Hopp til innhold

Sidsel Wold forteller sin sterkeste historie

Raed Athamne fikset kontakter for NRK, og med taxien sin brødfødde han 55 slektninger. Så mistet han alt. Sidsel Wold forteller sin sterkeste historie fra yrket som korrespondent i Midtøsten.

Video nsps_upload_2010_3_19_16_38_37_40.jpg

Sidsel Wold og Rahed i Gaza

Gjennom årelangt arbeid i et av verdens mest konfliktfylte områder har det ikke vært noen mangel på gripende og tragiske syn for utenrikskorrespondent Sidsel Wold. Den sterkeste historien opplevde hun under krigen i Gaza, og den deler hun med seerne på NRK.no:

– Han pleide å fikse alt

–Jeg hadde jobbet med Raed i fem-seks år før det skjedde. Han viste alt om Gaza og fikset alle avtaler. Da vi ikke fikk tak i ham på telefonen, begynte jeg å bli bekymret, sier Sidsel Wold til NRK.no

Raed Athamne forsørget 55 slektninger gjennom jobben som fikser for utenlandske journalister og media inne i Gaza. Han eide hus og bil, men etter et av bombeangrepene på byen stod han fullstendig ribbet tilbake. Et enkeltmenneskes skjebne rykket med ett veldig nært.

–Det var så hjerteskjærende å se at han, som vanligvis var sjefen, stod tilbake som en knust mann. Vi forsøkte å hjelpe ham, men i Gaza er det ikke noen fremtid for noen, sier Wold.

Håpløs situasjon i Gaza

30 000 mennesker mistet husene sine under krigen i Gaza. Men selv med hus kan man ikke reise ut, og det er heller ingen jobbmuligheter der. Da bilen til Raed ble knust, mistet han inntektsgrunnlaget.

– Som for alle i Gaza er situasjonen hans fortsatt håpløs. Raed lever fra dag til dag, bor i telt og har fortsatt ikke råd til å flytte inn i nytt hus.

Like etter at Sidsel Wolds innslag om Raed ble sendt i Dagsrevyen, ringte en anonym giver som ville gi ham en ny taxi, men dette var praktisk vanskelig å få til, fordi Gaza fortsatt er stengt av den israelske blokaden støttet av det internasjonale samfunnet.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK