Hopp til innhold

Krigshelt om dramatisk «Nobel»-scene: – Veldig realistisk

Avvergingen av selvmordsaksjonen i den første episoden av NRKs dramaserie «Nobel» er godt skildret ifølge krigsveteran. Selv forhindret han en forestående bombeaksjon i Afghanistan for tolv år siden.

Scenen hvor karakteren Erling Riiser skyter en ung selvmordsbomber i Afghanistan.

Her er scenen hvor spesialsoldat Erling Riiser, som spilles av Aksel Hennie, skyter et barn som bærer et bombebelte i første episode av NRKs krigsdrama «Nobel».

– Det er jo en tenkt situasjon som skjer rundt i verden, hvor en bruker kvinner og barn som selvmordsbombere. Det er realistisk, sier krigshelt Espen Haugeland om situasjonen som skildres i NRKs TV-drama «Nobel».

I den dramatiske scenen må spesialsoldat Erling Riiser, som spilles av Aksel Hennie, skyte en svært ung selvmordsbomber. Å jakte på mulige selvmordsbombere er en situasjon Haugeland kjenner godt. Selv var han involvert i en skarp operasjon i Afghanistan i 2004.

.

Haugeland i tjeneste

I AFGHANISTAN: Det er gått tolv år siden fenrik Espen Haugeland avverget en mulig bombeaksjon i Kabul.

– Måtte bruke fysisk makt

Operasjonen finner sted i Afghanistans hovedstad Kabul, 2004. Lagfører og fenrik Espen Haugeland i Telemarkbatalajonen rykker ut mot sentrum av byen.

Soldatene har fått informasjon om at en bombe skal overleveres av en bombemaker i en coffee-shop inne i byen.

– Vi hadde en informant som hadde kontakt med bombemakeren. Han var blitt observert på en busstasjon i Kabul sentrum med bomben. Vi hadde tidspress på oss. Han skjønte lunta og vi måtte pågripe han før han kom seg unna.

Haugeland får ordre om å hive seg i en bil. Han har bare ett mål. Han må lokalisere bombemannen. Jakten begynner på alvor.

– Vi kom fram og fikk vite i hvilken retning han gikk, hvordan han så ut, hva slags klær han hadde på seg, så vi visste hvem han var. Det gjaldt å handle raskt. Målet var å komme til han før han så oss, sier Haugeland.

Sammen med en medsoldat løper Haugeland gjennom folkemengden. Det er folksomt på alle kanter. Til slutt er de tett innpå den mistenkte. Han bærer bomben i en pose og han har utløsermekanismen på seg.

– Vi måtte bruke fysisk makt for å pågripe han. Han var krakilsk.

I det Haugeland og medsoldaten strever med å få kontroll på mannen flyr posen med bomben gjennom luften. Stemningen blant folkemengden er kaotisk.

Soldatene kjemper for å holde kontroll på den truende situasjonen.

– Tiden stopper opp

I det bomben nærmer seg bakken husker Haugeland hva som gikk gjennom hodet på ham.

– Jeg ser i øyekroken posen som treffer bakken. Da stopper tiden opp. Du venter bare på at det skal komme et smell.

Men smellet kommer aldri. I stedet får de norske soldatene pågrepet bombemannen uten at liv går tapt. Trusselen er avverget. Oppdraget er vellykket.

 Espen Haugeland

HEDRET: 8. mai 2016 mottok Espen Haugeland krigskors med sverd av kongen. Det er den høyeste dekorasjonen for norske soldater som har utmerket seg i væpnede konflikter.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

12 år senere får Haugeland tildelt krigskors med sverd for aksjonen som fant sted den dagen. I dag er ikke mannen fra Lyngdal i militær tjeneste. Men han husker fortsatt soldatlivet godt.

Og på spørsmål om hvordan han synes soldatlivet framstilles i «Nobel» er han klar:

– Tilværelsen som soldat er jo mye venting. Det er mye dødtid. Det stemmer.

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter