NRK Meny
Normal

Foreslår utvalg mot piratkopiering

Et SV-forslag om å sette ned et offentlig utvalg som skal drøfte hvordan man skal kunne forhindre piratkopiering, får stor politisk oppslutning.

SV forslag høstet oppslutning
Foto: Mathiesen, Tor Erik H. / SCANPIX

Initiativtakerne til oppropet «Dele - ikke stjele» kalte torsdag inn representanter for ulike partier til høring for å få svar på hva partiene mener om piratkopiering.

Oppropet som til nå har fått inn over 2000 underskrifter, krever at politikerne må komme med konkrete tiltak som beskytter opphavsretten.

Støtte til utvalg

Et forslag som ble lagt på bordet var SVs forslag om å sette ned et offentlig utvalg som skal diskutere løsninger på problemet med piratkopiering.

– For oss er det avgjørende at kulturlivet i hele bredde er representert sånn at vi endelig kan få en prosess der myndighetene og rettighetshaverne setter seg sammen på leting etter løsninger som kan sikre kunstneres levevilkår, sier partiets nestleder Audun Lysbakken, som fremmet forslaget.

Forslaget fikk støtte fra de andre partiene som var tilstede, deriblant Venstre, Høyre, Fremskrittspartiet og regjeringspartner Arbeiderpartiet.

– Det veldig interessante med debatten her i dag, er at dette har vi snakket om siden landsmøtet vårt i mars, og fått masse kjeft for, men nå er det plutselig bred politisk enighet om at det må gjøres, sa Lysbakken til NRK etter «høringen».

Betaling

En av de som stilte seg åpen til forslaget, er kulturminister Trond Giske.

– Jeg er veldig åpen for i alle fall å lage en arbeidsgruppe som kan se på hvordan dagens lovverk kan håndheves, hvordan vi kan sørge for at folk som har produsert musikk, filmer og bøker fortsatt får betalt, forteller Giske, som mener at dersom Norge ville bli et fattig kulturland dersom denne yrkesgruppen måtte finne seg andre jobber.

Forlagssjef i Aschehoug, William Nygaard, var positiv til forslaget, som han mener er et skritt i riktig retning.

– Jeg synes det er positivt fordi det uttrykker en vilje, og det er jo slik politiske prosesser pågår, sier Nygaard til NRK.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK