Hopp til innhold

Krever mobbelåt fjernet fra MGP jr.

Mobbeeksperter mener at sangen til gruppa "Tre små pønkere" er ren mobbing, og krever at NRK fjerner låta fra MGP jr-finalen.

MGPjr logoer

HØR LÅTA HER!

Er dette mobbing?

Låten «Vibira», framført av Tre Små Pønkere er en gavepakke til mobbere, sier mobbeekspert Reidar Thyholdt til Dagbladet i dag.

"Æ håp du vil blø"

«Æ håp du vil blø, æ håp du vil blø. Æ vil ha dæ bort og det sabla fort. Knuses til støv, ja knuses til støv», heter det i sangen. «Det e din egen feil, ja sjekk i et speil. Der ser du no’ stygt, det e slettes ikke trygt», heter det i en annen strofe.

 

 

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Åpenbart mobbing

Psykolog Reidar Thyholdt mener låta er uakseptabel.

- Dette er en tekst som åpenbart er mobbing. Det er oppskrift på hvordan man skal komme med en skikkelig trakasserene og plagende uttalelse til en annen person, sier Thyholdt til NRK.

- Vi har hatt en aktivitet i dette landet i mange år for å redusere mobbing i skolen og andre samfunnsinsititusjoner. Og så få vi en tekst midt i underholdningsbildet som setter arbeidet tilbake.

- Hva mener du om at NRK har sluppet teksten gjennom?

- Jeg synes det er ukritisk. NRK burde ha litt perspektiv på hva man gjør i kulturen for barn og ungdom.

Thyholdt mener melodien bør trekkes.

- Det ville være det eneste kloke å gjøre. Det er ingen tvil om at dette er mobbing.

Hør hele debatten

 

 

 

 

 

MGP Junior

Programlederne i MGP jr. Nadia Hasnaoui og Stian Barsnes Simonsen, her med fjprårets vinner mellom seg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

- Kan ikke bare synge om sommer og forelskelse

NRKs leder av barne- og ungdomsavdelingen, Kalle Fürst, avviser kritikken og sier artistene synger om sin hverdag i god pønk-tradisjon. Han er bekymret for hvordan kritikken fra mobbeekspertene kan påvirke artistene.

- Her har vi fått inn en sang i god pønktradisjon, og pønkere er sinte. De snakker om den frustrasjonen de har, og om urettferdighet, og det er det denne sangen gir kunstnerisk uttrykk for, sier han.

- Psykologen mobber bandet ut av konkurransen

Fürst mener låta viser bredde.

- Hvis man bare skal ta med jenter som synger om forelskelse og sommer, ville det vist veldig lite av hva som foregår i barn og ungdoms kulturuttrykk. Jeg synes det er psykologen som her mobber bandet ut av finalen, sier Fürst.

- Tankeløst av Fürst

Reidar Thyholdt fnyser av beskyldningene.

- Dette er en fullstendig feilaktig bruk av mobbebegrepet. Disse er ikke i en svak posisjon, de er idealer som andre barn ser opp til. Det er tankeløst av Kalle Fürst å si at dette er ungdommer som er sinte på verden. Disse retter et overgrep på én person. Kalle Fürst må sette seg ned og høre på sangen, sier Thyholdt.

Mer om MGP Junior  

 

NRK

 

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober