Hopp til innhold

Vil gi sponsorer skattefritak

Kristelig Folkeparti vil gi bedrifter skattefritak for sponsing av kultur.

Dagrun Eriksen, nestleder i KrF
Foto: Reidar Mosland / NRK

Søndag ble De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand avsluttet. Festspillene har fått redusert statlig støtte og sliter med sponsorer.

– I år var det dessverre sånn at vi måtte ta godt av egenkapitalen vår for å levere et godt resultat, forteller daglig leder, Jon Kleveland til NRK.

Skal stimulere

Nettopp denne situasjonen er det nestleder i KrF og stortingsrepresentant fra Vest-Agder, Dagrun Eriksen, håper å snu ved å stimulere bedrifter til å sponse mer.

– Vi ønsker at når næringslivet vil satse på kultur og å støtte kulturaktiviteter, så bør samfunnet stille opp og gi skattefritak for bedriftene for dette. Det tror jeg vil øke bedriftenes engasjement og mulighet til å delta i nærmiljøet og i kulturaktiviteter på en mye bedre måte, sier Eriksen.

Video nsps_upload_2009_8_24_15_33_15_2956.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Hun understreker at KrF ønsker at skattefritaket skal komme i tillegg til statlige støtte.

Ikke for enhver pris

Jon Kleveland, daglig leder for De Internasjonale Kirkefestspill

Jon Kleveland, daglig leder for De Internasjonale Kirkefestspill i Kristiansand.

Foto: Reidar Mosland / NRK

Jon Kleveland i Kirkefestspillspillene skulle gjerne hatt de ekstra sponsorkronene som KrF-forslaget kan utløse.

– Vi tror det at med sånne tiltak vil det være lettere å få tak i en del mindre sponsorer, som også er viktige for oss.

Likevel tar han ikke imot forslaget for enhver pris.

– Alle tiltak som gjør at det kommer mer penger til kultur, er positivt. Men jeg synes det er viktig å poengtere det at dette ikke må bli noe som erstatter den statlige måten å kanalisere de pengene på som er i dag, dette er nødt å være noe som er i tillegg. Er det ikke det, så tror jeg vi heller vil beholde den ordningen vi har.

Avventende

Torbjørn Urfjell, som er førstekandidat for SV i Aust-Agder, vil ikke avvise forslaget fra Krf før det er blitt fremmet i Stortinget.

- Men KrFs forslag viser at de ikke helt forstår moderne kultursponsing og vi ser det også som et tegn i den tradisjonen vi nå har sett lokalt, om at de borgerlige forsøker å dytte ansvaret for kulturfinansiering fra det offentlige over på det private, sier Urfjell.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.