Krigsbilde fra Gaza kåret til årets beste

Bildet av en familie på Gaza som henger opp tepper i soverommet sitt for å skjule ruinene, ble kåret til årets beste norske pressefoto.

Årets bilde 2014
Foto: Kyrre Lien, frilans

Bildet ble tatt av frilansfotograf Kyrre Lien, og sto på trykk i Aftenposten.

Bildet skildrer hvordan barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i fjor sommer, og over 100.000 hjem ble ødelagt eller skadet.

(Se alle vinnerne i billedgalleriet over).

– Tungt og uskarpt

Juryen i Årets bilde sier dette om bildet:

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde.»

Nedprioriterer

Kyrre Lien vant også en tredjeplass i kategorien nyhetsreportasje for sine bilder av det nedskutte flyet MH17 i Ukraina.

Espen Rasmussen i VG ble kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

I forbindelse med kåringen mener Pressefotografenes klubb at de oppfatter det som at dagspressen nedprioriterer stillbildet.

– Flere store innenriks nyhetshendelser er ikke representert i konkurransen. I begge sportskategoriene opplevde også juryen et snevert utvalg, vinter-OL og fotball-VM til tross. Det er dessverre langt mellom de gode actionbildene, skriver de.

De mener likevel at overraskende mange fotografer utfordrer rammene til det tradisjonelle pressefotografiet.

– Mange innsendte bidrag overrasker med utradisjonelle historier og frisk fortellerteknikk. Juryen har vært åpen for å bryte rammene, og for å løfte frem mer ukonvensjonelle historier. Det er tydelig for juryen at en generasjon selvstendige, dedikerte og dyktige visuelle historieforteller vokser frem, uttaler de.

I kategorien beste nyhetsvideo, vant Pål S. Schaathun i TV2 for sitt bidrag «Syrias barn». Beste dokumentar/serie var «Fra ungdommen – et portrett av en generasjon», laget av Paragon Features.

Kulturstrøm

 • Manu Chao kommer til Oslo

  Manu Chao egentlig er ikke på turné, men dukker opp på Melafestivalen i Oslo 18. august – etter å ha satt publikumsrekord forrige gang han opptrådte. Det blir hans eneste norgeskonsert, ifølge festivalen som går av stabelen 16. til 18. august på Rådhusplassen.

  Manu Chao: "Me Llaman Calle" (med refreng fra "La Vida Es Una Tombola") - live i K15 Utøvere: Manuel Chao (gitarlele, vokal) Madjid Fahem (gitar, vokal) Santillan Juan Cruz (cajón, vokal) Lydtekniker: Erik Sandbraaten (NRK) Foto/redigering: Bill Roger Gystad (NRK)
 • 23 omkommet i brann i Kyoto

  Oppdaterte tall viser at minst 23 personer antas å ha omkommet i en påsatt brann i et animasjonsstudio i Kyoto i Japan, ifølge brannvesenet. 36 personer er skadd og flere er savnet. Tilstanden til de skadde er kritisk, melder NTB.

  Brann i animasjonsbygning i Kyoto
  Foto: AP