Krever mobbelåt fjernet fra MGP jr.

Mobbeeksperter mener at sangen til gruppa "Tre små pønkere" er ren mobbing, og krever at NRK fjerner låta fra MGP jr-finalen.

MGPjr logoer

HØR LÅTA HER!

Er dette mobbing?

Låten «Vibira», framført av Tre Små Pønkere er en gavepakke til mobbere, sier mobbeekspert Reidar Thyholdt til Dagbladet i dag.

"Æ håp du vil blø"

«Æ håp du vil blø, æ håp du vil blø. Æ vil ha dæ bort og det sabla fort. Knuses til støv, ja knuses til støv», heter det i sangen. «Det e din egen feil, ja sjekk i et speil. Der ser du no’ stygt, det e slettes ikke trygt», heter det i en annen strofe.

 

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Åpenbart mobbing

Psykolog Reidar Thyholdt mener låta er uakseptabel.

- Dette er en tekst som åpenbart er mobbing. Det er oppskrift på hvordan man skal komme med en skikkelig trakasserene og plagende uttalelse til en annen person, sier Thyholdt til NRK.

- Vi har hatt en aktivitet i dette landet i mange år for å redusere mobbing i skolen og andre samfunnsinsititusjoner. Og så få vi en tekst midt i underholdningsbildet som setter arbeidet tilbake.

- Hva mener du om at NRK har sluppet teksten gjennom?

- Jeg synes det er ukritisk. NRK burde ha litt perspektiv på hva man gjør i kulturen for barn og ungdom.

Thyholdt mener melodien bør trekkes.

- Det ville være det eneste kloke å gjøre. Det er ingen tvil om at dette er mobbing.

Hør hele debatten

 

 

 

 

 

MGP Junior

Programlederne i MGP jr. Nadia Hasnaoui og Stian Barsnes Simonsen, her med fjprårets vinner mellom seg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Kan ikke bare synge om sommer og forelskelse

NRKs leder av barne- og ungdomsavdelingen, Kalle Fürst, avviser kritikken og sier artistene synger om sin hverdag i god pønk-tradisjon. Han er bekymret for hvordan kritikken fra mobbeekspertene kan påvirke artistene.

- Her har vi fått inn en sang i god pønktradisjon, og pønkere er sinte. De snakker om den frustrasjonen de har, og om urettferdighet, og det er det denne sangen gir kunstnerisk uttrykk for, sier han.

- Psykologen mobber bandet ut av konkurransen

Fürst mener låta viser bredde.

- Hvis man bare skal ta med jenter som synger om forelskelse og sommer, ville det vist veldig lite av hva som foregår i barn og ungdoms kulturuttrykk. Jeg synes det er psykologen som her mobber bandet ut av finalen, sier Fürst.

- Tankeløst av Fürst

Reidar Thyholdt fnyser av beskyldningene.

- Dette er en fullstendig feilaktig bruk av mobbebegrepet. Disse er ikke i en svak posisjon, de er idealer som andre barn ser opp til. Det er tankeløst av Kalle Fürst å si at dette er ungdommer som er sinte på verden. Disse retter et overgrep på én person. Kalle Fürst må sette seg ned og høre på sangen, sier Thyholdt.

Mer om MGP Junior  

 

NRK

 

Kulturstrøm

  • «Norsk» James Bond-film lanseres

    Tittelen og skuespillerne i James Bond-filmen som delvis er spilt inn i Nittedal i Akershus, blir offentliggjort torsdag på et «ikonisk 007-sted». Filmen er den 25. om verdens mest berømte etterretningsagent.

  • Advarer mot TV-titting for babyer

    Babyer under ett år bør ikke se på elektroniske skjermer i det hele tatt, anbefaler Verdens helseorganisasjon (WHO). Barn under fem år bør unngå passiv skjermtitting i mer enn én time daglig. Det er første gang FN-organisasjonen mener noe om hvor mye småbarn bør se på TV eller andre skjermer.