Krever egen kulturminister

Over 100.000 amerikanere støtter musikkveteranen Quincy Jones' krav om en egen kulturminister i USA.

Quincy Jones
Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

Da Barack Obama ble valgt til president mente musikkveteranen Quincy Jones det var på høy tid at USA får sin første kulturminister. Dette førte til et opprop som nå har fått støtte fra over 100.000 amerikanere.

Les oppropet her: Secretary of the Arts

"The self made man"

Barack Obama vil bruke offentlege pengar.

Quincy Jones ber Barack Obama om at USA får en kulturminster.

Foto: MANDEL NGAN / AFP

Quincy Jones startet karrieren med to tomme hender. Med dem tok han opp en trompet og tryllet frem toner som etter hvert gjorde ham til en verdenskjent musiker, låtskriver og produsent.

"The self made man" har vært et begrep og et ideal, også i amerikansk kulturliv. Med Barack Obama som president kan det bli litt annerledes. Oppropet er inspirert av en uttalelse fra nettopp Quincy Jones på amerikansk radio i fjor høst:

- I den neste samtalen jeg har med president Obama vil jeg be om en kulturminister, sa Quincy Jones.

En ny tid

Uttalelsen fikk orkestermusikeren Jaime Austria til å reagere. Også han var lei av å bo i det han beskriver som det eneste vestlige landet i verden uten en kulturminister og startet derfor en underskriftskampanje på internett.

Eva Bratholm, tidligere USA-korrespondent for NRK og Dagbladet, tror underskriftskampanjen er et uttrykk for at kulturfolk har fått opp selvtilliten med valget av Barack Obama som ny president.

- Jeg tror mange som driver med bøker, kunst, film og kultur har følt at de har blitt marginalisert, sett på som venstrevridde og undergravere av samfunnet. Jeg tror de ser en ny tid, sier Bratholm.

Mange av de over 100.000 kjente og ukjente kulturtilhengerne som har skrevet under på kravet om en egen minister, håper også at verden etter hvert kan betrakte amerikanere som litt mer kultiverte.

Kulturstrøm

 • 9 millionar kroner til inkludering

  I dag mottek 55 ulike prosjekt til saman 9 millionar kroner frå den nystarta tilskotsordninga «Inkludering i kulturliv». Frivillige organisasjonar har anten åleine eller i samarbeid med andre organisasjonar eller kommunar kunne søke om mellom 50.000 og 500.000 kroner til prosjekt som bidreg til å auke aktiviteten og deltakinga i kulturlivet, heiter det i ei pressemelding frå Regjeringa.

  Besøk til Unge funksjonshemmede onsdag 2. desember
  Foto: Erik Brandsborg/Kulturtanken
 • Vil rive sitt eget kunstverk

  Mannen bak Hammerfests isbjørnportal, kunstneren Knut Arnesen, mener den har forfalt så mye at den ikke kan reddes, og dermed bør fjernes. Rådmannen mener de har gjort sitt beste for å fremheve kunsten, og påpeker at de ikke har noen avtale med Arnesen om hvordan kunsten skal vedlikeholdes. Men han sier også at det kanskje er noe de burde ha i tankene neste gang de kjøper kunst.

 • Björling-museum legges ned

  Museet for den verdensberømte svenske operasangeren Jussi Björling i hans hjemsted Borlänge legges ned ved årsskiftet, skriver SVT. Grunnen er synkende interesse og besøkstall. Deler av museet flyttes til Borlänge stadsbibliotek, som har ca tusen daglige besøkende.