NRK Meny
Normal

Kriminell Rypdal

Terje Rypdal (61) befester sin posisjon som uromoment i norsk jazz, og Nattjazzens bestillingverk "Crime Scene" ga publikum bakoversveis.

Terje Rypdal på Nattjazz
Foto: Ruth Følstad / NRK

Terje Rypdal, Palle Mikkelborg og Bergen Big Band
Foto: Ruth Følstad / NRK

Bergen Big Band fikk kriminelle utfordringer da Terje Rypdal satte sitt opus 95 "Crime Scene" på notestativene. Tilsynelatende uspillelig ved første blikk, toner både over og under instrumentenes omfang, fri rytmikk uten takststreker og like mye verbale beskrivelser som notetegn.

Lojalt

Et "vanlig" storband ville kanskje kastet inn håndkledet, men uvanlige Bergen Big Band opptrådte helprofft og 100% lojalt mot musikken under den dynamiske Olav Dales ledelse. Resultatet var oppsiktsvekkende.

Uhørt spennende

Palle Mikkelborg på Nattjazz
Foto: Ruth Følstad

- Storband er det jeg er dårligst til, sier Terje Rypdal beskjedent. Merkelig, tatt i betraktning at det alltid har vært del av hans musikalske tenkning - fra platedebuten Bleak House i 1968. Faktum er at Rypdal får fram uhørt spennende klanger av storbandbesetningen. Han fryder seg når saxerekka i Bergen Big Band også byr på tre bassklarinetter, piccolo- og altfløyter. Og han tar risken på å presse trompetene til uendelig pianissimo i aller øverste register.

Strukturert frihet

Det drøyt timelange verket er gjennomstrukturert frihet. Her er tenorister Ole Jakob Hystad og Zoltan Vinczes ekko av 1960-talls Coltrane. Og 1970-tallets jazzrock a la Miles Davis gjenopplives når arvtaker Palle Mikkelborg slår til. Gjennom det hele koker lydsekvenser fra dramatiske krim- og mafiafilmer. Og på toppen svever Rypdals ekstatiske gitarspill - vi har faktisk ikke hørt ham bedre.

Terje Rypdal på Nattjazz med Crime Scene-partituret
Foto: Ruth Følstad / NRK

"CRIME TIME", opus 95 av Terje Rypdal,

bestillingsverk til Nattjazz 2009

SKYWARDS:

 • Terje Rypdal, gitar
 • Palle Mikkelborg, trompet
 • Ståle Storløkken, tangenter
 • Paolo Vinaccia, perkusjon + sampling

BERGEN BIG BAND:

 • Olav Dale, Jan Kåre Hystad, Ole Jakob Hystad, Zoltan Vincze og Michael Barnes, saxer/treblåsere
 • Martin Winther, Svein Henrik Giske, Are Ovesen, Reid Gilje, trompet/flygelhorn
 • Øyvind Hage, Sindre Dalhaug, Pål Roseth, Kjell Erik Husom, trombone
 • Ole Thomsen, gitar , Helge Lilletvedt, elpiano, Magne Thormodsæter, bass, Frank Jakobsen, trommer
Bergen Big Band på Nattjazz
Foto: Ruth Følstad / NRK

NRK P2 og NRK Jazz fredag kl. 22.05-24.00 og lørdag kl. 22.05

Kulturstrøm

 • Fant ukjent Stanley Kubrick-manus

  Et Stanley Kubrick-manus de fleste trodde ikke fantes er funnet. «Burning Secret» er en filmatisering av en novelle av Stefan Zweig, skriver The Guardian. Manuset er skrevet i 1956 sammen med forfatteren Calder Willingham, og ble funnet av en filmprofessor ved Bangoor-universitetet, Nathan Abrams. – Alle trodde dette var tapt, jeg kunne ikke tro det da jeg fant det. Kubrick-fans har visst at han ville skrive dette manuset men ingen visste at han gjorde det ferdig, sier Abrams til avisen. Les mer om Kubrick hos NRK Filmpolitiet.

  Stanley Kubrick
  Foto: AP/Scanpix
 • "Pariserne" på Lillehammer

  Per Krogh var blant Matisse-elevene som levde det livlige bohemliv i Paris, men han tjenestegjorde også som skiskoldat for Frankrike under den 1.verdenskrig. I utstillingen "Pariserne" på Lillehammer kunstmuseum vises Krohgs kunst fra Paris sammen med flere andre norske kunstnere som ble en del av Matisse-kretsen tidlig på 1900-tallet. Hør historien i Studio 2 i NRK P2: