Hopp til innhold

Krever strengere straff for Ahmed

Amerikanske myndigheter plukker Waleed Ahmeds forsvarstale fra hverandre, og mener den siktede nordmannen fortsetter å lyve. Nå vil de øke straffeutmålingen for Bieber-svindleren.

Waleed Ahmed

Via SMS innhentet fra FBIs etterforskning skal Waleed Ahmed ha fortalt hvordan han burde belønnes med en pris som «Skandinavias beste tyv». Han slår også fast at «å være en god tyv er en profesjon», står det å lese i påtalemyndighetens prosedyre som NRK.no nå har fått tilgang til.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Nordmannen Waleed Ahmed (22) fra Skien i Telemark har vært varetektsfengslet i Los Angeles siden september 2012, siktet for å ha lurt en amerikansk investor til å investere penger i fiktive Justin Bieber-konserter.

I forrige uke skrev NRK.no at amerikanske myndigheters «probation office» ba om en straff på 63 måneder.

Nå krever påtalemyndigheten 84 måneder – altså syv år, etterfulgt av tre års prøvetid.

I et svært personlig brev til dommeren i saken, Philip S. Gutierrez, har Ahmed argumentert for en mildere straff: 18 måneder.

I brevet begrunner han den ønskede straffeutmålingen med at han er en fremgangsrik oppfinner, at selskapet Grønt Norge har vært en suksess og at han har skoleplass på Hult International Business School. Ingen av delene stemmer.

– Åpenbare løgner

Nå kommer påtalemyndigheten med sitt motsvar i et rettsdokument NRK.no har fått tilgang til.

De henviser til nettopp Ahmeds personlige vitnemål til dommeren, og mener han der skryter av å være en oppfinner, og hvordan NRK kalte ham for «Norges Mark Zuckerberg».

– Løgnene er så åpenbare at de alene motarbeider rettsvesenets arbeid og etterforskning, skriver aktor Andrew Brown.

De anser det som svært alvorlig at den siktede nordmannen ikke har vært ærlig med den amerikanske retten.

– De samme svindelteknikkene som han brukte i denne saken, bruker han nå mot retten, hevder Brown, samt to statsadvokater som har underskrevet dokumentet.

Ahmeds familie mener han er forledet av andre.

– Vi er klar over at Waleed er siktet fordi han formodentlig har brutt loven, men vi tror at det i så fall må skyldes dårlig påvirkning. Han hadde aldri intensjon om å svindle noen, særlig ikke den amerikanske investoren. Da ville han aldri ha returnert til USA i september 2012, da han visste at FBI etterforsket saken, skriver et av familiemedlemmene til dommeren.

Vil ha strengere straff

Waleed Ahmed og kronprinsen

Waleed Ahmed møtte Kronprins Haakon i forbindelse med kronprinsens ungdomsprosjekt, Global Dignity.

Foto: Grønt Norge

De reagerer også på at Ahmed bruker den norske kronprinsen og Andrew Young (borgerrettsaktivist, tidligere FN-ambassadør og borgermester i Atlanta) til sin fordel.

– Heldigvis er retten bedre i stand til å gjennomskue denne saken enn det svindelofferet var, skriver påtalemyndigheten i rettsdokumentet som ble offentliggjort mandag denne uken.

Dette, sammen med en rekke andre forhold påtalemyndigheten mener Ahmed har løyet om, hedver de taler for en strengere straff.

I det 37 sider lange rettsdokumentet kommer det fram at påtalemyndigheten fester liten tro til 22-åringens forklaring.

Waleed Ahmed

Straffeutmålingen mot Ahmed kommer 11. juni. Her fra et bilde tatt i forbindelse med P3-dokumentaren «millionbløffen».

Foto: Rashid Akrim / NRK

En forhistorie som involverer svindel, manglende evne og/eller vilje til å betale tilbake, en privilegert oppvekst og manglende anger, er blant faktorene som tilsier en strengere straff, ifølge myndighetene.

Derfor legger de nå ned en påstand om 84 måneder fengsel – 7 år – altså en 19 måneder strengere straff enn det som først ble lagt til grunn som anbefaling fra myndighetenes probation office.

– Skandinavias beste tyv

FBI har også hentet ut datamateriale fra Waleed Ahmeds SMS-er og e-poster, som påtalemyndigheten refererer til.

De påstår at Ahmed har tatt glede i å svindle andre. Det vises til korrespondanse, innhentet av FBI, mellom Ahmed og hans påståtte partner, der tonen til tider kan betegnes som svært intens.

I samtalen refererer de til ofrene som «jævla investorer» og «rasshøl-investoren», og de to er enige om å «knuse dem».

Waleed Ahmed

FBI har innhentet en mengde SMS-er fra Ahmeds telefon, der han blant annet kaller seg Skandinavias beste tyv.

Foto: Einar Yohsuke Kosaka / NRK

Via SMS skal Ahmed ha fortalt hvordan han burde belønnes med en pris som «Skandinavias beste tyv», og slår fast at «å være en god tyv er en profesjon». Han fremhever også hvor dyktig han er i dokumentfalsk, til å overbevise andre og hvor god han er til å endre opptreden etter omgivelsene.

Videre står det i rettsdokumentene at Ahmed sier han er klar til «å skape et helvete», og han refererer til seg selv og sin medsammensvorne som «to jævler».

Påtalemyndigheten mener at Ahmed ikke har vist noen troverdig form for anger, og bruker korrespondanse mellom de to partnerne som bevis.

Gjennom en tekstmelding til et familiemedlem mener påtalemyndigheten å kunne bevise hvordan Ahmeds fiksering på penger har ført til at han har brutt loven gjentatte ganger:

«Myndighetene er i lomma mi, kompis. Folk er bare sjalu. Jeg kjører en bil som er verdt 200.000 pund, kjøpte et hus i Norge som er verdt 250.000 pund, fikk en gave fra Ted Turner (som startet CNN) – en platinaring verdt 25.000 pund. Balansen min i banken er over to millioner pund. I morgen skal jeg kjøpe aksjer for 60.000. Så slapp av, mann.»

I det tidligere omtalte brevet Ahmed skrev til dommeren, forklarer han seg slik:

– Ærede dommer, jeg har hatt suksess på et tidlig stadium i livet mitt, og det taklet jeg ikke. Jeg var både umoden og naiv. Fanget i trangen til å oppnå store ting, var jeg ikke i stand til å skille mellom rett og galt, skriver Ahmed i det personlige vitnemålet.

Mener han brukte penger på luksusbil

Påtalemyndigheten mener også at den siktede nordmannen ikke har tatt ansvar for sine handlinger, og at han har forsøkt å bedra den amerikanske retten.
De viser til gjentatte løgner i forklaringene, blant annet om en tidligere sak som involverer en sveitsisk statsborger, som NRK.no har omtalt tidligere: Norsk Bieber-svindler: Involvert i enda en bedragerisak

Mens Follo tingrett mener at pengene i denne svindelsaken, 3 millioner norske kroner, ble brukt til å finansiere Ahmeds reiseutgifter til og fra USA, mener FBI at pengene ble brukt til å kjøpe en Porsche Panamera.

Det viser bankutskrifter, samt SMS-utvekslinger som Ahmed har hatt med familien, ifølge FBI.

«600.000 dollar overført! :-)» og «Nå, Porsche Zindabad» (Zindabad er urdu for «lenge leve», og blir brukt som et gledesrop, journ.anm.), heter det i en SMS som FBI gjengir.

Ahmed har imidlertid benektet at pengene fra den sveitsiske mannen ble brukt til å kjøpe Porschen.

Overbevisende svindel

Todd Weinberg

Investor Todd Weinberg ble lurt av Waleed Ahmed.

Foto: Ihlebæk, Andreas / VG

Påtalemyndigheten mener at den såkalte Bieber-svindelen var utført på en svært sofistikert måte, og at det bør få konsekvenser for den siktede 22-åringen.

Waleed Ahmed lurte den amerikanske investoren Todd Weinberg til å tro at han hadde eksklusive rettigheter til fem skandinaviske Justin Bieber-konserter. Ahmed viste frem avtaler han hadde med Scooter Braun Management (Justin Biebers management), Telenor Arena og Konsert-Service Gruppen. I ettertid viste det seg at alt var forfalsket.

Konsertkontraktene og dokumentene som Ahmed presenterte virket så autentiske at også spesialister ble overbevist om at de var ekte.

– Denne svindelen er mye mer sofistikert enn sakene jeg vanligvis etterforsker. De fabrikkerte dokumentene som ble brukt, var utmerkede, skriver spesialagent Alice Tsujihara, som har jobbet i FBI i over 15 år, i sin utredning.

FBI har etterforsket saken, og de viser til at forsikringsagenten til Todd Weinberg fikk se dokumentene, uten å reagere på at de kunne være forfalsket.

E-postadressene som Ahmed hadde opprettet framsto også som ekte.
Nordmannen skal ha kjøpt domenenavn et domenenavn til Telenor Arena, som Ahmed hevdet å ha en avtale med. Da investoren skulle sjekke nettsiden «telenorarena.org», var nettsiden programmert slik at han havnet på den ekte nettsiden til konsertstedet – telenorarena.no.

– Han ville ha luksusvarer

Påtalemyndigheten synes det er vanskelig å finne logiske forklaringer på hvorfor Ahmed har havnet i den situasjonen han nå befinner seg i. Mens Waleed Ahmed mener hans bakgrunn fra en ressurssterk familie tilsier en mildere straff, mener påtalemyndigheten at det taler for en strengere straff.

Familiebakgrunnen, at han er vokst opp i et land med høy levestandard og at han får studiestøtte fra den norske stat for å studere gratis i London er faktorer det legges vekt på.

– Likevel var ikke dette godt nok for siktede, som ville ha luksusvarer fra Louis Vuitton og Prada, og ønsket å kjøre en splitter ny Porsche Panamera da han var 21 år gammel, heter det i dokumentet.

I sin konklusjon anbefaler påtalemyndigheten en straff på 84 måneder – altså syv år, etterfulgt av tre års prøvetid.

Ahmed kunne ha blitt siktet for flere forhold, blant annet identitetstyveri, siden han ulovlig brukte navnet til Nano Tissera, som er en del av Justin Biebers management, for å gjennomføre bedrageriet. Men fordi Ahmed tilsto forholdene, og sa seg skyldig i svindelen i mars, ble han ikke siktet for identitetstyveri. I så fall ville han risikert en langt høyere straff, på opp mot 13 år.

Humberto Diaz, Waleed Ahmeds forsvarer, har konsekvent unnlatt å svare på NRK. nos henvendelser. Det gjelder også i anledning denne artikkelen.

Det er uenighet mellom partene om hva som er kommet fram i de digitale bevisene. Forsvareren mener de gjengitte tekstmeldingene ikke er en del av bevismaterialet de er blitt presentert for. Påtalemyndigheten viser til at bevisene ble framlagt for forsvareren 23. mai 2013.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB