Hopp til innhold

Krisemøte om kollaps i Pompeii

Flere vegger i Pompeii kollapset denne uken. Italienske myndigheter kritiseres for neglisjering av den historiske byen.

ITALY-CULTURE-HISTORY-ARCHAEOLOGY

REGNER BORT: Veggene i Venustempelet og i en grav i Pompeii ble ødelagt etter helgens tunge regnfall i Sør-Italia.

Foto: MARIO LAPORTA / Afp

Den verdenskjente romerbyen Pompeii holder på å renne bort etter kraftig regnvær i Sør-Italia i helgen.

Flere vegger i den gamle byen kollapset denne uken. Tirsdag kalte derfor den italienske kulturministeren, Dario Franceschini, inn arkeologiske eksperter inn til krisemøte, melder nyhetsbyrået AFP.

Italienske myndigheter satt deretter av 2 millioner euro til hastetiltak for å redde byen som ligger 23 kilometer sør for Napoli.

ITALY-CULTURE-HISTORY-ARCHAEOLOGY

Flere bygg i den historiske byen Pompeii er ødelagt av sterkt regnvær i helgen.

Foto: ROBERTA BASILE / Afp

Neglisjering

Pompeii er en av Italias mest kjente attraksjoner. Byen ble bevart under lag av aske etter et vulkanutbrudd i år 79 e.Kr. Byen ble ikke gjenoppdaget før i 1748, og i 1861 begynte en systematisk utgravning av området.

Byen som ble gravet frem var som en tidskapsel som ga innblikk i livet i Romerriket, og det historiske området er nå en av verdens mest populære turistattraksjoner.

De senere årene har derimot byen forfalt og flere vegger i de historiske byggene har sklidd ut.

Internasjonale krefter har protestert mot neglisjeringen av byen som finnes UNESCOs verdensarvliste, og de siste årene har EU bidratt med 41,8 millioner euro til en storstilt rehabilitering av byen.

Byen skulle rehabilliteres for hele 105 millioner euro. Men få av disse midlene er benyttet til å sette i stand det historiske området.

Italiensk byråkrati får skylden for mye at vedlikeholdsetterslepet, melder nyhetsbyrået The Associated Press. Byen har derfor blitt et symbol på Italias vanskjøtsel av kulturelle steder.

ITALY-CULTURE-HISTORY-ARCHAEOLOGY

Italienske myndigheter får kritikk for å ikke ha vedlikeholdt den kjente byen.

Foto: ROBERTA BASILE / Afp

En nasjonal krise

Kulturministeren kaller år situasjonen en krise, og lover å ta grep.

Han forsikrer at italienske myndigheter vil redde byen.

– EU kan være sikker på at Italia skal ta vare på Pompeii, både i form av nødtiltak og på lang sikt, sier Dario Franceschini ifølge nyhetsbyrået AFP.

ITALY-CULTURE-HISTORY-ARCHAEOLOGY

Det var allerede satt i gang rehabilitering av byen.

Foto: MARIO LAPORTA / Afp

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober