NRK Meny
Normal

Krever åpenhet om Treholt-saken

En samlet norsk presse krever å få høre alle lydbåndopptakene i Treholt-saken og få innsyn i hele dommen.

Janne Kristiansen og Arne Treholt

Brevet fra Medie-Norge er sendt til PST og Gjenopptagelseskommisjonen

Foto: Overvåkningspolitiet / Scanpix

I et brev, som er sendt til Politiets sikkerhetstjeneste og Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, skriver en samlet norsk presse at åpenhet er en bærebjelke i vårt demokrati.

Alvorlige påstander om bevisforfalskning og falske politiforklaringer har ført til at Gjenopptagelseskommisjonen på nytt behandler saken. Allmennhetens tillit til det norske rettssystemet står på spill. Åpenhet og innsyn i lydbåndopptakene fra retten, er derfor svært viktig.

Fra brevet

– Myteomspunnet sak

Det er Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund, sammen med NRK og mange aviser, som står bak begjæringen om innsyn.

Nils E. Øy

Generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

– Dette er en av de største og mest omstridte sakene i nyere norsk historie. Den er myteomspunnet, og 25 år etter er det ennå mange ubesvarte spørsmål, sier generalsekretær Nils Øy i Norsk Redaktørforening.

Påstandene om falske bevis er alvorlige. Han peker på at det finnes lydbåndopptak av rettssaken.

– Vi må få høre opptakene, mener Nils Øy.

Det finnes også opptak av rettsforhandlingene der det omstridte pengebeviset legges fram.

Hør Nils Øy i Kulturnytt:

– Det må være i samfunnets interesse at vi nå får saken gjenopptatt, mener generalskretæren i Norsk Redaktørforening. Han før støtte av nyhetsredaktør i NRK, Stein Bjøntegård.

– Tilliten til det norske rettssystemet avhengier av at folk flest får innsyn i hele dommen og lydbåndopptakene. Alt må på bordet, slik at folk kan tro på at den avgjørelsen Gjenopptagelseskommisjonen kommer frem til er riktig, sier Bjøntegård.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Nye opplysninger

Gjenopptagelseskommisjonen ble onsdag ferdig med sine undersøkelser og har sendt materialet til partene.

– Vi mener at vi har fått frem nye opplysninger som er relevante for vår avgjørelse av saken, sa leder for kommisjonen, Helen Sæter.

Se video:

Helen Sæter, leder for Gjenopptakelseskommisjonen, om Treholt-saken

Helen Sæter, leder for Gjenopptakelseskommisjonen.

Om kravet fra norsk presse sier Sæter:

– Det er ikke vi som har beslutningsmyndigheten over om lydbåndopptakene skal gjøres offentlige. Det er det Borgarting lagmannsrett og PST som bestemmer.

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.