Krever egen kulturminister

Over 100.000 amerikanere støtter musikkveteranen Quincy Jones' krav om en egen kulturminister i USA.

Quincy Jones
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Da Barack Obama ble valgt til president mente musikkveteranen Quincy Jones det var på høy tid at USA får sin første kulturminister. Dette førte til et opprop som nå har fått støtte fra over 100.000 amerikanere.

Les oppropet her: Secretary of the Arts

"The self made man"

Barack Obama vil bruke offentlege pengar.

Quincy Jones ber Barack Obama om at USA får en kulturminster.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Quincy Jones startet karrieren med to tomme hender. Med dem tok han opp en trompet og tryllet frem toner som etter hvert gjorde ham til en verdenskjent musiker, låtskriver og produsent.

"The self made man" har vært et begrep og et ideal, også i amerikansk kulturliv. Med Barack Obama som president kan det bli litt annerledes. Oppropet er inspirert av en uttalelse fra nettopp Quincy Jones på amerikansk radio i fjor høst:

- I den neste samtalen jeg har med president Obama vil jeg be om en kulturminister, sa Quincy Jones.

En ny tid

Uttalelsen fikk orkestermusikeren Jaime Austria til å reagere. Også han var lei av å bo i det han beskriver som det eneste vestlige landet i verden uten en kulturminister og startet derfor en underskriftskampanje på internett.

Eva Bratholm, tidligere USA-korrespondent for NRK og Dagbladet, tror underskriftskampanjen er et uttrykk for at kulturfolk har fått opp selvtilliten med valget av Barack Obama som ny president.

- Jeg tror mange som driver med bøker, kunst, film og kultur har følt at de har blitt marginalisert, sett på som venstrevridde og undergravere av samfunnet. Jeg tror de ser en ny tid, sier Bratholm.

Mange av de over 100.000 kjente og ukjente kulturtilhengerne som har skrevet under på kravet om en egen minister, håper også at verden etter hvert kan betrakte amerikanere som litt mer kultiverte.

Kulturstrøm

 • Norsk arkitektur massenominert

  Sju norske arkitektbyråer er nominert til 15 priser på World Architecture Festival 2018. – Dette er helt uten sidestykke, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA). Han sier det bekrefter den store internasjonale interessen for norsk arkitektur nå. Vinnerne vil bli kåret under festivalen som finner sted i Amsterdam i november. – Norsk arkitektur skaper inkluderende og bærekraftige bygninger. Denne anerkjennelsen viser at vi er på rett vei, sier kulturminister Trine Skei Grande til DOGA.

  Deichmanske hovedbibliotek
  Foto: Lund Hagem arkitekter
 • Stephen King selger manus for 1$

  Studenter på en filmskole i Wales fikk lov av skrekkforfatter Stephen King å bruke en novelle fra samlingen «Just After Sunset», skriver SVT. King har sluppet flere manus til veldedige formål. Nå jobber en 14- og en 16-åring med å lage manus av novellen «Stationary Ride». Filmen fra Blanenau Gwent Film Academy skal være ferdig i 2019.

  CORRECTION Books Edgar Awards Stephen King
  Foto: Steven Speliotis / NTB Tema
 • Pink til Norge

  Den amerikanske artisten Pink stopper i Norge i den pågående verdensturneen «Beautiful Trauma World Tour 2019» som startet i Phoenix i mars. Den 5. august 2019 holder hun konsert i Telenor Arena på Fornebu. Siden debuten i 2000 har Pink sluppet sju studioalbum, et samlealbum, solgt over 57 millioner album. Hun har hatt 15 topp-ti-singler på Billboard Hot 100, inkludert fire første plasser. (NTB)

  Pink
  Foto: Promo

Flere kulturnyheter