Kriger om å melde dem døde på Wikipedia

Før norske medier meldte om Stig Sæterbakken og Knut Torbjørn Eggens død, foregikk det en kamp om å oppdatere deres profiler på Wikipedia.

Knut Torbjørn Eggen og Stig Sæterbakken

Wikipedias skribenter kjemper en kamp mot klokken for å være først til å melde om at kjente personer har gått bort. Ifølge Jarle Vines i Wikipedia Norge må de ha en troverdig kilde før artikkelen blir permanent oppdatert. Dette var tilfelle da fotballtrener Knut Torbjørn Eggen (t.v.) og forfatter Stig Sæterbakken gikk bort.

Foto: Scanpix / Scanpix

Wikipedia er blitt primærkilden til kjapp og enkel info for veldig mange nordmenn. Skribentene på nettstedet er mange, og de vil gjerne være førstemann til å komme med ny info.

21. februar klokken 11.22 publiserte NRK.no saken om fotballtrener Knut Torbjørn Eggens bortgang. Før den tid hadde det kommet inn flere titalls redigeringer på Eggens Wikipedia-side.

Skribentene kjempet om å være den første som skrev det.

– Det er klart vi merker at det blir stor pågang når en kjent person dør, sier Jarle Vines i Wikipedia Norge til NRK.no.

Dette kan man se i historikkloggen på Wikipedia-siden.

Måtte legge ned siden

Pågangen ble til slutt så stor at en ukjent Wikipedia-administrator måtte legge ned siden på grunn av hærverk.

Grunnen? Nyheten var ikke blitt bekreftet av en nettavis.

– Folk trenger å forstå at Wikipedia ikke er en primærkilde. For at man skal kunne redigere en artikkel må man ha troverdige kilder. Det kan for eksempel være en stor nettavis som VG eller NRK.no.

– Jeg har slettet mange dødsfall i min tid som administrator.

Pressen har regler

Når nyheten om en kjent persons bortgang kommer er redaktører for nettavisene i Norge pent nødt til å vente med å publisere nyheten i forhold til de presseetiske normene som ligger til grunn.

Vær varsom-plakaten sier helt tydelig at det ikke er god presseskikk å identifisere en død person før man er sikre på at familien har blitt underrettet.

Disse reglene gjelder for alle de største nettavisene i landet, men ikke direkte for Norges tredje største nettside og soleklart største oppslagsverk; Wikipedia.

– Kunnskapen er utrolig lav

Alexa.com følger jevnlig statistikk over verdens mest populære nettsider. Ifølge dem er Wikipedia Norges syvende største nettside, bak blant annet Google, Facebook og YouTube.

Store norske nettaviser som Dagbladet, NRK og Aftenposten må alle se seg slått av oppslagsverket.

Vines mener man bør sette seg inn i hva Wikipedia egentlig er før man begynner å tro på alt som står der.

– Kunnskapen om Wikipedia er utrolig lav. Det er et av de største nettstedene i Norge. Vi har til og med passert DB.no og NRK.no. Likevel vet folk veldig lite om hvordan Wikipedia fungerer.

Kulturstrøm

  • Fikk Amalie Skram-prisen

    Inghill Johansen ble i går kveld tildelt Amalie Skram-prisen 2019. Amalie Skram-prisen tildeles en norsk, kvinnelig, skjønnlitterær forfatter «som skriver i Amalie Skrams ånd». Tidligere vinnere er blant andre: Liv Køltzow, Eldrid Lunden, Hanne Ørstavik, Tove Nilsen, Merethe Lindstrøm og Vigdis Hjorth.

  • Vil forby navn som Norad og OsloMet

    Kulturminister Trine Skei Grande vil i framtiden forby navn som Norec, Norad, Nkom og OsloMet. Hun mener det er udemokratisk om folk ikke skjønner hva statlige organer driver med, og foreslår å styrke makten til for eksempel Språkrådet i forslaget på ny Språklov (NTB).

    OsloMet-logo
    Foto: Berit Roald / NTB scanpix