NRK Meny
Normal

Krever penger for å la folk se Banksy

New York-beboere krever penger av nysgjerrige personer som vil se de siste verkene til den britiske gatekunstneren Banksy.

Dekker til Banksy-kunst

Denne beboeren i New York-bydelen Brooklyn dekker til Banksy-kunst, og sammen med sine venner krever han 120 kroner for å la folk se det eller ta bilde av det.

Foto: Skjermdump: Instagram

Den hemmelighetsfulle kunstneren, som aldri har latt seg identifisere, jobber for tiden i New York City, og har lovet å lage og avdekke et nytt kunstverk hver dag i oktober i prosjektet «Better Out Than In».

Banksy legger ut bilder av sine ferskeste verk på sin hjemmeside, men røper ikke noen gateadresse for hvor man kan finne dem.

Banksy-entusiaster snuser opp hvor verkene er, og legger ut mer informasjon, som bilder, video og gateadresser på Twitter, Instagram og Facebook.

Interessen for kunsten hans er sterk, og skuelystne valfarter til stedene hvor han har prestert sine verk.

Men kunstverkene hans blir ikke stående i bybildet til evig tid. New Yorks egne graffitifolk er ikke alltid like glad for at Banksy maler i «deres» områder, og de første Banksy-verkene ble raskt tagget ned og erstattet av andre signaturer.

Samtidig har enkelte av bildene til Banksy raskt blitt hugget ut av murveggen med hammer og meisel av folk som vil ha med seg kunsten hjem.

Verdien på en original Banksy kan være skyhøy, og kjendiser som Brad Pitt og Angelina Jolie har betalt millioner av dollar for Banksys kunstverk.

Tok 120 kroner for å se Banksy

Torsdag fant en gjeng Brooklyn-beboere ut at de ville ha sin del av kaka da kolonner med gule taxier strømmet til det slitne nabolaget deres med folk som ønsket å se det siste verket til Banksy, melder Gawker.

De lokale dekket til kunstverket og avkrevde penger fra dem som ville se motivet: En bever malt på en vegg, som så ut til å ha felt det avbrukne gateskiltet som lå i gata.

Banksy på Instagram

Instagram er et essensielt verktøy for Banksy-fans som vil se kunstverkene før de blir ødelagt eller forsvinner.

Foto: Faksimile: Instagram

En av beboerne forteller at de lokale tok 20 dollar for å la folk se på bildene, og at de blokkerte utsikten for andre som ønsket å ta bilde uten å betale. De har også voktet verket, slik at ingen skal kunne hugge beveren ut av veggen.

Kan miste uskylden

At kunsten igjen skal tilhøre de på gata, tolkes som å være helt i Banksys ånd. Han har selv uttrykt bekymring for å miste kredibiliteten som gatekunstner.

– Jeg begynte å male på gaten fordi det var det eneste stedet som ville vise meg. Nå må jeg fortsette å male på gaten for å bevise for meg selv at dette ikke var en kynisk plan. Kommersiell suksess er nederlagstegnet for en gatekunstner, sier Banksy i et sjeldent intervju med Village Voice, og fastslår:

– Når graffiti ikke er straffbart, mister den mesteparten av uskylden. Jeg vet hvordan gatekunst kan føles mer og mer som reklameavdelingen i en kunstnerkarriere, sier Banksy.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP