Hopp til innhold

Krigsbilde fra Gaza kåret til årets beste

Bildet av en familie på Gaza som henger opp tepper i soverommet sitt for å skjule ruinene, ble kåret til årets beste norske pressefoto.

Årets bilde 2014
Foto: Kyrre Lien, frilans

Bildet ble tatt av frilansfotograf Kyrre Lien, og sto på trykk i Aftenposten.

Bildet skildrer hvordan barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i fjor sommer, og over 100.000 hjem ble ødelagt eller skadet.

(Se alle vinnerne i billedgalleriet over).

– Tungt og uskarpt

Juryen i Årets bilde sier dette om bildet:

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde.»

Nedprioriterer

Kyrre Lien vant også en tredjeplass i kategorien nyhetsreportasje for sine bilder av det nedskutte flyet MH17 i Ukraina.

Espen Rasmussen i VG ble kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

I forbindelse med kåringen mener Pressefotografenes klubb at de oppfatter det som at dagspressen nedprioriterer stillbildet.

– Flere store innenriks nyhetshendelser er ikke representert i konkurransen. I begge sportskategoriene opplevde også juryen et snevert utvalg, vinter-OL og fotball-VM til tross. Det er dessverre langt mellom de gode actionbildene, skriver de.

De mener likevel at overraskende mange fotografer utfordrer rammene til det tradisjonelle pressefotografiet.

– Mange innsendte bidrag overrasker med utradisjonelle historier og frisk fortellerteknikk. Juryen har vært åpen for å bryte rammene, og for å løfte frem mer ukonvensjonelle historier. Det er tydelig for juryen at en generasjon selvstendige, dedikerte og dyktige visuelle historieforteller vokser frem, uttaler de.

I kategorien beste nyhetsvideo, vant Pål S. Schaathun i TV2 for sitt bidrag «Syrias barn». Beste dokumentar/serie var «Fra ungdommen – et portrett av en generasjon», laget av Paragon Features.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)