NRK Meny
Normal

Krim og død gjør deg sulten

Blir du sulten etter å ha sett nyhetsinnslag om død, eller etter å ha sett en uhyggelig krimserie ? Ny forskning viser at tanker om døden kan øke matinntaket.

Fra filmen "Mordet på Jesse James"
Foto: Filmweb

Hør: Dødstanker øker matinntak

I forskningen fikk frivillige beskjed om å skrive tekster om følelsene knyttet til sin egen død, og deretter krysset alle av på en handleliste for varer de ønsket seg, eller så spiste de kaker.

Spiser mer av krim

Kjøleskap

Døden kan få det til å rumle i magen.

Foto: Colourbox

Ut fra resultatene kom forskerne fra Arizona State University og Erasmus Universiteit Rotterdam frem til at forbrukere, spesielt de med lav selvfølelse, kan være mer tilbøyelig til overkonsum når de ser bilder av død i forbindelse med nyhetsinnslag eller på favorittkrimmen sin på tv.

-Egen stemning

-Det er klart at du setter folk inn i en egen stemning når du skriver om din egen død. Man får anledning til å fordype seg i et tema som for så vidt er dystert nok for oss alle. Men hvem ville ikke blitt mismodig av en sånn oppgave, spør Jan Rosenvinge, professor i psykologi ved Universitetet i Tromsø retorisk.

Lav selvfølelse

Det er spesielt folk med lav selvfølelse som har en tendens til å spise mer både sunn og usunn mat når de tenker på at de en gan skal dø.

-Grunnen til det kan være det vi kaller interaksjon. Det vil si at de som i utgangspunktet er deprimerte, blir enda mer deprimerte hvis de tenker gjennom forhold om sin egen død. Hvis man får i oppgave å skrive om sin egen begravelse, da vil vel de fleste av oss bli litt nedfor, mener Rosenvinge.

Norgesglasset NRK P1

Flere kulturnyheter