Hopp til innhold

Krigsbilde fra Gaza kåret til årets beste

Bildet av en familie på Gaza som henger opp tepper i soverommet sitt for å skjule ruinene, ble kåret til årets beste norske pressefoto.

Årets bilde 2014
Foto: Kyrre Lien, frilans

Bildet ble tatt av frilansfotograf Kyrre Lien, og sto på trykk i Aftenposten.

Bildet skildrer hvordan barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i fjor sommer, og over 100.000 hjem ble ødelagt eller skadet.

(Se alle vinnerne i billedgalleriet over).

– Tungt og uskarpt

Juryen i Årets bilde sier dette om bildet:

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde.»

Nedprioriterer

Kyrre Lien vant også en tredjeplass i kategorien nyhetsreportasje for sine bilder av det nedskutte flyet MH17 i Ukraina.

Espen Rasmussen i VG ble kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

I forbindelse med kåringen mener Pressefotografenes klubb at de oppfatter det som at dagspressen nedprioriterer stillbildet.

– Flere store innenriks nyhetshendelser er ikke representert i konkurransen. I begge sportskategoriene opplevde også juryen et snevert utvalg, vinter-OL og fotball-VM til tross. Det er dessverre langt mellom de gode actionbildene, skriver de.

De mener likevel at overraskende mange fotografer utfordrer rammene til det tradisjonelle pressefotografiet.

– Mange innsendte bidrag overrasker med utradisjonelle historier og frisk fortellerteknikk. Juryen har vært åpen for å bryte rammene, og for å løfte frem mer ukonvensjonelle historier. Det er tydelig for juryen at en generasjon selvstendige, dedikerte og dyktige visuelle historieforteller vokser frem, uttaler de.

I kategorien beste nyhetsvideo, vant Pål S. Schaathun i TV2 for sitt bidrag «Syrias barn». Beste dokumentar/serie var «Fra ungdommen – et portrett av en generasjon», laget av Paragon Features.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP