Krever kjønnsskifte på «design»

Det heter egentlig «en design», men de fleste av oss skriver «et design». Nå har noen av dem som bruker ordet mest fått nok: De krever kjønnsskifte.

Patentstyret møter Språkrådet

Jacob Calmeyer i Patentstyret (t.h.) møtte onsdag Øystein Baardsgaard i Språkrådet for å kreve en kjønnsendring på ordet «design».

Foto: Lillian Jacobsen / Patentstyret

Ifølge norsk rettskrivning er «design» et hannkjønnsord. Dermed skal det egentlig bøyes på denne måten: en design, designen, flere designer.

Problemet er bare at de aller fleste av oss nekter å anerkjenne «design» som hannkjønn, og behandler det som intetkjønn.

– Gjennom årenes løp har det alltid vært et irritasjonsmoment hos oss å bruke det ordet. Folk oppfatter det nemlig slik at vi skriver feil når vi skriver «en design», sier kommunikasjonsrådgiver Jacob Calmeyer i Patentstyret til NRK.

Det statlige organet han jobber i behandler søknader om patenter, varemerke- og designregistreringer.

Derfor skriver de ansatte ordet «design» opptil flere ganger daglig, og er tvunget til å følge den normerte formen.

Nå er de lei av å kjønnsforvirringen, og går til aksjon for å få endret norsk rettskrivning.

Støtte i folket

På sine Facebook-sider har Patentstyret arrangert en avstemning om saken. Der krysset 2780 personer av for at det er mest naturlig å skrive «et design».

Bare 271 foretrakk «en design».

Onsdag tok Calmeyer med seg resultatene til Språkrådet, med et folkekrav om at «design» får nytt kjønn.

– Jeg håper de vil se grundig på tallene, vi har veldig gode tall som er helt entydige. I tillegg er jeg veldig spent på om de har noen gode argumenter for valget av hannkjønn, sier han.

Språkbrukerne bestemmer

Calmeyer fikk innvilget audiens hos rådgiver Øystein Baardsgaard i Språkrådet.

Baardsgaard kunne gi følgende begrunnelse på kjønnsforvirringen:

– De aller fleste lånord som kommer til norsk blir hannkjønnsord. Det kan være grunnen til at det ble «en design» i utgangspunktet. Bare tenk på matord som pizza, kebab og mozarella for eksempel – de er alle hannkjønn, sier Baardsgaard.

– Hva skal til for at et ord får nytt kjønn?

– Det er egentlig språkbrukerne som bestemmer. Hvis språkbruken er stabil over lang tid, så vil det påvirke hvordan ordet blir normert og ser ut i ordbøkene, sier Baardsgaard.

Baardsgaard innrømmer at Språkrådet har kjent til «design»-kontroversen i lengre tid, uten at noe er blitt gjort.

– Dette stemmer egentlig overens med det vi selv har inntrykk av, så det er fint å få en bekreftelse på det. Og vi må nok se nærmere på dette, sier han.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Håper på endring

Språkrådet kan foreløpig ikke love endringer, men Jacob Calmeyer i Patentstyret er likevel svært optimistisk etter møtet.

– Jeg synes det gikk kjempebra. Jeg har nesten følelsen av at de er klare for å foreta seg noe, sier han.

Enn så lenge må Patentstyret og Calmeyer fortsette å skrive «en design».

Men selv om han er lojal overfor Språkrådet og rettskrivningen i sitt daglige virke, innrømmer han overtramp på fritiden.

– I helgene og sent på kvelden hender det at jeg sier «et design», men det må du ikke si til noen, sier han.

Avslutningsvis kan vi komme med en avsløring av de store:

Etter det NRK erfarer finnes det også ansatte i Språkrådet som bruker «et design» i hverdagslivet.

Kulturstrøm

 • Mathias Calmeyer er død

  Skuespilleren, dramatiker og regissør Mathias Calmeyer har gått bort etter lang tids sykdom, melder Dagbladet. Han ble 57 år gammel. Calmeyer er sønn av skuespiller Joachim Calmeyer. Han etterlater seg kona Janne Langaas og to barn.

  Mathias Calmeyer
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • ZZ Top-musiker Dusty Hill er død

  Ifølge bandvennene i ZZ Top, Billy Gibbons og Frank Beard, døde Dusty Hill hjemme i Houston, Texas. Bassisten ble 72 år. – Vi er dypt lei oss over å høre nyheten om at vår venn, Dusty Hill, har gått bort mens han sov hjemme i Houston. Vi, sammen med en hærskare av av ZZ Top-fans over hele verden, vil savne din stødige tilstedeværelse, skriver bandet på sin Facebook-side.

  Dusty Hill
  Foto: Lionel Cironneau / AP
 • Blodig ekteskapskomedie fra Wirkola

  I filmen «I onde dager» er ekteparet, spilt av Aksel Hennie og Noomi Rapace, møkk lei hverandre, og begge har tenkt å drepe den andre på en hyttetur. En hemningsløs og kullsvart liten ekteskapskomedie fra Tommy Wirkola, mener Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Fra filmen "I onde dager" av Tommy Wirkola. Axel Hennie og Noomi Rapace sitter på veranda og spiser og drikker vin om høsten
  Foto: SF Studios