Krimforfatterne ser seg tilbake

10 lesetips hvor fortiden spiller en avgjørende rolle, helt typisk for høsten krimbøker.

Krimbøker høst 2014

Krimhøsten bader i gamle synder og svunnen tid.

Foto: Collage av Robert Rønning/NRK / http://www.desktopwallpaper4.me/

Blant høstens krimutgivelser er det mange dypdykk i fortidens grums og elendighet.

– Det er svært vanlig at kriminalhistorier inneholder et overheng fra eller bygger på hendelser fra fortida. Hendelser som enten driver fortellingen eller forklarer den. Bare hos Gunnar Staalesen finnes det flere eksempler på dette, sier litteraturkritiker Leif Ekle.

Lesetips for aktuell krim

«Våpenskjold» av Thomas Enger
En eldre mann som begir seg ut på høstjakt i de svenske skoger blir skutt og drept, og det er ikke på grunn av vådeskudd. Datteren Hedda Hellberg skulle etter planen reise på ferie til Italia for å bearbeide sorgen, men hun dukker aldri opp på hotellet. Alle spor etter småbarnsmoren slutter på Gardermoen. En journalist som kjente henne som ung, involverer seg fordi hun ikke tror barndomsvenninnen frivillig har forlatt mann og barn. Noen viser seg å være villig til å drepe for å beskytte en gammel hemmelighet.

«Ingen er så trygg i fare» av Gunnar Staalesen
Tidlig en morgen blir Varg Veum anholdt av politiet og satt på glattcelle, etter spor fra barneporno på pc-en hans. De elektroniske sporene knytter ham til et stort nettverk for både bruk og distribusjon. Veum må komme seg ut av fengselet. Dessuten må han finne ut av hvem som er ute etter å knekke ham.

En god del av krimbøkene høsten 2014 ser tilbake på fortiden

Lars Kepler, Unni Lindell og Trude Teige gir ut nye krimbøker i høst.

«Stalker» av Lars Kepler
Presten Rocky Kyrklund soner etter å ha blitt dømt til psykiatrisk behandling for et mord. Selv han husker ingenting av det som skal ha vært et svært brutalt mord. Like før han skal tilbakeføres til et normalt liv, mottar politiet en mystisk video av en kvinne i et vindu. Dagen etter blir kvinnen funnet brutalt drept, og politiet begynner å nøste opp i likhetstrekkene med prestens gamle mordsak.

«Brudekisten» av Unni Lindell
I 1988 døde tolvåringen Maike Hagg på Gaustad sykehus i Oslo. Hun var datteren til en psykiatrisk pasient der og ble funnet i kjelleren på sykehuset. Den gangen trodde politiet det dreide seg om en fall-ulykke. 25 år senere møtes to kvinner for å samtale om hva som egentlig skjedde med barndomsvenninnen deres, like før saken er foreldet.

«Jenta som sluttet å snakke» av Trude Teige
I den idylliske kystbygda Losvika blir en kvinner funnet drept i sin egen stue. Liket er sminket og dresset opp i en lang, sort silkekjole. Hun var datter av en predikant, som ett år tidligere ble funnet drept i det samme huset. Siden det forrige drapet fortsatt ikke er oppklart, skremmer det nye drapet folk i bygda. En journalist begynner å grave i den drepte kvinnens fortid...

«Linnes dystre lærdom» av Lars Mæhle
Ine Grieg vokste opp da den 14 år gamle jenta Sonja Lerdahl forsvant. Når Ine blir invitert til klassefest, dukker de fortrengte tankene hennes fra dette marerittet opp igjen. En 19 år gammel gutt emistenkes for å ha bortført og drept jenta, selv om liket aldri har funnet.

Disse krimbøkene ser også tilbake på fortiden

av Elisabeth Gulbrandsen, Chris Tvedt

«Djevelens barn» av Elisabeth Gulbrandsen og Chris Tvedt
Edvard er nylig blitt forflyttet til en nyopprettet avdeling som går tettere i sømmene på saker om forsvunne asylbarn. En dag oppsøker en bekymret kvinne ham på kontoret. Det gjelder en ung gutt som har blitt borte fra mottaket hvor hun jobber. Samtidig klarer ikke en annen kvinne å leve med sin egen skyldfølelse. Hun er besatt av tanken på å finne identiteten til mannen hun tok livet av. Saken ble i sin tid henlagt etter bevisets stilling. Hun får hjelp av den nylig pensjonerte politimannen Preben Jordal, som heller aldri har klart å slippe saken, men det blir farlig å avdekke historien om en morder.

«Fedrenes synder» av Karin Slaughter
En lokal student forsvinner. Spesialagent Will Trent, som selv har en vanskelig fortid bak seg, blir holdt unna etterforskningen av sjefen sin. Han nøster likevel tråder og finner spor i et forlatt barnehjem, som tidligere var hans eget hjem.

«Vinterfolket» av Jennifer McMahon
I en liten landsby i Vermont har folk gjennom alle tider forsvunnet uten noen logisk forklaring. Slik har det blitt grobunn for flere legender. En av historiene dreier seg om en kvinne som mistet datteren sin, og selv ble funnet død like etter. Hundre år senere bor det en annen kvinne i det samme huset, i lag med moren og lillesøsteren sin. En morgen er moren sporløst forsvunnet. Hovedpersonen Ruthie finner dagboken til kvinnen som bodde der for lenge siden, gjemt under gulvet i morens soverom. Hun blir oppslukt av kvinnens skjebne, og oppdager at flere leter etter noen de har mistet.

«Rød sone» av Asbjørn Jaklin
Historiske hendelser veves inn i et bakteppe fra den kalde krigen og atomtrusselen tidlig på 1980-tallet. Peter Barrow er gammel jagerflyger og blir funnet død på et hotellrom i Tromsø. Når journalisten Alexander Winther graver i saken, oppdager han at flere av Barrows tidligere skvadronskolleger også er døde. Når enda en person blir forsøkt drept, innser han at det er noen som er villig til å gjøre alt for å holde fortiden skjult.

Kulturstrøm