Krimforfatterne anbefaler: Disse krimbøkene bør du lese i påsken

To av våre egne krimforfattere, og to svensker, gir deg påskens heteste boktips. Alt fra drama i psykiatrien til skoleskyting står på menyen.

Tips til hva du kan lese i påsken

Unni Lindell, Tom Egeland, Malin Persson Giolito og Håkan Nesser anbefaler påskekrim.

NRK har bedt fire profilerte forfattere trekke frem krimbøker skrevet av andre forfattere som de selv har satt pris på. Det skortet ikke på tips til nordmenn før høytiden.

– Les den!

Unni Lindell er en av Norges mestselgende forfattere. Hun har solgt nærmere fire millioner bøker bare i Norge, og flere av bøkene er oversatt til en rekke språk.

Trude Teige. Pasienten

Om du er på hytta eller i byen, er det én bok hun anbefaler: «Pasienten» skrevet av Trude Teige.

– Det er en helt fantastisk kriminalroman om en pasient på et psykiatrisk sykehus. Han har vært der i 50 år og heter Krøsus. Den er kjempespennende, sier Lindell.

Tom Egeland har gitt ut 18 bøker, og de er blitt oversatt i 24 land.

Krim om en krimforfatter

Mest kjent er han kanskje for bøkene om arkeologen Bjørn Beltø. «Sirkelens ende», som er den første boken om arkeologen som kom ut i 2001. Den har blitt kalt «den norske Da Vinci-koden».

Heine Bakkeid. Møt meg i paradis

Egelands anbefalinger denne påsken for deg som liker krim, er boken «Møt meg i paradis», av Heine Bakkeid.

Dette er en krimroman om en krimforfatter som ønsker å bruke en savnetsak fra virkeligheten i sin neste bok.

– Hvis du skal lese krim i påsken, anbefaler jeg denne, sier han.

Svenske krimtips

Håkan Nesser er en av Sveriges fremste krimforfattere. Bøkene hans er solgt i mer enn 20 millioner eksemplarer, og er oversatt til 30 språk.

Han anbefaler et stjerneskudd på den svenske krimhimmelen, Malin Persson Giolito. Den første boken hennes kom ut i 2008. Boken «Størst av alt» kom i fjor.

Malin Persson GiolitoMøt meg i paradis

– Det er en skummel bok, den handler om en skoleskyting.Et tema som har høy aktualitet akkurat nå, særlig i USA, sier Nesser.

Han trekker fram at boken holder spenningen oppe helt til siste side.

– Det er en fantastisk velskrevet bok, en skummel bok. Forfatteren lykkes å holde spenningen ved liv, helt frem til siste side. Man forstår ikke hva som har hendt, før helt til den siste siden i boka. Den anbefales varmt, sier han.

Advokat ble krimforfatter

Malin Persson Giolito, som altså blir anbefalt av en av Sveriges fremste forfattere, startet karrieren sin som advokat og har tidligere jobbet i Europakommisjonen.

I fjor ble hennes krimroman «Størst av alt» kåret til årets beste svenske kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Selv anbefaler hun en bok om en 17 år gammel gutt som blir anklaget for mord.

Roderick Magrae. Med blodig forsett

– I påsken synes jeg at dere skal lese «Med blodig forsett» av Graeme Macrae Burnet. Han er fra Skottland, og har skrevet en historisk roman om en 17 år gammel gutt som blir anklaget for mord, sier Giolito.

Hun beskriver boken som en fiktiv dokumentar og en historisk roman.

Les også:

Kulturstrøm

 • R. Kelly-kausjon på 1 million dollar

  Den amerikanske R&B-artisten R. Kelly meldte seg for politiet i Chicago fredag kveld. Han er tiltalt for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep mot fire ofre i alderen 13 til 17 år. Nå er kausjonen satt til 1 million dollar, melder AFP.

  Singer Robert Kelly, known as R. Kelly, appears in a booking photo provided by the Chicago Police Department in Chicago
  Foto: Handout / Reuters
 • Ung jazz ut til folket

  Trondheimstrioen «I LIKE TO SLEEP» ble kåret til Årets unge jazzmusikere i 2018. Bandet har potensial til å bli stilskapende innen norsk jazz, mente juryen. Premien er en turné til ti jazzklubber Norge rundt, til Nasjonal Jazzscene i Oslo og Bodø Jazz Open. Du kan lese mer om bandet og hvilke steder som får besøk på Norsk jazzforum.

  I LIKE TO SLEEP
  Foto: Juliane Schütz / Norsk Jazzforum