et av nyere tids hovedverker i norsk arkitektur, Operaen i Bjørvika.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Siden toppen i mars har byggeaktiviteten i Norge gått merkbart ned, og med finanskrisen i tillegg kan konsekvensene for norske arkitekter bli alvorlige.

Mange sliter

Jan Olav Jensen, partner i det anerkjente firmaet Jensen&Skodvin, har tegnet bygg som Mortensrud Kirke i Oslo, Klosteret på Tautra i Trønderlag og Design- og arkitektursenteret i hovedstaden.

- Vi har fått beskjed om at en del av våre prosjekter er satt på vent, og da må vi gjøre noe ganske snart, særlig når det gjelder prosjekter av et visst volum, sier Jensen til NRK Kulturnytt.

Arkitekt Nils Torp(1997)

Bekymret: arkitekt Nils Torp.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Nå frykter han fremtiden, men forsøker i det lengste å ikke sparke ansatte.

- Vi prøver å leie ut circa en tredjedel av vår arbeidsstyrke til andre arkitekter, men vi har oppdaget at det er veldig mange som er i samme situasjon.

At boligbransjen har vært i trøbbel noen måneder er én ting. Ifølge Jensen kjentes finanskrisen som satte inn i oktober enda tydeligere.

- Går nedover

Jensen og Skodvin er et relativt lite firma, med ni ansatte. I den andre enden av skalaen, et av de store arkitektfirmaene i Norge med 60-70 ansatte, finner vi Nils Torp. Men om han er aldri så stor - også han merker de dårlige tidene.

- Det merkes tydelig på mengden forespørsler. Tidligere har det vært en jevn strøm av henvendelser, og vi merker at det i de siste månedene har gått ned. Det er ikke tvil om at dette kommer til å slå innover arkitektkretser, sier Torp.

Presidenten i Norske arkitekters landsforbund ser på fremtiden med bekymrede øyne.

- Med tanke på det vi har fått vite de siste dagene, er det ting som tyder på at det vil gå nedover, sier Jannike Hovland.

Verst i Oslo og Akershus

Arkitekt Jannike Hovland

- Vi må få i gang tiltak, sier Jannike Hovland.

Foto: alt.arkitektur as

Tall fra Arkitektbedriftene viser at aktiviteten på norske arkitektkontor nådde toppen i mars, og siden det har det gått nedover - og det har særlig gått ut over arkitekter i Oslo og Akershus. Siden mars har antall arkitekter i denne regionen sunket med nesten åtte prosent. Men disse tallene tar ikke opp i seg utviklingen i verdensøkonomien de siste to ukene - og det skremmer Jannicke Hovland enda mer.

- Det har skjedd veldig mye de siste to ukene, en dramatisk endring. Derfor må man få i gang mulige tiltak, så vi kan dempe krisen, sier Hovland.

Når det går dårlig med norske arkitekter er det et varsko for hele byggebransjen. Årsaken til det er at arkitektene ligger først i produksjonskjeden med sine tegninger og sin prosjektering - mister arkitekter jobben - vil forskalingssnekkerne miste jobben i neste omgang - så murere, snekkere, elektrikere, og til slutt malere. Så tapet av arbeidplasser blant arkitekter vil sakte men sikkert forplante seg inn i byggebransjen de neste to årene.

Verre å fire på kvalitet

Likevel er det én ting Nils Torp frykter mer.

- Det er at investorer og byggherrer kniper på kvaliteten når det gjelder detaljene som skrur sammen våre hus. Hvis man ser at vi går inn i nedgangstider fordi husene blir stusselige og fattigslige, er det veldig synd.

Likevel blir nedgangstider historiske sett ofte regnet som en oppblomstring av arkitektonisk kvalitet.

Kulturstrøm