NRK Meny
Normal

Krigsbilde fra Gaza kåret til årets beste

Bildet av en familie på Gaza som henger opp tepper i soverommet sitt for å skjule ruinene, ble kåret til årets beste norske pressefoto.

Årets bilde 2014

Bildet ble tatt av frilansfotograf Kyrre Lien, og sto på trykk i Aftenposten.

Bildet skildrer hvordan barna i Harara-familien i Gaza henger opp tepper for å skjule ruinene utenfor soverommet sitt. Familien har flyttet tilbake i leiligheten siden de ikke har noe annet sted å bo. Nabolaget deres ble svært ødelagt av krigen i fjor sommer, og over 100.000 hjem ble ødelagt eller skadet.

(Se alle vinnerne i billedgalleriet over).

– Tungt og uskarpt

Juryen i Årets bilde sier dette om bildet:

«Et tungt, mørkt og uskarpt bilde. I alt dette tilfeldige og uperfekte merker vi braket og rystelsene fra granaten som smalt. Mens vi oftest ser krig på TV, viser bildet oss krigen gjennom et hull i veggen. Bildet sier mye om menneskets universelle tilpasningsevne. Hva gjør vi etter at bomben har falt? Jo, vi fortsetter med livet så godt vi kan. I sin stillferdige handling dekker barna over et åpent sår, slik at hverdagen kan gå videre, slik at de kan se TV, sove, slippe å ha krigen inn i stua. Vi skulle ønske det var så enkelt. Bildet er symbolsk uten å være det: Dette er virkeligheten, dette er deres virkelighet. Fotografiet berører og ryster oss. Et utrolig godt nyhetsbilde.»

Nedprioriterer

Kyrre Lien vant også en tredjeplass i kategorien nyhetsreportasje for sine bilder av det nedskutte flyet MH17 i Ukraina.

Espen Rasmussen i VG ble kåret til årets fotojournalist, og vant også to andre priser for sine bilder.

I forbindelse med kåringen mener Pressefotografenes klubb at de oppfatter det som at dagspressen nedprioriterer stillbildet.

– Flere store innenriks nyhetshendelser er ikke representert i konkurransen. I begge sportskategoriene opplevde også juryen et snevert utvalg, vinter-OL og fotball-VM til tross. Det er dessverre langt mellom de gode actionbildene, skriver de.

De mener likevel at overraskende mange fotografer utfordrer rammene til det tradisjonelle pressefotografiet.

– Mange innsendte bidrag overrasker med utradisjonelle historier og frisk fortellerteknikk. Juryen har vært åpen for å bryte rammene, og for å løfte frem mer ukonvensjonelle historier. Det er tydelig for juryen at en generasjon selvstendige, dedikerte og dyktige visuelle historieforteller vokser frem, uttaler de.

I kategorien beste nyhetsvideo, vant Pål S. Schaathun i TV2 for sitt bidrag «Syrias barn». Beste dokumentar/serie var «Fra ungdommen – et portrett av en generasjon», laget av Paragon Features.

Kulturstrøm

 • Becaye Aw til Global Nights

  Becaye Aw er valgt til festivalmusiker på neste Global Nights festival i overgangen mai/juni 2019 på Sentralen i Oslo. Bacaye har røtter til Fulanifolket, og vokste opp i Dakar i Senegal. Musikken hans er beskrevet som vestafrtikansk blues som kombinerer eldre tradisjoner og moderne musikk.

 • TV-spel fører til turistboom

  Traileren for TV-spelet «Fallout 76» har ført til auka interesse for den amerikanske delstaten Vest-Virginia. Turistsida WVExplorer.com melder til Kotaku at den daglege trafikken har gått frå 2000 daglege besøk til 30 000. Spelet kjem ikkje ut før i november i år, men traileren for spelet har allereie 17 millionar visningar på Youtube.

 • Se høydepunkt fra Grieg-sendingen

  I helga gjennomførte 600 musikere verdens lengste Grieg-konsert! Her er noen av høydepunktene.

  Fikk du ikke med deg det historiske musikkmaratonet? Du kan se alle de 74 opusene i NRK TV.