Hopp til innhold

Krever ny Nasjonalgalleri-utredning

Stortingspolitikere vil ha Nasjonalgalleriets helsetilstand utredet på nytt.

Nasjonalgalleriet
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande (V) krever ny utredning.

Foto: NRK

- Nasjonalgalleriet er et veldig viktig nasjonalt bygg. Dersom vi skal pensjonere det og ikke la det være i den funksjonen det har nå, bør det foreligge en veldig god grunn, sier Venstres Trine Skei Grande.

- Alle grunnene statsråden har lagt frem, er tydeligvis basert på utredninger som ikke er grundig nok gjort - og ikke gjort under riktige forutsetninger, sier Grande som sitter i Kulturkomiteen på Stortinget.

Nå vil hun ha en ny utredning.

- Som en skisse å regne

I går kunne NRK fortelle at utredningen av Nasjonalgalleriets helsetilstand er mangelfulle og lite grundige. Arkitekt Ole Wiig uttalte til NRK at han ikke tror på Statsbyggs konklusjon om at det ikke lar seg gjøre å pusse opp Nasjonalgalleriet.

LES SAKEN: Brukte feil stikkontakt

Det tradisjonsrike galleriet som er vedtatt nedlagt av regjeringen, er stemplet som uegnet til oppbevaring av malerier. Den velrenommerte arkitekten som hadde ansvaret for oppussingen av Slottet, mener en renovering fint vil la seg gjøre. Han mener det eneste riktige er at Statsbygg nå foretar en grundig undersøkelse med henblikk på dette.

Multiconsult som fikk i oppdrag av Statsbygg å undersøke bygget, sa onsdag til NRK at oppdraget Statsbygg ba om, ikke var spesielt omfangsrikt og at undersøkelsene var mer for en skisse å regne.

- Vil knapt gå gjennom Stortinget

Både Vestre og Høyre går inn for bevaring av Nasjonalgalleriet, og Trine Skei Grande er lite tilfreds med det hun hører.

- Jeg skjønner nå hvorfor statsråden ikke vil gi saken til behandling i Stortinget. For en sak som er så dårlig utredet ville knapt gått gjennom Storting. Jeg hadde håpet på en skikkelig faglig utredning før man setter i gang en så stor og tung byggeprosess som et nytt Nasjonalmuseum.

- Statsbygg mener selv at dette er godt nok?

- Statsbygg har hatt noen bra byggeprosjekter med blant annet operaen, men før har de har prosjekter som har gått over alle støvleskaft både når det gjelder beregninger og pengebruk. De bør derfor være ydmyke og høre på fagfolk.

Høyre vil ha full gjennomgang

Olemic Thommessen

Olemic Thommesen (H) vil ha saken til Stortinget snarest.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Olemic Thommessen (H) er heller ikke overrasket over at undersøkelsene er så vidt mangelfulle.

- Giske virker veldig tilfreds og mener alt er utredet. Nå viser sak etter sak at det ikke er slik. Summen er at saken om flyttingen av Nasjonalmuseet til Vestbanen fremstår som et venstrehåndsarbeid. Vi må få en sak til Stortinget der dette er utredet og hvor vi kommer oss gjennom disse debattene som her reises, sier Thommessen.

Høyre ønsker et nytt Nasjonalmuseum på Vestbanen, samtidig som de ønsker å videreføre Nasjonalgalleriet som et visningssted for kunst – en utstilingspaviljong.

-Så du vil ha Nasjonalgalleriets tilstand utredet igjen?

- Vi må regne med at Statsbygg og departementet kan komme opp med dokumentasjon og gi god bakgrunn for kostnadene som påløper, sier Thommessen.

Han viser til at dette er noe de vil ta fatt i dersom de får saken til behandling i Stortinget slik opposisjonen har bedt om. Så langt har det ikke kommet tilbakemedling på brevet som ble sendt kulturminister Trond Giske før påske.

Frykter utsettelse fra Giske

- Venstre, Høyre og KrF har bedt om en egen sak om flyttingen. Jeg håper statsråden vil svare postivt. Men hittil har Giske avvist det med stor arroganse og med nesen i sky. Vi håper på en litt mer ydmyk statsråd som er mer villig til å høre på andre i debatten, sier Trine Skei Grande.

Thommessen mener det er avgjørende å få en debatt om hele Nasjonalmuseet før sommeren.

- Vi må få en grundig gjennomgang slik at vi får lagt dette bak oss. Det blir for øvrig ikke nok å ta dette i forbindelse med revidert budsjett, understreker han.

Trond Giske har avslått å kommentere saken overfor NRK.

Kulturstrøm

 • Røynesdal ny direktør i Nasjonalmuseet

  Ingrid Røynesdal blir ny direktør i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design.

  Røynesdal kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.

 • Roger Waters etterforskes av tysk politi

  Artisten Roger Waters, som var med på å grunnlegge Pink Floyd, blir etterforsket av tysk politi etter at han brukte en nazilignende uniform på scenen i Berlin.

  Bilder i sosiale medier viser Waters iført en lang, svart frakk med røde armbånd på scenen under en konsert på Mercedes-Benz Arena forrige uke.

  – Vi etterforsker på grunn av mistanke om oppfordring til hatytringer fordi klærne som ble brukt på scenen kan brukes til å forherlige eller rettferdiggjøre nazistyret, og dermed kan forstyrre den offentlige orden, sier politiets talsperson Martin Halweg til AFP. (NTB)